Vágólapra másolva!
Fenyő Iván után újabb magyar színész kerülhet a nemzetközi hírnév közelébe. Nagy Ervint a My Sweet Stranger című film egyik főszerepére kérték fel - Melanie Griffith és Michael Madsen mellett. A nemzetközi koprodukcióba más sztárok is bekerülhetnek még, az Új Budapest Filmstúdió azonban már biztosan mögötte áll.
Vágólapra másolva!

Nagy Ervint épp a fodrászat előtt csíptük el telefonon, így a hajvágást kicsit sikerült késleltetnünk. Megtudtuk, hogy őt a Mansfeld és a Mélyen őrzött titkok koprudecere, Füredi Zoltán hívta fel azzal a hírrel, hogy lehetőség lenne egy nemzetközi filmre. Ebben a két filmben dolgoztak együtt korábban, a My Sweet Stranger-nek pedig már Füredi a vezető producere - kanadai színekben, eddig ugyanis ott készített filmeket a 21st Century DreamQuest Films nevű cégével. "Én próbálom nemcsak az Ervint, de Pindroch Csabit, Szabó Győzőt és más tehetséges magyar színészeket is bevinni nemzetközi produkciókba, csak hát itt ugye a nyelv okoz legtöbbször problémát" - válaszolta Füredi arra a kérdésére, hogyan jutott eszébe Nagy Ervin. "Ebbe a forgatókönyvbe ő illett" - zárta végül rövidre. Egy kisebb szerepben Kovács Lajos is felbukkan majd.

A rendező pedig egy elsőfilmes spanyol színésznő, Maria de Kannon Clé, akiről egy gyors keresés után annyi derült ki, hogy a jövőre debütáló The Cim madridi nemzetközi filmfesztivál igazgatója lesz 2008 márciusában. Füredi is ezen keresztül ismerte meg őt, mert előbb zsűritagnak kérték fel, aztán beszállt a szervezésbe. Végül a My Sweet Stranger megvalósításánál kötöttek ki, amibe Füredi meghívta az Új Budapest Filmstúdiót is.

Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió producere szerint de Kannon Clé nem akármilyen kapcsolati hálóval rendelkezik, így sikerült az általa írt forgatókönyvet a megfelelő emberekhez eljuttatnia. Többek között Nick Nolte-hoz, aki executive producerként szállt be, és segített abban, hogy a nagy nevekhez az ügynökök megkerülésével, egyenesen saját kézbe kerüljön a forgatókönyv. "Meg persze az is sokat számít, hogy jó a könyv. Nyugaton legalábbis számít" - tette hozzá Kántor.

Nagy Ervin pedig elmondta, hogy a film az Oscar-díjas Ütközések-hez hasonlít annyiban, hogy egy közlekedési balesetben részt vevő emberek életét követi nyomon, némi idősík-játékkal. A párhuzamos cselekményszálak általában párok történetét mesélik el. A filmben Melanie Griffith és Michael Madsen mellett főleg európai színészek szerepelnek, de még mindig van olyan hollywoodi sztár, akinek a válaszára várnak. Többek között Nagy Ervin karaktere is ettől függ, ha ugyanis Keanu Reeves igent mond, ő másik szerepet kap. A szerepek azonban egyenrangúak, mindenki kb. 10 napot forgat majd Madridban, jövő májusban.

Ervin tehát még nem tudja, ki lesz a partnere, mert a szereposztás a napokban is alakul, de nagy a valószínűsége, hogy a rendezőnő maga. Maria de Kannon Clé nem készített próbafelvételt, ide utazott, és néhény órán keresztül elbeszélgetett vele, miután megnézte néhány korábbi filmjét. "Úgy tűnik, jól állnak a csillagok" - kommentálta az elmúlt pár hónap eseményeit Ervin. "Nem hittem volna, hogy ennyi elég lesz. Örülök, hogy nem az van, hogy évekig kell kijárkálnom Londonba, különféle castingokra. De persze még mindig úgy vagyok vele, hogy majd akkor hiszem el, hogy forgatok, ha elhangzik, hogy ennyi. Pedig a szerződésem már alá van írva."

Forrás: Budapest Film

Kántor László már nem ennyire óvatos, csak a filmben szereplő sztárokról nem nyilatkozik. Legalábbis azokról, akiknek még nincs szerződésük. De annyit elárult: ő harcolta ki, hogy a produkciónak magyar operatőre legyen. És azt is elmondta, hogy ez a film csak egyike azoknak a nemzetközi koprodukcióknak, amelyekbe az Új Budapest Filmstúdió Füredi Zoltán cégével együtt mostanában beszállt. "Vagyunk kb. hatan - német, francia, spanyol, kanadai, török producerek -, akik egymás filmjeiben részt veszünk. Együtt csináljuk például a Mancs-ot - az életmentő kutyáról szóló filmet is, amelyhez Jean Renót kértük fel főszereplőnek."

Szintén tavasszal kezdenek forgatni egy belga- magyar-holland koprodukciót, a Lost PersonsArea-t Hajdú Zoltán főszereplésével (aki a Fehér tenyér-ben debütált), amit Nagy András fényképez majd - ezt is egy elsőfilmes rendezőnő (Caroline Strubbe) irányítja. És a King Shot című filmben is produceri szerepet vállalt, amelyben Marilyn Manson és Nick Nolte játssza a főszerepet. Szóval úgy tűnik, benne vagyunk a nemzetközi vérkeringésben. Már, aki.

Gyárfás Dóra