Csak semmi óbégatás!

Vágólapra másolva!
Szerelmesek és haldoklók áriái, énekelve beszélő drámai hősök és táncra perdülő gimnáziumok - a musical műfajának megvan a hűséges rajongói tábora, de talán még többen vannak, akiket pont ezekkel az összetevőkkel lehet kikergetni a világból. Őket szeretnénk meggyőzni egy rövid áttekintéssel arról, hogy igenis vannak anti-musicalek, amelyek szembemennek a műfaji klisékkel, ráadásul szuper a zenéjük.
Vágólapra másolva!

Egyszer
Rendező:
John Carney
Szereplők: Glen Hansard, Markéta Irglová

Végtelenül egyszerű koncepció: a fiú találkozik a lánnyal és egy kis időre összekapcsolja őket a zene szeretete. Pont ez az őszinte egyszerűség tudta bámulatos világhódító karrier felé katapultálni az ír utcazenész és a cseh virágáruslány a valóság talaján mozgó tündérmeséjét, ami magabiztosan egyensúlyozik a megható és a giccs között. Az Egyszer nem más, mint egy apró boldogságpatron, ami napokra képes bearanyozni a folkos indie-rockra fogékony nézők életét.

Csúcspont: az idei Oscar meglepetésgyőztese a legjobb filmdal kategóriájában, a Falling Slowly

+ + +

Slágermájerek (Flight Of The Conchords)
Rendezők: James Bobin, Taika Cohen, Troy Miller
Szereplők: Jemaine Clement, Bret McKenzie, Rhys Darby, Kristen Schaal, Rachel Blanchard

Forrás: [origo]

Kakukktojás az összeállításunkban az új-zélandi "gitáralapú digi-bongo acapella-rap-funk-folk humorista-duó" imádnivalóan fárasztó tévésorozata, de egyrészt simán elképzelhető, hogy pár évad után a vásznat is meghódítják, másrészt pedig féktelen humoruk és kattant zenés betéteik kapcsán nyilvánvalóan itt a helyük. Bret és Jemaine elválaszthatatlan barátok, akik New Yorkban próbálnak előadóművészként befutni, közben össze-vissza bénáznak a csajokkal, de ettől még minimum Lennon - McCartneynak képzelik magukat. Az amerikai HBO-n jövő januárban jön a második évad, a srácok most épp az első soundtrack-anyagával turnéznak, ami megjárta a Billboard-lista dobogóját is.

Csúcspont: Nesze nektek huszonegyedik századi Pet Shop Boys - Inner City Pressure

+ + +

Across the Universe
Rendezők: Julie Taymor
Szereplők: Jim Sturgess, Evan Rachel Wood, Joe Anderson

Forrás: [origo]

Tiritarka látványvilágban és sablonos történetben a Moulin Rouge!-t idézi Julie Taymor (Frida) musicalje. Ami miatt mégis különleges és egyedi élménnyé válik, az az a tény, hogy a filmzene csak és kizárólag Beatles dalokból áll. Nem kell megijedni, a végeredmény nem olyan, mint egy Beatles-est a Megasztárban, hanem egy kreatív megoldásoktól és újraértelmezésektől hemzsegő kavalkád vicces cameókkal, LSD-trippeket idéző jelenetekkel és szimpatikus fiatal szereplőgárdával. Nálunk nyár végén jön DVD-n.

Csúcspont: Egy remekül eltalált, delíriumos vendégszereplés Bonótól - I Am The Walrus

+ + +

Hedwig és a mérges csonk
Rendező: John Cameron Mitchell
Szereplők: John Cameron Mitchell, Michael Pitt

Aki csak a Shortbus kapcsán figyelt fel John Cameron Mitchell határokat nem ismerő tehetségére, feltétlenül szerezze be ezt az áttörésének számító remekművet, melynek főszereplőjeként is óriásit alakít. Ő a címszereplő hölgy, Hedwig, aki Hansel nevű kisfiúként látta meg a napvilágot Berlin kettéosztott városában, de még a sokat látott német metropolisz is kevésbé komplikált, mint az előadói babérokra áhítozó paradicsommadár szexualitása. Már a New York-i színpadokon óriási kultsiker volt, a zenéje tökéletes és még Michael Pittel is megajándékozta a filmvilágot.

Csúcspont: Hogyan lett Hedwigből Miss Kansas, Miss Farah Fawcett, majd Miss Punk Rock Star - Wig In A Box

+ + +

The Commitments
Rendező: Alan Parker
Szereplők: Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, Maria Doyle Kennedy, Dave Finnegan, Bronagh Gallagher, Félim Gormley, Glen Hansard

A Barrytown-trilógia (Roddy Doyle regényeiből Stephen Frears rendezte utóbb a Méregzsák és A furgon című vígjátékokat) első darabja egy kisvárosi banda születéséről kötelező minden nagyravágyó sztárpalántának, hiszen rengeteg humorral, iróniával, sörbűzzel és persze dögös zenékkel mutatja be a rögös kezdeteket. Glen Hansard innen jutott el 15 évvel később az Egyszer főszerepééig, Alan Parker pedig 5 évvel később a Madonna-féle Evitá-ig.

Csúcspont: A soul a pulykatojásképű írekben is ott lapul, ezt bizonyítja a fergeteges Try A Little Tenderness

+ + +

Rocky Horror Picture Show
Rendező: Jim Sharman
Szereplők: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, MeatLoaf

Az alternatív musicalek szakadt harisnyás ősanyja a mai napig műsoron van pár világváros mozijaiban, hiszen a transzexuális Transzilvániába tett kirándulás nem egy egyszerű mozilátogatás, hanem egy interaktív élmény a dalok kötelező skandálásával és a vászonnak felelgetéssel. Az éjféli vetítéseken és Halloween-partykon kultstátuszt szerzett alkotás abszolút antitézise a hagyományos zenés filmeknek: kattant, romlott, hamis és fergeteges.

Csúcspont: Hogyan lett Susan Sarandonból szexistennő? Hát így: Touch-A Touch-A Touch Me