Alfahímek erejük teljében

2008.04.21. 18:40

Tom Cruise

Tinibálvány: Tom Cruise első szárnypróbálgatásai is filmre vannak véve; az 1981-es Végtelen szerelem-ben tűnik fel egy pislogás alatt elszalasztható időre, de ez mégis elég volt arra, hogy a nyolcvanas évek elejének jellegzetes tinifilmjeiben egyre nagyobb szerepekhez jusson. A Tökéletes mozdulatok, a Taps, a Losin' it és a Legenda után a Kockázatos üzlet már kisebbfajta klasszikusnak tekinthető, a Koktél-t követően pedig hónapokig leradírozhatatlan volt a német Bravo címlapjáról. Feledhetetlen a Top Gun, A pénz színében pedig már Martin Scorsese rendezte, szóval nem csoda, hogy csak egy lépés volt a közönség és a szakma elismerését egyaránt kivívó, Oscar-díjas Esőember, ami Dustin Hoffmant ajándékozta meg jutalomjátékkal, Cruise-t viszont egyenesen Hollywood trónjával.   

Kommersz vagy kult? Az Esőember után pedig több, mint tíz évig alig hibázott. Törtető, de megbízható, kontrollmániás, de jó ízlésű színész lett belőle, aki ritkán engedte át másnak a rivaldafényt, és minden műfajban bizonyítani akart. Drámai próbálkozásai közül a Született július 4-én és a Jerry Maguire sikerültek a legjobban, akcióban saját James Bond-sorozatot teremtett (Mission: Impossible), az Interjú a vámpírral és a Magnólia pedig bebizonyították, hogy nem mindig a népszerűségre hajt, vonzzák a kockázatos kihívások is. Magánéletével kapcsolatban azonban mindig úgy tűnt, hogy nincs valami rendben. Plasztikházassága Nicole Kidmannel különös színezetet kapott a Tágra zárt szemek és az azt követő kurta-furcsa válás fényében. Az exnej karrierje szárnyalásba kezdett, Tom viszont egyre kitárulkozóbb lett egyre megrendezettebbnek tűnő kapcsolataival. A Vanília égbolt-on nem sütött át Penélope Cruzzal az életben átélt szenvedélyük, Katie Holmest viszont már végképp mintha katalógusból rendelte volna, és úgy ugrándozott örömében egy talkshowban, hogy a fél világ attól tartott, hogy tényleg elment az esze.

Forrás: [origo]
Tom Cruise a Gyávák és hősök című filmben


Merre tovább?
Magánéletről és vallásról egy szót se - a legtöbb filmsztár ehhez tartja magát, és ez még inkább így lesz, amióta szájtátva figyelhették, hogy Hollywood leghatalmasabb színésze magyar politikusoknak is becsületére váló  népszerűségbeli zuhanórepülést hajtott végre. Pedig Tom csak azt akarta világgá kürtölni, hogy iszonyatosan, nagyon szerelmes Katie-be és mindenki kapja be, akinek nem tetszik a szcientológia. Dióhéjban ennyi, de számos kapcsolódó részletnek köszönhetően a százmillió dolláros embertől megszabadult a stúdiója, és küszködhet, hogy ha sztárként nem is, legalább színészként vegyék komolyan. Az első lépés, a Gyávák és hősök nem jött be, pedig Meryl Streep és Robert Redford mellett pont Cruise nyújtotta a legmeggyőzőbb alakítást. A vészharangok továbbra is konganak, nem elég ugyanis, hogy a Valkűr forgatásán német állami forrásokból is számos kritika érte a sztár személyét és vallási meggyőződését, a bemutató időpontját nemrég másodjára is eltolták, így nem idén nyáron és nem is év végén, hanem csak majd 2009 februárjában láthatjuk Cruise és Hitler meccsét.

Forrás: [origo]

Előző
Következő