2. Irina Palm - Marianne Faithfull

Forrás: [origo]

A tekintélyt parancsoló hangfekvésű zenészikon eljátszotta már Istent (a Pusszantlak, drágám  című brit kult-sorozatban) és Mária Teréziát is (Marie Antoinette), de számos apró szerep után kézimunkázó nagyiként mutatta meg színészi arzenáljának széles spektrumát. A pikáns téma ellenére az Irina Palm egy végtelenül jóindulatú, ártatlan történet a nagyszülői önfeláldozásnak egy sarkított példájáról. A markos nagyanyó Gryllus Dorkától tanulja ki a szakmát úgy, hogy végül az ő fülkéje előtt kígyózik fél London férfilakossága, az önzetlenség pedig nem csak az unoka, de maga Irina számára is meghozza a jutalmát.

+ + +

1. Házibuli - Denise Grey

Forrás: [origo]

A nyolcvanas évek egyik legnagyobb kultuszfilmjében a francia tiniket sok mindenért lehetett irigyelni, de talán leginkább azért a fantasztikus déd(!)nagymamáért, aki fullgázzal száguld az autópályán, hogy megoldja a dédunoka szerelmi válságát, mosolyogva veri szét a megcsalt unoka vetélytársának parfümériáját és "mellékutcában" ugyan, de maga is intenzív és izgalmas szerelmi életet él. Poupette, mindenki kedvenc szupernagyija az 1982-es folytatás után még egy rakás mozi- és tévéfilmben szerepelt és 1996-ban, 8 hónap híján százesztendősen hunyt el. 

A többiek: 

Ha már a francia szupernagyiknál tartunk, Danielle Darrieux az utóbbi időben két ízben is játszotta Catherine Deneuve édesanyját: a 8 nő-ben komikus színfoltot jelentett zugivó és hipochonder allűrjeivel, a Persepolis-ban pedig a klasszikus erkölcsi bástya-szerű nagyit szinkronizálta csodálatosan (a nemrég elkészült angol változatban Gena Rowlands a mama hangja). 

Forrás: [origo]
8 nő | Danielle Darrieux


Hollywood kedvenc nagymamája viszont egyértelműen Shirley MacLaine, aki az utóbbi időben háromszor is (Azt beszélik, Egy cipőben, Esthajnalcsillag) szeszélyes, de szeretnivaló nagyszülők bőrébe bújt, bár mindegyik karakter egyértelmű utánérzése (az Esthajnalcsillag hivatalosan is) 1989-es, legendás szerepének a Becéző szavak-ból. 

Forrás: [origo]
Felül semmi | Helen Mirren és Julie Walters


A fentebb taglalt markos és a füvet termesztő nagyik már önmagukban bizonyítják, hogy a brit néniknek van a legtöbb vér a pucájában, de 2003-ban a Felül semmi kisvárosi főhősnői még tovább mentek, amikor egy jótékonysági naptár kedvéért minden gátlásuktól megszabadultak Helen Mirren és Julie Walters vezetésével.