Russia Rulez - orosz filmnapok

Vágólapra másolva!
Október 13., szombat és 17., szerda közt orosz filmnapokat tartanak a Cirko-Gejzír és a Toldi moziban. Kilenc kortárs orosz nagyjátékfilmet és egy rövidfilmcsokrot vetítenek, emellett a program vendége lesz több orosz alkotó, köztük az idősebb Alekszej German is.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében rendezik meg október 13., szombat és 17., szerda közt az orosz filmnapokat a budapesti Cirko Gejzír és Toldi moziban. A filmeket a Toldi moziban szinkrontolmácsolással, a Cirko-Gejzírben angol felirattal vetítik. Jegyár: 850 Ft.

A fesztivál részletes programja:


október 13., Toldi mozi

18:00 Traktorosok- Az első orosz átdolgozás az 1939-ben készült azonos című filmből. A komédia a megváltozott valóság abszurditására épül a 90-es évek eleji Oroszországban. A film posztmodern ironikus gesztus a sztálini rezsimről egy új időszámítás kontextusában.
19.30 Megnyitó: A fesztivált megnyitja Igor Szavolszkij Úr, az Orosz Föderáció meghatalamazott és rendkívüli Nagykövete.
20.00 Az áldozatkaszkadőr - A történet főhőse Valya félbehagyja egyetemi tanulmányait és a rendőrségnél helyezkedik el. Feladata nem mindennapi: a rendőrségi helyszínelések során az áldozatot kell eljátszania. Valya-nak azonban a magánélete is tartogat meglepetéseket.


október 13., Cirko-Gejzír

18.30 Placc- Három moszkvai utcalány történetét meséli el a film. Ahogy a néző szembesül az élettörténetükkel és megtudja, hogy a lányok hogyan kerültek az utcára, azzal is tisztába kerül, hogy mik ennek az életnek a "játékszabályai". Az utcalányoknak nem csak a múltja, hanem a jelenlegi helyzete is megrendítő.
20.30 Hrusztaljov, a kocsimat! - Klenskit, aki orvos egy honvédelmi kórházban, 1952-ben tartóztatják le az antiszemita mozgalom alatt. Azzal vádolják, hogy az orvosok összeesküvésének tagja. A sztálini téboly új megközelítésben.


október 14., Toldi mozi

16.30 Beszélgetés a kortárs orosz filmekről. Közreműködik: Juri Moroz (a Placc rendezője) Mundruczó Kornél (filmrendező), Gleb Alejnyikov (a Traktorosok társrendezője), Elena Kabankova, Alekszej German (a Hrusztaljov, a kocsimat! rendezője), Szvetlana Karmalita (a Hrusztaljov, a kocsimat! társírója), moderátor: Szilágyi Ákos.
18.30 Placc
20.30 Az utolsó vonat - Az ifjabb Alexej German számára meghatározó az a történet, amit az édesanyja és a nagyanyja mesélt el neki. Amikor a második világháborúban Németországba deportálták őket, útközben a semmi közepén megállt a vonat és egy német katona szabadon engedte a vagon utasait. Ez a film a hasonló érzésű német katonáknak állít emléket.


október 14., Cirko-Gejzír

18.30 Koktebel- A filmbéli apa felesége elvesztése után úgy dönt, hogy fiával a tengerparti Koktebelbe utazik és új életet kezd. Az utazás érdekes egyvelege a rájuk nehezedő bánatnak, a reménynek és az apa folyamatos harcának az alkoholizmus ellen. Mire Koktebelbe érnek mindketten megváltoznak.
20.30 Nyuszi ül a fűben - A történet 1971-ben játszódik Moldáviában. Szereplői a Kommunista Párt Első Titkára, Brezsnyev, az ő helyettese, a helyi cigány vajda és egy szegény muzsikus, akinek feltett szándéka, hogy feleségül veszi a vajda lányát. Mivel a vajda ellenáll, Lautar kénytelen a véletlenül a helyszínre tévedt politikusokat segítségül hívni.

Forrás: [origo]
Jelenet a Placc című filmből


október 15., Toldi mozi

16.30 Cine Fantom 1-2.- válogatás az egyik legjelentősebb, kortárs, orosz filmes stúdió rövidfilmjeiből
18.30 Nyuszi ül a fűben
20.30 Koktebel


október 15., Cirko-Gejzír

18.30 Az utolsó vonat

20.30 4- A radikális, tabudöngető író, Vlagyimir Szorokin forgatókönyvéből készült, amely a mai Oroszország egyszerre különös és hétköznapi valóságát ábrázolja. A cselekmény Moszkvában és vidéken játszódó epizódokból áll, amelyek abszurditásuk miatt épp annyira valószerűek, mint amennyire hihetetlenek.


október 16., Toldi mozi

18.30 4
20.30 Hrusztaljov, a kocsimat!


október 16., Cirko-Gejzír

18.30 Az áldozatkaszkadőr
20.30 A munkanélküli - A film főhőse Leonid egy kisvárosban élő férfi, akinek egészen felnőttkoráig nem kellett döntéseket hoznia. Ezért kerül számára szokatlan helyzetbe, amikor bezárják a gyárat, ahol dolgozott. Nem csak az új munkahely keresése, hanem az önálló döntéshozatal is nagy kihívásokat jelent a számára.


október 17., Toldi Mozi

18.30 A munkanélküli


Forrás: Cirkofilm