Vágólapra másolva!
Figyel a Nagy Testvér, a kistestvér, a perverz szomszéd vagy a frusztrált kamaszfiú. A leskelődés kimeríthetetlen filmes alaptéma a thrillerek, a drámák, az erotikus krimik műfajában is, bár ezen a héten éppen egy bájos, romantikus kamaszfilm, a Hallam Foe kapcsán tekintjük át a filmtörténelem legelvetemültebb kukkolóit Hitchcocktól az elvtársakig, Sharon Stone-tól a valóságshowk ősanyjáig.
Vágólapra másolva!

10. Sliver

Forrás: [origo]

Ki kukkol kit? Miután Sharon Stone az Elemi ösztön-ben a szoknyája alá is beengedte a kamerát, és szupersztár lett, úgy gondolta, nem hibázhat nagyot egy olyan erotikus thrillerrel, ahol végig őt kukkolják - no meg el is kapják egy pár kiadós hancúrozásra. A helyszín egy futurisztikus apartmanház, de a bérlőkkel persze nem közlik előre, hogy minden szeglet be van kamerázva, és a szőke nőket kidobják a felső emeletekről.

Érdemes-e őket kukkolni? Tizenévesként mindenképp az volt, de időközben már tudjuk, hogy Stone szabadosságához sajnos nem párosulnak jó szerepválasztások. Manapság egy ilyen filmből az ötpercnyi szex felkerülne a YouTube-ra és a kutya sem nézné meg moziban az unalmas kerettörténetet.

+ + +

9. Kika

Forrás: [origo]

Ki kukkol kit? Egy titokzatos amerikai író (Peter Coyote) kamatyol össze-vissza Almodóvar tiritarka Madridjában, az egyszemélyes reality show, Sebhelyesarcú Andrea (Victoria Abril) pedig fejére erősített kamerával nyomozza ki, hogy kinek a kezéhez tapad vér, illetve sperma.

Érdemes-e őket kukkolni? Almodóvarnak még a leggyengébb filmjei is szórakoztatóak; itt az idióta történetet remek szereplők, parádés kosztümök és jókora adag fekete humor kompenzálja. Pár év múlva pedig már simán el lehetett volna képzelni Andrea valóságshow-jához hasonlókat a tévében.

+ + +

8. Amerikai szépség

Forrás: [origo]

Ki kukkol kit? A kertvárosi (rém-)álomcsalád összeomlását a szembeházból egy vonzó, de nem teljesen százas srác örökíti meg, bár az amerikai középosztály elrettentő példáiért neki sem kellene a szomszédba mennie. Ricky Fitts a Szex, hazugság, videó főhősének kamasz változata, bár a sejtelmes szerepet remekül alakító Wes Bentley azóta sajnos teljesen elbaltázta a karrierjét.

Érdemes-e őket kukkolni? Az akkoriban zseniálisnak kikiáltott Amerikai szépség megítélése szűk tíz év alatt sokat romlott, pedig fájdalmasan fergeteges alakításoktól hemzsegő, remek korkép a clintoni Amerika mindennapjairól.

+ + +

7. Red Road

Forrás: [origo]

Ki kukkol kit? A főhősnőnek munkahelyi kötelessége a kukkolás, hiszen a glasgow-i utcák biztonsági kameráit üzemelteti. Semleges professzionalizmusának azonban egy csapásra lőttek, amikor ismerős arcot fedez fel az egyik monitoron. Lassan kibontakozó, de megdöbbentő történet, ami egy érdekes kísérleti filmtrilógia első része.

Érdemes-e őket kukkolni? Sajnos Magyarországon szinte titokban mutatták be, pedig Andrea Arnold, az elsőfilmes rendezőnő nem véletlenül került be rögtön a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába: egy bátor és izgalmas rendezői bemutatkozás.

+ + +

6. Hallam Foe

Forrás: [origo]

Ki kukkol kit? A halmozott Ödipusz-komplexustól szenvedő kamaszfiú magára találása hemzseg a Hitchcock-utalásoktól (a Hátsó ablak és a Psycho két legendás kukkolóján kívül gyakran eszünkbe juthat a Szédülés is), de David Mackenzie-nek mégis sikerült a thriller/krimi műfajoktól a lehető legmesszebbre evickélnie, és a kamaszkori komplexusokat természetesként és levetkőzhetőként ábrázolnia.

Érdemes-e őket kukkolni? A nyomasztó alaptörténetet teljesen elnyomja a sok vidám hozzávaló: romantikus, pikáns, vicces, magával ragadóan bájos, és szuper a zenéje.