Vágólapra másolva!
Koltai Lajos új filmje, az Este mágnesként vonzotta napjaink filmművészetének istennőit, csak kapkodhatjuk a fejünket a szereposztás láttán. A csodálatos női összjátéknak persze már vannak hagyományai Hollywoodban, Franciaországban és Spanyolországban is. Összeállításunk a tíz legjobb női szereplőgárdát próbálja rangsorolni a kisvárosi boszorkányoktól a könnyűvérű börtöntöltelékeken keresztül Almodóvar háreméig.
Vágólapra másolva!

10. A halott lány

Forrás: [origo]
Brittany Murphy (kisképen) és Rose Byrne


Laura Palmer óta tudjuk, hogy egy eltűnt tini körül felbolydult közösségben a kelleténél jóval több csontváz is előkerülhet. A halott lány nem árul zsákbamacskát; itt bizony szenvedés lesz, méghozzá öt szálon is. A hullára rábukkanó frusztrált vénkisasszony, a boncolásnál közreműködő diák, a lehetséges gyilkos neje és az áldozat anyja a maguk kis külön lélektani drámaival még megdöbbentőbbé teszik a brutális bűntényt és elgondolkodtatják a nézőt a "halott" szó tágabb értelemben vett definíciójáról is. A női sorsok izgalmas és megható tablóját végül - amint azt Mesterházy Lili már megírta - maga a címszereplő rontja el, de tulajdonképpen Laura Palmer utolsó órái is csak addig voltak igazán misztikusak, amíg (a moziváltozatig) a fantáziánkra voltak bízva.

Az egy filmre jutó színészistennők száma: 5 (Toni Collette, Rose Byrne, Marcia Gay Harden, Brittany Murphy, Mary Steenburgen)

+ + +

9. Észvesztő

Forrás: [origo]
Clea DuVall, Angela Bettis és Angelina Jolie


Winona Ryder ego-projektjének indult, Angelina Jolie-ból csinált szupersztárt, de szépen beindította Brittany Murphy és Clea DuVall karrierjét is a Száll a kakukk fészkére női változata. Az elmegyógyintézetbe zárt kis kompániánál sokkal bolondabb csajokat bármelyik péntek estére össze tudnék trombitálni az ismeretségi körömből (és mint tudjuk, a főszerepekben parádésan teljesítő Ryder, illetve Jolie sem megy a szomszédba egy kis abnormális viselkedésért), de Susanna Kaysen memoárjainak épp ez a tanulsága: az őrült nőket nem szabad elzárni, elvégre a ketrecen kívül is szüksége van rájuk a világnak!

Az egy filmre jutó színészistennők száma: 6 (Winona Ryder, Angelina Jolie, Brittany Murphy, Clea DuVall, Vanessa Redgrave, Whoopie Goldberg)