Karamell
Rendezők:
Nadine Labaki
Szereplők: Nadine Labaki, Yasmine Elmasri, Joanna Moukarzel, Gisele Aouad, Jamale Tarabay, Adel Karam, Sihame Haddad, Aziza Semaan

Forrás: [origo]

Szex és ...: Bejrút - a nyugati sztereotípiákkal szembeszállva Labaki bebizonyítja, hogy a libanoni fiatal nők élete nem sokban különbözik európai vagy amerikai sorstársaikétól. Csadort csak a mellékszereplők viselnek (sőt, a főhősnő hangsúlyosan keresztény), a nem szűzen elhált házasság probléma ugyan, de nem áthidalhatatlan, a bajusz pedig nem jelent automatikusan férfiúi tekintélyt.  

Az alaptípusok: A rendezői széket is elfoglaló főszereplőnő házasságtöréssel, kolléganői közül az egyik homoszexualitásával, a másik pedig szűzhártyájának visszavarázslásával küzd. A visszatérő vendégek között akad almodóvaros hisztérika, aki a klimaxát titkolná és törőcsikmaris szomszédasszony, aki hibbant nővérét gondozza a szépkori romantika helyett. A felsorakoztatott nőkben közös viszont, hogy mindegyiküknek csodálatos, bársonyos bőre és lágyan omló (vagy R'nB sztárosan dögös) hajkoronája van - köszöni szépen a libanoni országimázs.

Forrás: [origo]

Legkínosabb női dolog: Bőven akad csontváz a bejrúti öltözőszekrényekben is: Layalt a város egyik hoteljébe sem engedik be, hogy (nős) szeretőjével évfordulót ünnepelhessenek, de legalább a férfi végül el sem jön a gondosan előkészített randevúra. A megaláztatások tortáján az a hab, hogy Layal még pedikűrözés közben meghallgathatja a férfi nejétől, hogy ők hogyan ünneplik majd a házassági évfordulójukat. Sokkal szánalmasabb viszont Jamal sorsa, aki úton-útfélen a menstruációjával hivalkodik (sőt, ennél tovább is megy) ezzel kendőzve, hogy már nincs is neki.

Mégis él a romantika!: A nem éppen árnyalt ábrázolásmódjával hódító film giccsparádés csúcspontját szolgáltatja a leszbikus hajmosólány érzéki "kalandja", amit egy L'Oreal samponreklám is megirigyelhetne.