Uralkodás, gyerekmegrontás, bosszúhadjárat

Vágólapra másolva!
Nyolc filmbemutató jutott erre a hétre, de ebből csak öt alkotást játszanak több moziban: újra köztünk van I. Erzsébet, megtapasztaljuk a gyereksorsot egy román bányászvárosban, megismerkedünk egy bérgyilkos mindennapjaival, gyerekmegrontók nyomába eredünk Richard Gere-rel és röhögünk egy temetésen. A három ráadás: egy argentin tini nemiidentitás-válsága és a koreai bosszútrilógia két korábban nem forgalmazott darabja.
Vágólapra másolva!

Elizabeth: Az aranykor / Elizabeth: The Golden Age - 2007

Miről szól? I. Erzsébet udvarába beállít a kalandor Walter Raleigh, aki a királynőnek és kedvenc udvarhölgyének is megtetszik. Eközben Erzsébet uralkodását II. Fülöp spanyol király és a skót Stuart Mária is fenyegeti.

Ki a rendező? A '98-as Elizabeth rendezője, Shekhar Kapur csinálta meg a folytatást is.

Kik a szereplők? A királynő szerepében ismét Cate Blanchett tündököl, Raleigh-t a sármos Clive Owen, a rivális udvarhölgyet Abbie Cornish (Bor, mámor, Provence) játssza. Visszatér az első részből Geoffrey Rush is mint Erzsébet tanácsadója, mellette feltűnik még a spanyol király szerepében Jordi Molla (Második bőr), Stuart Mária megformálójaként pedig Samantha Morton (Morvern Callar, Különvélemény).

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem bánják, hogy az első rész távolságtartását hömpölygő nyál váltotta fel.

Mit mondunk még a filmről? Ha máshonnan nem, a kilenc évvel ezelőtti első részből mindenki tudja, hogy a szűz jelző hajadont jelentett Erzsébet királynő esetében. Mégis találó a kifejezés használata, mert ez a folytatás pont annyira izgalmas, mint egy szűzlány szexuális élete: sok vágyakozás, sok jelentőségteljesnek beállított közhelyes mondat, és semmi akció. Közeleg a spanyol armada, Stuart Mária a távolból konspirál, de ez senkit nem érdekel, mert a királynő csak azt szeretné, hogy szeressék. Olvasd el kritikánkat!