Titanic: Ez a film megváltoztathatja az életedet

2008.04.08. 14:10

Ha az ember rengeteg filmet néz, áhítattal vágyik újra elérni azt a ritka élményt, amikor egy film isten igazából földhöz vágja, odadöngölni, megforgatja és még napokig sajog utána. A címében pont egy birkózó-fogásra utaló Fél Nelson az idei Titanic felhozatalából az eddig látottak alapján a leginkább képes erre; egy szép, elgondolkodtató film, aminek megtekintése után akár új életet is lehet kezdeni. Pedig a "legalább egyet ments meg" alaptézis a Veszélyes kölykök-re hajazó kiindulóponttal (fiatal, idealista fehér tanár a gettóban) ingoványos, giccsgyanús talaj, de szerencsére a kamera mindkét oldalán páratlan tehetségek álltak, akik hitelesen és őszintén közvetítik a film lényegében egyszerű mondanivalóját.

Shareeka Epps és Ryan Gosling a Fél Nelson című filmben


Ryan Gosling az első öt percben megveszi a nézőt. Mindenki vágyott rá, hogy tanárai inkább rocksztárokra hasonlítsanak, neki ráadásul cinkosan csillog a szeme, amikor odaáll egy rakás feka kiskölyök elé, hogy megkérdezze: na szerintetek mi a történelem? Sajnos hamarosan kiderül, hogy a tanár úrnak mitől csillog a szeme és nyomoronc létében az egyetlen inspiráló dolog a tanítás. Kábítószerfüggősége természetesen előbb-utóbb életének ezt a maradék  romlatlan szegletét is fel fogja falni és kínkeserves végignézni a folyamatot, ahogy lemond saját magáról. Egy igen kínos incidens hozza össze egyik diákjával, a felnőttszemű, de folyvást nyalókát szopogató Drey-jel (Shareeka Epps a zseniális Gosling méltó partnere), akit szintén predesztinált sors vár a drogok világában. 

A tanár és diákja között kialakuló viszony mentes a szándékos félreérthetőségtől, noha a gyermek és a felnőtt közötti határok gyakran elmosódnak kettőjük dinamikájában, amit egyébként egy harmadik - látszólag egyenrangú - szereplő hangsúlyossá tétele sem tud megingatni. A 32 éves rendező, Ryan Fleck nem fukarkodik az erőteljes jelenetekkel, filmje mégis példásan visszafogott és egyetlen felesleges másodperc sincs benne. A fesztivál félidejénél továbbra is áll a Titanic-beharangozónk ajánlása: "ha csak egyetlen filmet nézel meg a Titanicon, ez legyen az!".  

Műsoron: 04.10. 17:00 Toldi Mozi