Ben Affleck felüvölt: Géza! Géza!

2007.10.29. 0:09

Jelenleg egy középkategóriás párizsi hotel egyik szobájában ülök, de hat órával ezelőtt még az Avenue Montaigne-on található, szuperelegáns Hotel Plaza Athénée egyik lakosztályában tartózkodtam, Ben Affleck karolt át és azt üvöltötte a fülembe, hogy "Géza! Géza!". Hogy hogyan kerültem ebbe a helyzetbe? Affleck első rendezése, a Hideg nyomon (Gone Baby Gone) népszerűsítésére érkezett Párizsba, én pedig - számos Európa különböző pontjairól érkezett kollégámmal együtt - azért, hogy meghallgassam, mit mesél a filmjéről. Arról egyelőre talán elég is annyi, hogy a Good Will Hunting találkozását kell elképzelni a Titokzatos folyó-val - szóval klassz darab, első rendezésnek pedig egész meglepően érett és magabiztos.

Forrás: [origo]
Géza tegnapelőtt Münchenben (az interjún nem lehetett fotózni)

Affleck rég maga mögött hagyta a Jennifer Lopezes időkben felvett stílusát: nem csak a gyúrást és az ivást szüntette be (most kifejezetten sovány, se kigyúrt vállak, se felpüffedt arc - szerencsére), de a selyemfiús öltözködéssel is szakított. Színtévesztő pesti bölcsészhallgatónak álcázva jelent meg az interjún - talán úgy véli, egy rendezőnek így illik -, kifakult kék póló volt rajta valami ábrával és felirattal, amit nem tudtam kivenni a fölévett, nyűtt fekete szövetzakótól, amihez egy kicsit se passzoló világosdrapp nadrágot, fehér frottírzoknit és "most vettek a kínai piacon egy ezresét"-kinézetű sportcipőt választott. A fogsora viszont természetesen tökéletes(en mű), mint a legtöbb hollywoodi sztárnak, az arca pedig sármosan lazán borostás.

Forrás: [origo]
Morgan Freeman és Géza a Hideg nyomon forgatásán

A beszélgetés (egyszerre hatan faggattuk, és ki-ki erőszakosságának megfelelően tett fel több vagy kevesebb kérdést) a film sötét témájának megfelelően nyugodtan és kevés nevetgéléssel zajlott, és nagyon gyorsan eltelt a rendelkezésünkre álló 20 perc, úgyhogy Affleck már indult, hogy átmenjen a szomszéd szobában várakozó következő újságírócsoporthoz, amikor gyorsan még megkérdeztem tőle, hogy miért magyar a második keresztneve - ugyanis Ben Géza Afflecknek hívják, ha valaki nem tudta volna. Meglepetésemre Affleck visszafordult, a fent leírt jelenetet produkálta, aztán (engem továbbra is magához szorítva) elmesélte, hogy a szüleinek volt egy Géza nevű, nagyra becsült barátjuk, aki a második világháborúban a vonatról leugorva megmenekült a deportálástól, és az ő tiszteletére kapta ezt a nevet. Aztán kibökte, hogy eddig egy meghatározó élménye volt a neve kapcsán, mégpedig, hogy amikor Zsigmond Vilmossal találkozott (ő fényképezte Kevin Smith Jersey Girl-jét), az operatőr ráordított, hogy "Géza! Géza! Hát ez meg miféle név?!"... A technikai feltételek itt pillanatnyilag nem adottak ahhoz, hogy megvágjam a felvételt, amin Affleck Zsigmond-módra üvölt, de ígérem, hogy amikor az interjú normális részét közöljük januárban, a film magyarországi bemutatója környékén, akkor meghallgathatjátok majd.