A kedves néni és az ördög

Vágólapra másolva!
Kétség nem fér ahhoz, hogy Meryl Streep korunk legjobb és legsokoldalúbb színésznője. Míg az ötven feletti dívák többsége örül, ha kap egy tévés nagymamaszerepet, őt szüntelenül hívják drámákhoz, komédiákhoz és politikai thrillerekhez is. Utóbbi műfajban kétszer is láthatjuk november hónap folyamán: a Kiadatásban kőszívű CIA tisztviselőt, a Gyávák és hősökben pedig az igazság után szaglászó, lelkiismeretes riportert alakít. Összeállításunk legemlékezetesebb gonosz, illetve jóságos szerepeit eleveníti fel az afrikai szerelmesektől a Pradát viselő Szörnyelláig.
Vágólapra másolva!

Kedves Meryl Top 5

1. Távol Afrikától (1985)

Forrás: [origo]

Karen Blixen önéletrajzi ihletésű regénye az Oscarért kiáltó szerelmes eposzok mintapéldányának alapjául szolgált. Redford aranyszőke fürtjei, a kenyai pampák, és az a sokat emlegetett farm Afrikában mind mellékszereplővé silányulnak Meryl sokadik tökéletes akcentusa és szerelemtől sugárzó, rendhagyóan szép arca mellett.

+ + +

2. A szív hídjai (1995)

Forrás: [origo]

A recept egy évtizeddel később egy iowai farmon, egy másik sármos öregúr mellett is működött. Clint Eastwood ráadásul nagymestere a giccsgyanús témák giccsmentes feldolgozásának, A szív hídjai csodálatosan visszafogott dráma az elszalasztott lehetőségek univerzális témájáról. A szüleink generációjáról szól, de nem csak nekik.

+ + +

3. Az órák (2002)

Forrás: [origo]

A huszonegyedik század Mrs.Dalloway-je Manhattanben él, leszbikus és egy AIDS-ben haldokló költőt ápolgat. Meryl ezzel a szereppel (és a nagyjából ugyanekkor bemutatott Adaptáció-val) mentette át magát az ötödik X felett is foglalkoztatott színésznők szűk klubjába, mert bebizonyította, hogy nyitott és modern, valamint alázatos csapatjátékos, aki adott esetben hajlandó a háttérbe húzódni kolléganői látványosabb szerepei javára.

+ + +

4. A kísértetház (1993)

Forrás: [origo]

Máig a filmtörténelem egyik legbámulatosabb szereposztásával büszkélkedhet ez a chilei történelem és egy népes família évtizedeit feldolgozó lenyűgöző eposz. Meryl a fivért és a nővért is meghódítja, miközben ontja magából a paranormális jeleket. Kőből van a szíve annak, aki könnyek nélkül kibírja, amikor eltávozik a zivataros időket átvészelő család mater familias-a.

+ + +

5. Gyávák és hősök (2007)

Forrás: [origo]

Redford és Streep újra együtt! Bár egy közös jelenetük sincs, a megőszült szívtipró a kamera mögül is a legjobbat hozza ki Merylből. A külön szálban dübörgő csatajelenetekben tizedannyi feszültség sincs, mint az igazságért harcoló újságírónő és a karrierista szenátor (Tom Cruise remek alakítása) szópárbajában, akik nekiülnek, hogy kibeszéljék a közel-keleti helyzetet.