Romantikus lesz idén a Francia Filmnapok

Vágólapra másolva!
Két új várossal, két retrospektív vetítéssorozattal, hat nagyjátékfilmmel, hét rövidfilmmel, hét Budapestre érkező francia vendéggel, összesen kilenc városban indul április 10-én a Francia Filmnapok.
Vágólapra másolva!

Vidéken április 10. és 21. közt, Budapesten április 17. és 20. közt kerül sor a rendezvénysorozatra, mely a főváros mellett Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Kecskeméten, Szolnokon és Egerben zajlik majd. A rendezvénysorozat programjában idén először egy rövidfilm-összeállítás is szerepel, mely hazánkban eddig még nem vetített alkotásból áll, köztük A zsebtolvajok Mozartjá-ból, amely 2008-ban elnyerte a legjobb kisfilmnek járó Oscar-díjat.

A nagyjátékfilmek közt idén főként romantikus alkotások szerepelnek a kínálatban, illetve a gyerekek kedvéért a Lucky Luke - Irány a vadnyugat című rajzfilm. A könnyedebb hangulatok kedvelőinek három romantikus vígjátékot vetít a rendezvénysorozat: az Egyedül nem megy-ben Audrey Tautou-t és Guillaume Canet-t láthatjuk a vásznon, a Karamell öt különböző korú barátnő életét követi nyomon, míg a Csak egy csók a párkapcsolatok természetét boncolgatja. François Ozon Angel című filmje Romolai Garaival és Charlotte Ramplinggel, valamint a Paris Romain Duris-vel és Juliette Binoche-sal drámaibb tónusú romantikus alkotások.

Forrás: [origo]
Juliette Binoche és Romain Duris a Paris című filmben

A Filmnapok alatt a magyar fővárosba látogat az Angel-ből Lucy Russel, akit korábban Eric Rohmer Egy hölgy és a herceg című filmjének főszerepében láthatott a közönség, a Lucky Luke - Irány a vadnyugat rendezője, Olivier Jean Marie, a Karamell rendezőnője, Nadin Labaki, aki egyben a film főszereplője is. Ő férjével, Khaled Mouzannarral érkezik, aki a film zeneszerzője. Cédric Klapisch filmjét, a Paris-t Julie Ferrier képviseli, míg az Egyedül nem megy című filmet a producer, Pierre Grünstein kíséri, aki olyan alkotások mellett bábáskodott, mint az Asterix és Obelix, a Margó királyné vagy Roman Polaski Egy tiszta nő-je. A rövidfilmes alkotók közül Olivier Berlemont, az Ellenállni a remegésnek cím film producere jön Budapestre.

Két retrospektív vetítéssorozattal is kiegészül a 2008-as Francia Filmnapok programja. A budapesti Szindbád mozi április 17-23. között Francois Ozon, az Örökmozgó Filmmúzeum április 22-ától 30-áig Charlotte Rampling korábbi alkotásaiból válogat.

A filmekről bővebb információ a Francia Filmnapok honlapján olvasható.

Forrás: Francia Filmnapok sajtóiroda