Csacska macskaságok

2007.12.18. 14:54

Emlékszel, Tajfel milyen vészjósló szavakkal vezette be Safranek megfenyítését? Tudod, mit válaszolt minden kérdésre a hűvös Pissy? Füledben cseng még az elérzékenyült Maxipotzak kinyilatkoztatása? Mielőtt megnézed a Macskafogó 2 - A sátán macskája című filmet, nosztalgiázz velünk: videós összeállításban elevenítjük fel az első rész legemlékezetesebb szövegeit. A film temérdek aranyköpéséből kilencet választottunk ki - hiszen a macskának is ennyi élete van.

A beosztottját, Safraneket terrorizáló félszemű, fémkarmú Tajfel vészjósló utasítására bizonyára mindenki emlékszik: amikor elhangzik, a szegény titkárral együtt pontosan tudjuk, mire számítsunk. Összesen háromszor halljuk a filmben az ominózus mondatot, és a rutinosabb, érzékeny dobhártyával rendelkező nézők már közben befogják a fülüket. Itt szerzi Safranek az első sérülését.

+ + +A félelemben élő beosztott otthon saját gyerekén veri le főnöke kegyetlenségét, és kislányát egérbarátja megevésére bíztatja. Ez persze érthető, Safranek valószínűleg nem csak az állását veszítené el, ha kiderülne, hogy házában rendszeresen megfordul egy "piszkos kis" egérvendég.
+ + +Safranek megpróbáltatásai tovább folytatódnak, mi viszont egy rövid párbeszéden belül két idézhető klasszikust is kapunk. Az első, már-már monty pythoni magasságokat verdeső riposzttal a megalázott beosztott próbálja "kimagyarázni" főnöke előtt második sérülését, a beszélgetést lezáró, rezignált Safranek-gyöngyszemet pedig maga Buddha is megirigyelhetné.
+ + +A behízelgő modorú Mr. Schwartz büszkén vetíti le bérgyilkos-négyese reklámanyagát, de Tajfel nincs lenyűgözve: a gengszterek közönséges patkányok. Schwartz rasszizmussal vádolja Tajfelt, aki válaszképpen a vádat nem éppen cáfoló megjegyzést mormol az orra alatt.
+ + +A Buddyból, Billyből, Cookie-ból és Pissyből álló patkánynégyesnek szinte az összes mondata aranyköpés. Mindegyiküknek van jellegzetes szövege, Pissy például a legtöbb kérdésre érdektelen "tőőőlem"-mel felel, Billy pedig általában a klipben hallható mondattal próbál kihátrálni a vitákból.
+ + +Buddy, a patkánygengszterek vezetője a legviccesebb a béna csapatból, két beszólásáról is muszáj megemlékeznünk. Itt éppen a fuldokló Billynek vet oda egy megnyugtatónak szánt megjegyzést, miközben persze Pissy már rég megoldotta a problémát, csak ez a káoszban senkinek sem tűnt fel.
+ + +És íme a Buddy-klasszikus (a klip végén), amelyhez szinte kommentár sem szükséges, csak annyit jegyeznénk meg, hogy a kiválasztott részben nem először, de nem is utoljára hangzik el a sokat idézett figyelmeztetés.
+ + +Bár később kiderül, hogy a patkányok kocsija nem volt éppen egy K.I.T.T., de a csapat most még abban a hitben beszélget a "rat racer" információs hölgyével, hogy az kihúzza majd őket a csávából. Persze hamar bebizonyosodik, hogy mint a legtöbb esetben, a piros gomb megnyomása ezúttal sem volt jó ötlet.
+ + +Párhuzamosan Grabowski és nyomában szerencsétlenkedő patkányok kalandjaival a szeretnivaló Lusta Dick őserdei túlélőtúráját is követjük, amely akkor vesz igazán vérfagyasztó fordulatot, amikor Dick vámpírdenevérek közé keveredik. Trombitajátékával azonban könnyekig meghatja a vezért, Maxipotzakot, aki az előadás után megrendülten, de egyben kissé csalódottan mondja ki a Dick életét megmentő ítéletet.