Meghalt Heath Ledger

Vágólapra másolva!
Keleti parti idő szerint kedd délután fél négykor Heath Ledgert holtan találták New York-i otthonában. Az ausztrál színész 28 éves volt. A szerda reggel végrehajtott boncolás során nem tudták egyértelműen megállapítani a halál okát, egyelőre csak feltételezik, hogy gyógyszertúladagolás okozta.
Vágólapra másolva!

Felfoghatatlan, de sajnos igaz a hír, hogy a 28 éves színészt kedd délután holtan találták New York-i lakásában. A halál oka a színész holtteste közelében talált altatókkal hozható összefüggésbe. Bár a rendőrség első vizsgálata szerint nincs nyoma idegenkezűségnek, a halál pontos okát egyelőre nem tudják. A színész közvetlen családtagjai, akik az ausztráliai Perth-ben élnek, a médiának azt nyilatkozták, hogy a színész halála véletlen volt, melyet kiegészítettek azzal, hogy Ledger tüdőgyulladásban szenvedett. A rendőrség ez utóbbi információt nem erősítette meg.

A The Sydney Morning Herald nevű ausztrál lap szerint Ledger az I'm Not There című film forgatása óta álmatlansággal küzdött, és a The New York Times-nak novemberben, a The Dark Knight forgatása során arról panaszkodott, hogy sok stressz éri mostanában és "a múlt héten éjszakánként átlagosan két órát aludtam ... Nem tudtam abbahagyni a gondolkodást. A testem kimerült volt, de az agyam nem bírt leállni."

Szerda reggel végrehajtották a boncolást, amelyből azonban nem sikerült egyértelmű következtetéseket levonni, így a halál pontos okának meghatározása körülbelül tíz napot vesz majd igénybe.

Ledger 1979-ben született Ausztráliában és '99-ben, a 10 dolog, amit utálok benned című romantikus filmmel hódította meg a tinilányok szívét, de mielőtt beskatulyázhatták volna a szívtipró tinisztár szerepkörbe, komolyabb kihívások után nézett. 2000-ben A hazafi című Mel Gibson drámának köszönhetően tört be a nemzetközi filmvilágba. Első kritikai sikere egy apró szerep volt a Szörnyek keringőjé-ben, amit 2005-ben alapos karrier-újradefiniálás követett. A Grimm, a Casanova és leginkább a Brokeback Mountain avatták komoly felnőtt színésszé, utóbbiban homoszexualitásával küszködő cowboyt alakított, játékát Oscar-díjra is jelölték.



Brokeback MountainBatman
The Dark KnightThe Imaginarium of Doctor ParnassusI'm Not ThereCandy
itt megtekinthető

Ausztrália miniszterelnöke, Kevin Rudd nyilatkozatot tett közzé, amelyben úgy fogalmazott, hogy "tragikus, hogy nemzetünk egyik legkiválóbb színészét élete delén kellett elveszítenünk". Cate Blanchett, aki együtt dolgozott Ledgerrel az I'm Not There című filmben, és akit tegnap két Oscar-díjra is jelöltek, elmondta, hogy "izgatott vagyok a jelölések miatt, de mélyebben megérint a Heath elveszítése miatt érzett szomorúság. Nagy tisztelője voltam a munkásságának és csodáltam a művészként való folyamatosan fejlődését."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=j8cnfwQIsQfBp8JC


Todd Haynes, az I'm Not There rendezője a Sundance filmfesztiválon tartózkodott, amikor értesült a színész haláláról, akit a következő szavakkal dicsért: "Hihetetlen tragédia. Heath igazi művész volt, egy végtelenül érzékeny ember, egy felfedező, tehetséges és korát meghazudtolóan bölcs. Nem volt nála különb."

Nicole Kidman is együttérzését fejezte ki, Mel Gibson - aki első komoly szerepéhez juttatta Ledgert A hazafi-ban - pedig úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy "nagy reményeket fűztem hozzá ... Még épp csak elindult a pályán, és tragikus, hogy ilyen fiatalon távozott közülünk. Gondolataimban és imáimban vele és családjával vagyok."