Vágólapra másolva!
A road movie az egyik legszórakoztatóbb filmes műfaj, ha jól csinálják: együtt robogunk a szabadságra és életük megváltoztatására vágyó főhősökkel, akik tepernek az úton és sokszor viccesen, néha meghatóan, mindig kalandosan felfedeznek valami újat önmagukról vagy a világról. Az ideális road movie pergő tempójú álmodozás változatos, idegen tájakkal, színes figurákkal, komikus élethelyzetekkel. A Kalandorok című vígjáték eheti premierje kapcsán áttekintjük a műfaj kiválóságait.
Vágólapra másolva!

Bonnie és Clyde / Bonnie and Clyde (1967)
Rendező:
Arthur Penn

Forrás: [origo]
Warren Beatty és Faye Dunaway

Kik? A hétköznapokat elunó szépség, Bonnie Parker (Faye Dunaway) és a kisstílű bűnöző, Clyde Barrow (Warren Beatty) talál tökéletes társra egymásban ahhoz, hogy kitörjenek a harmincas évek szegénységéből és szürkeségéből.

Honnan hova? Konkrét cél nélkül kocsikáznak bandájukkal az USA középső részén bankokat rabolva, szükség esetén embereket gyilkolászva és közben médiasztárrá válva és hatalmasat bulizva.

Mivel, hogyan? A Barrow banda a harmincas évekre jellemző, dobozszerű fekete autókon közlekedik és a döbbenetes lassított felvételen ábrázolt vég is az úton éri őket.

+ + +

Szelíd motorosok / Easy Rider (1969)
Rendező:
Dennis Hopper

Forrás: [origo]
Dennis Hopper, Peter Fonda és egy stoppos

Kik? Két különc, a rendszerint amerikaizászló-mintás cuccokat viselő Wyatt (Peter Fonda) és az indiános beütésű szerkót hordó Billy (Dennis Hopper) pörög az utakon.

Honnan hova? Egy sikeres drogüzlet lebonyolítása után Los Angeles-ből indul a duó a New Orleans-i Mardi Gras ünnepségre. Menet közben összebarátkoznak egy csúnya véget érő alkoholista ügyvéddel (Jack Nicholson), LSD-znek egy temetőben és végzetesen magukra haragítanak jó pár az övékénél lényegesen hagyományosabb életfelfogású helyi lakost.

Mivel, hogyan? Természetesen Harley-Davidson chopperjeiken közlekednek, amelyeknek már a puszta látványa elég ahhoz, hogy felbőszítse Amerika törvénytisztelő kispolgárait. És akkor még nem is tudják, hogy Wyatt üzemanyag-tartálya tele van tömve a drogeladásból származó pénzzel.

+ + +


Tuti dolog / The Sure Thing (1985)
Rendező:
Rob Reiner

Forrás: [origo]
John Cusack

Kik? Két főiskolás, Gib (John Cusack) és évfolyamtársa, Allison (Daphne Zuniga), akik csak a sors szeszélyének köszönhetően válnak útitársakká, amúgy a rendes lánynak esze ágában sem lenne együtt utazni a csajozós, megbízhatatlan sráccal.

Honnan hova? A New England-i főiskolától veszik az irányt Kalifornia felé a karácsonyi szünetben. Gib azért utazik, hogy meglátogassa haverját és a tuti csajt, akit beígért neki, Allison pedig a pasijához megy, hogy együtt töltsék az ünnepeket.

Mivel, hogyan? Az utazást egy pár kocsijában kezdik, de folytonos veszekedésük miatt hamar az aszfalton találják magukat. Innentől minden egyre kacifántosabbá válik, de végül mégiscsak eljutnak Kaliforniába és kicsit később persze egymás karjaiba is.

+ + +

Rain Man / Rain Man (1988)
Rendező:
Barry Levinson

Forrás: [origo]
Dustin Hoffman és Tom Cruise

Kik? Charlie Babbit (Tom Cruise), az anyagi problémákkal küzdő, de magát nagymenőnek eladó autókereskedő és jóval idősebb bátyja, a különleges képességekkel rendelkező, autista Raymond Babbit (Dustin Hoffman).

Honnan hova? Charlie gyakorlatilag elrabolja Raymondot az intézetből, ahol él, hogy magával vigye Los Angeles-be és ott megpróbálja jogi úton érvényesíteni követelését, és elhunyt apjuk Raymondra hagyott vagyonának fele az övé legyen.

Mivel, hogyan? Charlie-nak eleinte keserű, később személyiségépítő tapasztalatok árán kell megtanulnia, hogy egy autistával utazni nem leányálom. Ott kezdődik, hogy Raymond nem hajlandó repülőre ülni, így a hosszú utat autóval kénytelenek megtenni, aztán kiderülnek olyan apróságok is, mint például, hogy egy bizonyos tévéműsort minden áldott este muszáj megnézni, a vacsora csak egy bizonyos időpontban történhet és halrudacskából sem négynek, hanem pontosan nyolcnak kell lennie a tányéron.

+ + +

Thelma és Louise / Thelma & Louise (1991)
Rendező:
Ridley Scott

Forrás: [origo]
Geena Davis és Susan Sarandon

Kik? Thelma (Geena Davis), az elnyomott feleség és Louise (Susan Sarandon), az erősnek tűnő, de régi traumát cipelő pincérnő rövid pecavakációja alakul valami egészen mássá.

Honnan hova? Arkansas-ból indul a hamar félresikló túra: miután Louise lelő egy Thelmát molesztáló fickót, a két nő afféle Bonnie és Clyde-dá alakulva Mexikó felé menekül. Céljukat sosem érik el, a nagy feminista kaland a Grand Canyonnál ér véget.

Mivel, hogyan? Louise 1966-os, zöld Ford Thunderbird cabriójában indul az utazás, és ebben is ér véget egy legendássá vált felvételen.