Kiráz a hideg ettől a sráctól

Vágólapra másolva!
...és ez így is van rendjén. A Vérző olajban az elementáris erejű Daniel Day-Lewis méltó partnerre akadt Paul Dano személyében, akivel egyébként nem ez az első együttműködésük. Háttérarcok rovatunk utánajár a hasadt személyiségű bigott lelkészt és A család kicsi kincse introvertált kamaszát megformáló fiatal színész filmográfiájának.
Vágólapra másolva!

1. Áttörését a L.I.E. című indie-nek köszönheti, ami a kismillió kamaszkori frusztrációkat feldolgozó film közül a homoszexualitás és a pedofília amerikai függetlenfilmes körökben meglehetősen elcsépelt témája ellenére is ki tudott emelkedni az érzékeny rendezésnek (Michael Cuesta többek között a Dexter tévéfilmsorozat producere is) és Dano érett, bátor játékának köszönhetően.

2. Számos kisebb szerep következett nagyobb filmekben (Életeken át, Szüzet szüntess) is, de talán jobban emlékezhetünk jellegzetes arcára a The King, a Jack és Rose balladája (Daniel Day-Lewis oldalán, Day-Lewis feleségének, Rebecca Millernek a rendezésében) vagy a Megetetett társadalom című filmek mellékszerepeiből.

3. Paul nevét persze egyértelműen A család kicsi kincse kapcsán jegyezték meg sokan. A Nietzsche-követő kamasz a fél filmet némasági fogadalmat téve játssza végig, mégis lehetetlenség nem azonosulni defenzív, de mégis szeretetéhes viselkedésével. A bogaras kis família tagjai között persze neki is jut egy emlékezetes nagyjelenet, nem csoda, hogy a film tavaly elnyerte a színészkamara "legjobb színészi összjátéknak" járó díját és Oscarra is jelölték.

Forrás: [origo]
Steve Carell és Paul Dano A család kicsi kincse című filmben

4. Idén máris újabb filmmel versengett a legrangosabb amerikai filmes kitüntetésekért, és hiába szólították rendre Daniel Day-Lewis-t a pódiumra, az elismerés a Sunday ikreket megformáló Danónak is szól, hiszen tenyérbemászó alakítása a Vérző olaj-ban forrongó feszültség egyik fő mozgatórugója. Az pedig az év legizgalmasabb megválaszolatlan kérdése maradt, hogy létezett-e egyáltalán két Sunday-fiú, vagy csak Eli személyisége hasadt ketté.

5. Paul továbbra is különleges és rizikós filmekben vállal szerepet, itt van mindjárt Spike Jonze gyerekfilmje, a Where the Wild Things Are, amelyben Catherine Keenerrel és James Gandolfinivel együtt öltenek állatjelmezeket. Ezt követően pedig első hagyományos, romantikus vígjátékbeli szerepével mutatkozik be (Gigantic) a tüneményes Zooey Deschanel oldalán - kettősük persze azt sejteti, hogy annyira ez sem lesz hagyományos.