Pszichopaták: Negatív figurák viszont Frank Booth (Kék bársony), Bobby Peru (Veszett a világ) és Mr. Eddy (Útvesztőben), akik szintén elengedhetetlen Lynch-tartozékok. A briliáns szlovén esztéta, Slavoj Žižek (a The Pervert's Guide to Cinema kötelező minden Lynch-őrültnek!) szerint ők valójában mindannyian apa-figurák a hősök számára, sőt, idesorolja Bob-ot is a Twin Peaks-ből, aminek van értelme, ha belegondolunk.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Frank Booth (Kék bársony) Bobby Peru (Veszett a világ)


Radírfej:
Lynch első filmje semmiképpen sem ajánlott kezdőknek, hiába ez a legszemélyesebb forgatókönyve. Öt évig dolgozott rajta és philadelphiai tartózkodásának állít emléket vele. Az álom és a valóság pont annyira összemosódik benne, mint az INLAND EMPIRE-ben, de Lynch nem hajlandó válaszolni arra, hogy a mutatós frizurájú főhős álmodik-e, vagy őt álmodják. A film egyébként éjféli vetítéseken gyűjtött be hatalmas kultikus rajongótábort, amelybe többek között Stanley Kubrick, John Waters és George Lucas is beletartozott.

Forrás: [origo]
Radírfej | Jack Nance


Sweeney, Mary:
A Kék bársony-on dolgozott először együtt Daviddel vágóasszisztensként és azóta szinte valamennyi Lynch-filmnek ő volt a vágója. Az életben is megtalálták a közös hangot, fiuk Riley 1992-ben született. 2006-ban össze is házasodtak, de egy hónap után beadták a válópert. Lynch filmográfiájában egy esetben lépte túl a hatáskörét, az Igaz történet-re ő beszélte rá Davidet és a forgatókönyvet is ő írta. Sajnos nem tudok objektív maradni Lynch egyetlen lineárisan előrebattyogó filmjével kapcsolatban, mert ki nem állhatom és titkon azt feltételezem, hogy Sweeney volt a rendezője is. Szerintem Lynch csak a nevét adta hozzá, mert szerelmes és mert jó fej.

Forrás: [origo]
Egy jellemzően izgalmas jelenet az Igaz történet című filmből


Színészek:
Laura Dern és Kyle MacLachlan már említésre került, de nem ők Lynch legfőbb múzsái. Jack Nance-el hét alkalommal dolgoztak együtt. Ő volt Lynch egyik legjobb barátja és persze a Radírfej főhőse, valamint Pete a Twin Peaks-ben. Érdekes adat, hogy Nance felesége Catherine Coulson volt, azaz Tuskó Lady a Twin Peaks-ből (akinek egyszer megjósolták, hogy egy tuskóval fog szerepelni egy tévésorozatban!). Nance egyébként 1996-ban gyilkosság áldozata lett. A következő legfoglalkoztatottabb Lynch színészek Harry Dean Stanton (5 közös film) és Grace Zabriskie (4), akik mindketten feltűntek az INLAND EMPIRE-ben is.

Forrás: Budapest Film
David Lynch és Harry Dean Stanton az INLAND EMPIRE forgatásán


Twin Peaks:
Nem igazán szorul bemutatásra a kilencvenes évek legmeghatározóbb televíziós sorozata és az sem kérdés, hogy az X-akták, a Lost vagy a Hősök is Laura Palmer hullazsákjából bújtak elő. Egyértelművé vált ugyanis, hogy egy hétről-hétre nyújtott rejtéllyel igenis le lehet ültetni nézők millióit a képernyő elé. Amint a rejtély megoldódott, a nézők többsége cserben is hagyta az északnyugat-amerikai kisváros flúgos lakóit, sőt maga Lynch (aki csak hat részt rendezett és ötben szerepelt a nagyothalló FBI ügynök, Gordon Cole szerepében) is továbbmozdult a Veszett a világ rendezői széke felé. A második évad második felében a sok üresjárat ellenére is akad pár remek pillanat, elég csak a hihetetlenül zsenge Heather Grahamre, vagy David Duchovny transzveszti-feltűnésére gondolni. Lynch mindenesetre visszatért megrendezni a kellően zseniális és zavarbaejtő finálét. Nálunk egyelőre csak az első évad jelent meg DVD-n (bár már azt sem lehet kapni évek óta), a második szezon az USA-ban, Hollandiában vagy Spanyolországban is beszerezhető, de leginkább a Definitive Gold Box Editiont érdemes kivárni, vagy megrendelni.

Forrás: [origo]
Twin Peaks | Heather Graham és Kyle Maclachlan


Útvesztőben:
Lynchet saját bevallása szerint az O.J. Simpson-ügy ihlette meg az Útvesztőben forgatókönyvénél; az, hogy egy ember elméje hogyan reagál arra, hogy elkövet egy ilyen gyilkosságot és megússza. A szintén a házastársi hűséget feszegető INLAND EMPIRE-hez képest logikus és érthető az Útvesztőben története és Patricia Arquette is megtudta utólag, hogy valójában egy nőt formált meg.

Forrás: [origo]
Útvesztőben


Veszett a világ:
Az Óz, a nagy varázsló modern feldolgozásának is tekinthetjük Sailor és Lula szerelmes történetét, ami a rengeteg sokkoló jelenet és erőszak ellenére is Lynch legoptimistább filmje. Nicolas Cage ekkor még szexszimbólum volt, Willem Defoe-t pedig azóta sem láthattuk félelmetesebbnek. Lynch karrierjének legfontosabb díját is ez a film zsebelte be: az 1990-es cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját.

Forrás: [origo]
Veszett a világ | Laura Dern és Nicolas Cage


Watts, Naomi:
Lynch legutóbbi nagy felfedezettje azóta Hollywood egyik leggyakrabban foglalkoztatott sztárja lett, de bármikor hajlandó újra kedvenc mesterével forgatni akár nyuszimaszkban is. A Mulholland Drive főszerepére egyébként a filmben is fontos szerephez jutó casting fotó alapján választotta ki Lynch, meglátta a fotót és rábökött "Ez az a lány!".

Forrás: [origo]
Naomi Watts és David Lynch a Mulholland Drive forgatásán


Zene:
Lynch filmzenéi közül a legtöbb kultikussá vált, titka leginkább az, hogy minden típusú zenére nyitott, így a Badalamenti-féle baljós klimpírozás jól megfér Roy Orbison vagy Elvis retró dallamaival, vagy éppen Beck, Marilyn Manson és a Rammstein zenéjével. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, de én ezt a playlistet állítottam össze a cikk megírásához hangulatserkentőnek:

01. Nina Simone: Sinnerman (INLAND EMPIRE)
02. Beck: Black Tambourine (INLAND EMPIRE)
03. Lou Reed: This Magic Moment (Útvesztőben)
04. Welcome to Hollywood (INLAND EMPIRE)
05. David Bowie: I'm Deranged (Útvesztőben)
06. Roy Orbison: In Dreams (Kék bársony)
07. Audrey's Dance (Twin Peaks)
08. Silencio, Llorando (Mulholland Drive)
09. Isabella Rossellini: Blue Velvet (Kék bársony)
10. Nicolas Cage: Love Me Tender (Veszett a világ)
11. Julee Cruise: Falling (Twin Peaks)
12. Laura Palmer's Theme (Twin Peaks)
13. Mulholland Drive Love Theme (Mulholland Drive)
14. Chris Isaak: Wicked Game (Veszett a világ)
15. Marilyn Manson: I Put a Spell On You (Útvesztőben)
16. Nine Inch Nails: The Perfect Drug (Útvesztőben)
17. Powermad: Slaughterhouse (Veszett a világ)
18. Rammstein: Rammstein (Útvesztőben)
19. Jitterbug (Mulholland Drive)
20. Little Eva: The Loco-Motion

Érdemes kipróbálni!

Forrás: Budapest Film
A loco-motionös jelenet az INLAND EMPIRE-ből


Zenészek:
A zene iránti szeretetét Lynch nem csak a kedvelt előadók számainak felhasználásával fejezi ki, de megdobja őket egy-egy szereplési lehetőséggel is. Sting a Dűné-ben, David Bowie és Chris Isaak a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem-ben, Henry Rollins és Marilyn Manson az Útvesztőben jeleneteiben jutottak kulcsszerepekhez, Julee Cruise pedig a Twin Peaks-nek köszönheti egész karrierjét.

Forrás: [origo]
Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! | David Bowie


Zselé:
David Lynchhez éppúgy hozzátartozik a hetykén felálló haja, mint a kávé (saját kavémárkája is van), a cigi és az ideges kézrángatás. Egy londoni közönségtalálkozón végre megosztotta rajongóival a választ arra nézve, hogy milyen hajzselét használ, sőt még az élet értelmét is összefoglalta.

Onozó Róbert