Mundruczó Kornélról írt a Le Monde

2008.05.13. 15:43

A cannes-i verseny ismeretlenjei címmel Ari Folman izraeli, Eric Khoo szingapúri és Brillante Mendoza fülöp-szigeteki rendező mellett Mundruczó Kornélt mutatta be hétfőn a Le Monde nevű francia napilap.

A szerdán kezdődő 61. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába huszonegy másik film mellett a magyar rendező Delta című alkotása is meghívást kapott. Mundruczó Kornél nem ismeretlen a francia mozirajongók számára, hiszen Szép napok című filmjét az ottani mozik is vetítették. A film 2002-ben a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert és 2004-ben az Angers-i első filmesek fesztiváljára is beválogatták, ahol a főszereplő, Tóth Orsi elnyerte a legjobb női alakítás díját.

Következő filmje, a Johanna pedig 2005-ben már Cannes-ban, az Un certain regard elnevezésű programban versenyzett - hangsúlyozza a Le Monde. A Jeanne d'Arc-mítoszt feldolgozó operafilmben a lap szerint Mundruczó vállalja azt a kulturális örökséget, amely Bartók Béla zenéjén, valamint Jancsó Miklós és Tarr Béla filmjein át vezet.

Az idei cannes-i versenybe meghívást kapó, "modorosság nélkül, a vad természetben forgatott" Delta egy testvérpár idilljét dolgozza fel, akiknek a családi és a szociális kitaszítottsággal kell szembesülniük. A Le Monde szerint a nő - akit ismét Tóth Orsi alakít - meghatározó szerepet játszik Mundruczónál, és a testvérek közti viszony már a Szép napok-nak is egyik fő témája volt.

"A nő hordozza az emberi lényben mindazt, ami engem érdekel: a csendet, a függőséget és az erőt. A filmjeim egy szűk világba, egy mikrokozmoszba vezetnek. A Deltá-ban a szerelemnek, annak az érzésnek a lényegét kutatom, amely nem ismer sem tiltást, sem fatalitást; azt a tökéletességet, amelyet sem a kudarc dimenziója, sem a perspektíva hiánya nem ronthat meg" - idézi a 364 ezres példányszámban megjelenő párizsi újság a filmrendezőt.

Forrás: MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK