Vágólapra másolva!
Új vásznak, új színek, új elrendezés - csak a baráti hangulat a régi. Ha jól sikerül a Bajcsy-Zsilinszky úti Toldi mozi felújítása, októberben ez várja a nézőket.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron nem mozizunk a Toldiban: a családias, sok fővárosi filmrajongó - meg persze a biciklisfutárok és a büfébe egy-egy sörre vagy Traubisodára beugrók - kedvenc helyének számító mozit felújítja a Budapest Film. Május 21-én lesznek az utolsó vetítések, 22-én záróbuli az Akkezdet Phiaival, a Membrannal és a Realistic Crew-val, aztán megindulnak a munkálatok. Ha minden jól megy, szeptember végére befejeződik a felújítás és október 2-án, csütörtökön már betérhetünk a felfrissült moziba.

Horváth András mozivezető kalauzolásával bejártuk a - mit tagadjuk - igencsak lepattant Toldit, ahol eddig számunkra ismeretlen, titokzatos helyiségekbe is eljutottunk, például a nagyterem vászna mögé, ami a kiselejtezett moziszékek és egyéb őskori leletek gyűjtőhelye, meg egy thrillerbe illő csigalépcsőn a nagyterem fölötti tetőre, ahol zölden burjánzik a város zajától elszigetelt élet - mindez fotógalériánkban megnézegethető.


A felújítás jócskán átformálja majd a mozi arcát: a hetvenöt éves rézkorlátos lengőajtók eltűnnek, helyettük a homlokzat bal és jobb szélén egy-egy kapun lehet majd ki-be járni. Az előtérben felszámolják a dobogót, a tér egységesebb lesz. A pénztár átköltözik a nagyterem mellé, mostani helyén kávézó-kocsmapult áll majd asztalokkal. Örvendetes hír: a kissé komor kék-fehér színkombináció helyett a belső terekben valószínűleg a lényegesen otthonosabb narancssárga-zöld páros dominál majd, némi szürkével kiegészítve.

Továbbra is egy kb. 200 fős nagy- és egy 50 fős kisterem fogadja majd a mozizókat, melyek elrendezése megmarad, de mindkettőbe új hangrendszert szerelnek be, új széksorokat kapnak és a - mostaninál meredekebben emelkedő - nagyterembe új, nagyobb vászon kerül. A vizesblokkok is megújulnak, és a földszinten kialakítanak egy kerekes székes látogatóknak szánt mosdót is.


A Toldit szemmel láthatóan második otthonának tekintő András érezhetően kicsit aggódik amiatt, hogy a felújítás után meg tudják-e tartani a mozi törzsközönségét, vagy esetleg a szükségképpen valamelyest megváltozó hangulat miatt sokan elpártolnak a helytől. Az mindenesetre biztos, hogy nem akar távolságtartó, "polgári design"-t, ha a dolgok az ő elképzelései szerint alakulnak, a laza-otthonos hangulat marad.

A mostani közönség megtartása mellett természetesen a látogatók számának növelése is cél, amelyről részben a tematikus, különböző szubkultúrákra koncentráló filmes válogatások gondoskodhatnak majd. Az évek óta (részben) itt megrendezésre kerülő sikeres rendezvények - pl. a Verzió dokumentumfilm-fesztivál és az Anilogue - mellett több újabb programsorozat várható, melyek többségéről András még nem nyilatkozik, de az már biztos, hogy novemberben a Cirkó-Gejzírrel közösen távol-keleti filmnapokat rendeznek.