Alfahímek erejük teljében

2008.04.21. 18:40

Brad Pitt

Tinibálvány: Égőbben nem is kezdődhetett volna: csirkejelmezben reklámfiú, majd vendégszereplő a Dallas-ban. Ezt követően viszont bebizonyította, hogy egy testrész is hozzásegítheti az embert a színészi karrierhez - a Thelma és Louise-ban jó ha 10 percig látható volt, de hasizma sok feministát megingatott hitében. A hetyke csibészes sárm sem ártott, és a Robert Redforddal való összehasonlításokat hirtelen maga Redford szította tovább, amikor rábízta a Folyó szeli ketté főszerepét. A Tiszta románc-ban a főszerep helyett csak elterült beszívva a heverőn, ami azonnali kultstátust vívott ki az addig csak helyes fiúként számon tartott Bradnek, a kijelölt skatulyát pedig tovább feszítette a Kalifornia mosdatlan rosszfiúszerepével. A Szenvedélyek viharában azonban tinilányok millióinak jelentette a szexuális ébredést, és még Tom Cruise-tól is tudott elszipkázni rajongókat közös szereplésük (Interjú a vámpírral) alkalmával.

Kommersz vagy kult? Pitt valószínűleg élete végéig megélhetett volna romantikus kalandfilmek főszerepeiből, de szerencsére ennél jóval nagyobb kihívásokra vágyott, mint azt a Hetedik, a 12 majom és a Harcosok klubja mesés sorozata bizonyította. A rizikós, bevállalós szerepek kivívták a szakma elismerését, és a nagynevű rendezőóriások már nem csak azért akartak vele dolgozni, hogy jól csengő neve megkönnyítse a filmek finanszírozását. A szöszke, matinébálvány Pitt azért nem tűnt teljesen el, de a Ha eljön Joe Black, a Hét év Tibetben vagy Az ördög maga sokkal kedvezőtlenebb fogadtatásban részesültek, mint meglepő mellékszereplése a Blöff-ben, vagy szívszorító, ráncos játéka a Bábel-ben. Bár a Trója esetében elvállalta a húzónév státussal járó felelősséget is, de alapvetően sosem forszírozta, hogy egyedül vigyen el filmeket a hátán, és láthatóan remekül elszórakozik hasonló kaliberű sztárok társaságában, lásd az Ocean's széria.

Forrás: [origo]
Brad Pitt a Jesse James meggyilkolása... című filmben


Merre tovább?
Juliette Lewis, Gwyneth Paltrow és Jennifer Aniston után ismét egy kolléganő oldalán találta meg a szerelmet, de a Brangelina névre keresztelt médiaszörnyeteg sohasem látott intenzitásra pörgette a sztárkultuszt irányában. Szerencsére Hollywood királyi párja jól bánik a hatalommal és felelősséggel; közös filmjük (Mr. és Mrs. Smith) kommerciális irányvonala helyett inkább igényes alkotókat és projekteket karolnak fel (pl. Hatalmas szív, Jesse James...), ami persze saját színészi pályafutásukra is jó hatással van. Pitt nevéhez egy tucat készülő új projekt kötődik színészként és producerként is, melyek közül a legizgalmasabbak a harmadik együttműködése David Fincherrel (The Curious Case of Benjamin Button), az új Terrence Malick-film (Tree of Life), illetve a Chad Schmidt ígérkezik, amelyben saját magát és hasonmását alakítja majd.

Forrás: [origo]