Haloványan indult az Overnight

Vágólapra másolva!
Hétvégén került a mozikba Török Ferenc új filmje, az Overnight. A Bodó Viktor főszereplésével készült brókerfilm annak ellenére sem váltott ki lelkesedést a budapesti nézőkből, hogy Bodó hetek óta egy férfimagazinra hajazó plakátról tekintett le a járókelőkre a főváros összes fontosabb pontján. A forgalmazó Budapest Film filmforgalmazási igazgatóját faggattuk arról, hogy mi lehet ennek az oka.
Vágólapra másolva!

A hétvégi nézettségi toplista élén a Felkoppintva című komédia áll, amelyet 13 985-en láttak a fővárosban, a Budapest Film által kilenc kópián forgalmazott Overnight-ra viszont mindössze 2536-an voltak kíváncsiak. Felhívtuk Csurdi Gábort, a forgalmazó cég filmforgalmazási igazgatóját, és arra kértük, hogy értékelje az eredményt.

- Mennyien nézték meg az Overnight-ot a hétvégén?

- Még nem tudok egy konkrét pontos számot adni, de Budapesten körülbelül 2500-an nézték meg.

- Ezzel elégedettek vagytok?

- Nehéz kérdés, mert 30 000 nézőt várunk, az a célunk, hogy annyit elérjünk. Most nem tudom, hogy ezt el tudjuk-e érni. Én egy picivel jobb indulásra számítottam. Ami érdekes volt, hogy csak a Művész moziban és a Mammut moziban működött jól, a többi moziban viszonylag gyengén szerepelt.

- Most azokból a mozikból kivonjátok, ahol nem annyira ment?

- Dehogy vonjuk, mindenhol megy még, több hétig fog menni, bízunk benne, hogy hosszú távú pályája lesz a filmnek. Megfigyelhető, hogy nagyon sok ilyen típusú film lassan indul és aztán több hétig tartja magát. A Piaf című filmmel is ez volt, aztán az elérte a 30 ezer nézőt. Még az Overnight is elérheti, nyilván a második hétvégén okosabbak leszünk.

- Csak 9 kópiával mutattátok be a filmet, miközben például a Zuhanórepülés 25 kópiával ment. Nem volt túl kevés a kópia?

- Ez a film teljesen más, mint a Zuhanórepülés, teljesen más pályát szántunk neki. Nem gondoltuk, hogy olyan szélesen kell indítani. És egyébként ez a döntés szerintem helyes volt.

- Jók a visszajelzések? Az emberek szeretik az Overnight-ot?

- Erről nem tudok semmit mondani, nem voltam bent a mozikban. Erről a mozisokat kellene megkérdezni.

- Lesznek közönségtalálkozók? Mennek az alkotók művelődési házakba?

- Ma este lesz Budapesten egy beszélgetés a Török Ferivel, ha jól emlékszem kilenckor és szerdán a szegedi Belvárosi moziban lesz egy találkozó. Múlt hét hétfőn pedig a pécsi Moveast fesztiválon volt egy nagyon sikeres díszelőadása.

- Nem rég hallottam egy taxi hátsó ülésén, hogy a magyar filmek nézettségét úgy szokták felhozni, hogy sokszor levetítik börtönökben ingyen. Ezt megerősíted vagy cáfolod?

- Más forgalmazókról és más filmekről nem szeretnék beszélni, ezt a filmet nem vetítettük börtönben. Ez a nézőszám a mozikban keletkezett.

- Budapest Film sohasem szervez vetítéseket börtönökbe?

- Azt nem tudom megmondani, de ezt a filmet még nem vetítettük börtönben. Amúgy nem gyakorlatunk, hogy börtönben vetítünk.

- A nagybátyám a szegedi Csillag börtönben ül sikkasztásért és nagyon kíváncsi lenne az Overnight-ra. Lehet már tudni, hogy a Csillagban mikor nyit a film?

- Fogalmam sincs. Nem így osztunk ki egy filmet, hát könyörgöm. Ez egy film, amit most moziban forgalmazunk, utána DVD-n fog megjelenni november végén vagy december elején, aztán a Filmszemlén lesz bemutatója. Ez a forgalmazás útja. Nem szerepel a forgalmazói tervben az, hogy a szegedi Csillag börtönben mikor vetítjük le. Azt tudom, hogy a szegedi Belvárosi moziban most megy. Soha nem fordul meg a fejünkben, hogy Szegeden vagy Márianosztrán - vagy nem tudom hol van börtön - mikor megy a film.

Varga Ferenc

Török Ferenc, az Overnight rendezője ma délután 4 órától a Vendégszobában válaszol az olvasók kérdéseire.