INLAND EMPIRE: A film alapötlete Laura Derntől ered, aki egyszer csak megjelent Lynch ajtajában, hogy ő az új szomszédja és itt az ideje, hogy a Kék bársony és a Veszett a világ után 16 évvel újra együtt forgassanak. Dern producerként is besegített, ami jól is jött, tekintve, hogy a háromórás, lengyel párbeszédekkel tarkított, a lineáris történetvezetéstől a lehető legtávolabb álló filmet hagyományos terjesztésben egyetlen forgalmazó sem vállalta az USA-ban. A cím egyébként szintén Dernnek köszönhető, férje származik a Los Angelestől keletre található Inland Empire-ből. Lynch ragaszkodik a csupa nagybetűs írásmódhoz a filmmel kapcsolatban.

Forrás: Budapest Film
INLAND EMPIRE | Laura Dern


Jennifer Lynch:
Első házasságából származó gyermekétől azóta is rengetegen kérdezik, hogy vajon ő volt-e az inspiráció ahhoz a bizonyos babához (3:15-nél ezen az ízelítő videón) a Radírfej-ből. Ennél durvább kérdést nehéz elképzelni, maga Lynch is indulatos lesz ha a babáról faggatják. Egy biztos, a Radírfej forgatása közben David és Peggy Lynch elváltak. Jennifer később asszisztensként vett részt a Kék bársony forgatásán, ő írta Laura Palmer könyv formában kiadott naplóját majd maga is megpróbálkozott a rendezéssel (Dobozba zárt szerelem - Sherilyn Fenn, a Twin Peaks Audrey-ja főszereplésével). A film bődületes bukás volt és 15 évre elvette a híres sarj kedvét a filmezéstől, jövőre azonban ismét apu által már kipróbált színészekkel próbálkozik; a Surveillance sztárjai Julia Ormond (INLAND EMPIRE) és Bill Pullman (Útvesztőben).

Kék bársony: Az első olyan Lynch-film, amely kritikai- és közönségsikert is elért, alkotói kompromisszumok nélkül. Az életművel ismerkedőknek ajánlatos a Kék bársony-nyal kezdeni. Persze a szokásos hátborzongató motívumokban ez a film sem szűkölködik, de tudjuk, hogy Lynch-et rendre az érdekli, hogy a tökéletesre nyírt fű alatt vajon mi lapul. Ez esetben egy levágott fül...

Forrás: [origo]
Rózsák és fehér kerítés a Kék bársony kezdőjelentéből


Laura:
Két névre is asszociálhatunk rögtön. Laura Dern, csak a Kék bársony-ban, a Veszett a világ-ban és az INLAND EMPIRE-ben is bámulatos színészi arzenált mutatott fel, sajnos az utóbbi időben kerülik a jó szerepek, de érdemes még kiemelni alakításait a Már nem lakunk itt-ből és a Rózsa és tövis-ből. Utóbbiban édesanyjával, Diane Laddel játszik együtt, csakúgy mint a Veszett a világ-ban, sőt Ladd az INLAND EMPIRE eléjén is feltűnik, mint a boszorkányos talk-show házigazda. A Laura névről persze ki más juthatna még eszünkbe, mint a televíziózás történelmének leghíresebb hullája, Laura Palmer. Sheryl Lee a sorozatban Laura unokatestvérének, Maddynek is a bőrébe bújt, hogy később szintén hullazsákban végezze. A végefőcímhez használt érettségi fotó egyébként Sheryl saját középiskolás fotója, a Veszett a világ végén pedig ő az, aki ironikus fordulatként egy angyal szerepében jelenik meg. Színészi karrierje a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! óta akadozik, egyetlen említésre méltó szerepe a Backbeat-ben volt.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Laura Dern (INLAND EMPIRE) Laura Palmer (Twin Peaks)


Meditáció:
Lynch hihetetlenül sokat tud beszélni a transzcendentális meditációról, sőt egy könyvet is megjelentetett alkotói folyamatának kulcsmozzanatáról (Hogyan fogjunk nagy halat? - magyarul is megjelent a napokban). A titok nyitja nagyon-nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy az általa a Radírfej forgatása óta űzött meditáció elűzi a negatív energiákat és szabaddá teszi az utat a kreatív teljesség felé. Felmerül a kérdés, hogy miért van mégis ennyi sötétség Lynch filmjeiben? "A művésznek nem kell szenvednie a szenvedés ábrázolásához" - hangzik a válasz az abszolút optimista és életigenlő kisugárzású rendezőtől.

Forrás: [origo]
Isabella Rossellini és David Lynch


Nők:
Bár Lynch szereti úgy beállítani magát, mint aki magányos különc volt tinédzserkorában, de ismerősei épp ellenkezőképp emlékeznek vissza. "Fiatalon is helyes volt és elragadó, imádták a nők" - ez azóta sem változott. Jelenleg harmadik feleségét (lásd S) fogyasztja, a nyolcvanas évek végén pedig Isabella Rossellini volt a menyasszonya (aki előtte Martin Scorsesével élt házasságban). Filmjeiben hemzsegnek a titokzatos nők és a végzet asszonyai, akik úgy cserélgetik az identitásukat, mint a hétköznapi nők a bugyijukat. Patricia Arquette (Útvesztőben) röviden úgy foglalta össze, hogy Lynch számára a női szexualitás egy destruktív fegyver.

Forrás: [origo]
Rabbits | Laura Harring, Scott Coffey és Naomi Watts


Nyuszik:
A Rabbits nyolcrészes sorozatként indult 2002-ben a www.davidlynch.com -on és a Mulholland Drive két főszereplőnőjén kívül Scott Coffey (Naomi Watts egyik legjobb barátja, az Útvesztőben-ben és a Mulholland Drive-ban is szerepelt) bújik meg az ormótlan álarcok mögött. Watts frusztrálóan mókás élményként emlékszik vissza a forgatásra, amikor is se látni, se lélegezni nem nagyon tudtak a maszkokban. A nyuszi-show nagy része beintegrálásra került az INLAND EMPIRE-be, ahol persze sokkal több értelme van.

Forrás: [origo]
David Lynch egy tehén társaságában kampányol az Oscarért


Oscar:
Ahogyan jelenleg halad Lynch karrierje, nehéz elképzelni, hogy valaha is fog Oscart nyerni, pedig volt olyan év (1981) amikor 8 szobrocskára is jelölték filmjét, az Elefántember-t. Utóbb még két ízben kapott helyet a legjobb rendezők kategóriájában (Kék bársony, Mulholland Drive), de a legviccesebb persze az volt, ahogy az idei kampányban kivonult egy tehénnel a Hollywood sugárútra, hogy Laura Dern Oscar-jelöléséért kampányoljon. A média képviselői perceken belül ott termettek, de sajnos ez is kevés volt Dern zseniális alakításának az elismeréséhez.

Forrás: [origo]
David Lynch és a Radiátor Lady a Radírfej forgatásán


Paralények:
Radiátor lady (Radírfej), a táncoló törpe, Bob (Twin Peaks), a fehérarcú telefonos ember (Útvesztőben), a szenes fejű bácsi a kávézó mögött (Mulholland Drive) és még sorolhatnánk - Lynch figurái között mindig akad egy-két hihetetlen alak, akitől majdnem szívrohamot kapnak a nézők, pedig nem mindig negatív figurák. Némelyikük előbb megszületett, mint a film maga: az Útvesztőben bizalomgerjesztő lénye például annyira megtetszett Lynchnek, hogy írt neki egy egész forgatókönyvet.