Alfahímek erejük teljében

2008.04.21. 18:40

Will Smith

Tinibálvány: Denzel Washingtonon kívül egészen a kilencvenes évek közepéig nem akadt afroamerikai A ligás sztár Hollywoodban. Will Smithnek úgy sikerült betöltenie ezt az űrt, hogy különösebben nem is erőlködött érte. A Kaliforniába jöttem tévésorozatban lényegében önmagát alakította 6 évadon keresztül, zenei karrierje a DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince formációban pedig a hip-hopnak a lazább, ártalmatlanabb és poposabb végletét képviselte, ami univerzális elfogadottságot biztosított. Feltűnt Whoopi Goldberg mellett a Made in Americá-ban, de igazából a Hatszoros ölelés kapcsán figyeltek fel rá, amely apró, családi drámaként meglehetős ellentétben áll későbbi szerepválasztásaival.

Kommersz vagy kult? Will ugyanis a Bad Boys sztárszerepével jó időre elkötelezte magát a nyári, robbanós, dinamikus, de abszolút komolytalan akciófilmek mellett. Ő jött ki legjobban A függetlenség napjá-ból, majd egy év múlva már külön földönkívüli-kaszabolós franchise-t szabtak rá (Sötét zsaruk). Innentől pedig nem volt nyár Will Smith nélkül és nem volt Will Smith-film 100 millió +-os bevételi adatok nélkül. A sikerszéria a rém rossz Vadiúj vadnyugat-tal és Will első komoly színészi próbálkozásával, a Bagger Vance legendájá-val torpant csak meg, de rövidesen mindkét terepen szépített a biztonságos útnak minősülő folytatásokkal (Bad Boys 2, Sötét zsaruk 2) és első Oscar-jelölésével, az Ali-val, ami életrajzi film révén szintén biztonságos választásnak minősült, de Will elszántsága és odaadása megérdemelte a sikert.

Forrás: [origo]
Will Smith a Hancock című filmben


Merre tovább?
A randiguru című romantikus komédia döbbentette rá Hollywoodot, hogy Tom Cruise mélyrepülését követően Will Smith lett legmegbízhatóbb kasszafúrója, aki minden műfajban magabiztosan szállítja a nézők seregeit. A diadalt csak fokozta, hogy pár hónap múlva Will egy könnyes apa-fia drámával (A boldogság nyomában) is lenyűgözte a közönséget, és újabb Oscar-jelölést is elkönyvelhetett. Következő projektje, a Hancock ismét blockbustergyanús, hiszen a szuperhősök tömkelegében ő a legújabb és legegyedibb, akinek ráadásul esze ágában sem lenne ezt az életformát erőltetni. Időközben újabb megható drámát forgat A boldogság nyomában rendezőjével (Seven Pounds), és őt tartják a legesélyesebbnek Spielberg következő filmjének, a The Trial of the Chicago 7-nek a főszerepére. Összességében úgy tűnik, státusa az elkövetkező 4-5 évre is be van biztosítva, de pont a rizikóvállalás az, ami nagyon hiányzik a pályafutásából.

Forrás: [origo]