Jamie: James Haven Angelina két évvel idősebb bátyja, maga is színész, bár epizódszerepeknél még nem nagyon jutott előrébb. Viszonyuk rendkívül bensőséges, és nem kis felháborodást váltott ki, amikor az Oscar-díj-átadón örömcsókban forrtak össze a kamerák kereszttüzében és Angie a pódiumon világgá kürtölte testvére iránt érzett "szerelmét". Ő volt az inspiráció egyébként az Oscarral jutalmazott Észvesztő egyik legerősebb jelenetéhez, amelyben Angelina "Hol van Jamie? Hol van Jamie?" kiáltásokkal tör ki félelmetes idegrohamban.

Kifutó a semmibe: Nálunk Kifutó a semmibe címmel mutatta be az HBO Gia Carangi, a tragikus sorsú modell élettörténetét. Angelina gyönyörű és sebezhető a leszbikus, kábítószerfüggő lány szerepében; az izgalmas új arcra azonnal felfigyelt Hollywood, alakítását Arany Glóbusz-díjjal (ez volt zsinórban a második Glóbusza a George Wallace után, következő évben jött a harmadik is az Észvesztő-ért) is jutalmazták, egy éven belül pedig három mozifőszerepet, no és az Oscart is magáénak tudhatta.

Kifutó a semmibe | Faye Dunaway és Angelina Jolie


Lara Croft:
Ahogyan Halle Berry és Charlize Theron, Jolie is megragadta az első nyolc számjegyű gázsiajánlatot az Oscarja után, még ha ez azzal járt is, hogy kitolt mellekkel, csücsörített szájjal, szexi forrónadrágokban kellett végigugrálnia egy (azaz két) filmet. A számítógép-geekek szexbálványának, Lara Croftnak a bőrébe bújva Jolie újabb társadalmi csoportokhoz jutott el, és bebetonozta magát az univerzális szexbálvány szerepkörébe. Az első rész tisztességesen teljesített, a második (Az élet bölcsője) azonban ismét azt a sztereotípiát erősítette, hogy hősnőkre nem lehet filmfranchise-okat alapozni. Főleg ha a folytatásban állig begombolkoznak.

Angelina Jolie az első Lara Croft-filmben


Mariane Pearl:
Daniel Pearl, a Wall Street Journal újságírója volt. 2002-ben Pakisztánban elrabolták és lefejezték, tragédiáját óriási médiafigyelem övezte. Özvegye, a szintén újságíró Mariane A Mighty Heart címen jelentette meg visszaemlékezéseit, és Brad Pitt produkciós cége idejekorán megvásárolta a megfilmesítés jogait. Mariane személyes jó barátja a sztárpárosnak, és állítólag ő maga szerette volna, hogy Angelina játssza el a filmben. A végeredmény egy döbbenetes, dokumentarista jellegű, feszült remekmű, amit a cannes-i díszbemutatóra Mariane Pearl is elkísért.

Negatív fogadtatás: Szinte csoda, hogy Angelina ott tart, ahol, tekintve, hogy villámgyors áttörése után villámgyorsan felhalmozott egy rakás buktát is. A csontember című thrillerben elhibázott választásnak tartották a szerepre, a Tolvajtempó-ban alig volt dolga azon kívül, hogy jól nézzen ki, az Eredendő bűn, az Élet vagy valami hasonló, a Határok nélkül és leginkább a Nagy Sándor, a hódító teljes kritikai megsemmisülésben részesítették a fiatal sztárt. Beütött nála is az Oscar-átok, magánélete túlságosan rátelepedett a karrierjére, vagy csak rosszul választott szerepeket? - mindegy, a hullámvölgyből úgy tűnik, kikecmergett, és a Mr. és Mrs. Smith óta újra Hollywood legbiztosabb női sztárjának számít.

Angelina Jolie a Nagy Sándor, a hódító-ban


Oscar:
Noha a legtöbb fiatal színésznőnek legalább egy évtizedet meg kell dolgoznia az első szakmai elismerésért, Jolie-nak mindössze 3-4 évnyi filmezés után sikerült elnyernie a legrangosabb hollywoodi kitüntetést. Az Észvesztő nem kapott ugyan kiemelkedően jó kritikákat (más jelölést se), de abban konszenzus alakult ki a 2000-es évad minden díjkiosztóján, hogy az akkor 25 éves Jolie alakítása messze kiemelkedett az éves mezőnyből. Utólag persze jött némi fanyalgás, hogy a színésznő lényegében önmaga karikatúráját formálta meg, és esze ágában sincs elkötelezni magát a minőségi filmkészítés mellett. Ezeket a hangokat tavaly a Hatalmas szív (amelyért meglepő módon, a színészkamara és az Arany Glóbusz-díj-kiosztóval ellentétben, nem jelölték) kapcsán sikerült elnémítani, és minden adott hozzá, hogy jövőre Angelina megkapja második jelölését, sőt akár szobrát is a Changeling-ért.

Brad Pitt


Pitt, Brad:
Bár Brad Pitt életében kétségkívül vannak hagyományai a kolléganőkkel való románcoknak (Geena Davis, Juliette Lewis, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston), a Mr. és Mrs. Smith forgatásán fogant kapcsolatot jó ideig homály övezte, és vagy a film marketingje vagy az elhagyott Aniston iránti tapintatból egy jó évig "csak barátok" státusban mutatkoztak gyereksétáltató kirándulásokon. Jolie így replikázott a faggatózásokra: "Házas emberrel kapcsolatra lépni úgy, hogy apám is megcsalta anyámat annak idején, megbocsáthatatlan a szememben. Nem tudnék másnap tükörbe nézni. Nem is vonzódnék soha egy olyan férfihoz, aki megcsalja a feleségét." A Mr. és Mrs. Smith és a viszony hivatalossá tétele óta nem forgattak együtt, viszont Pitt producerként bábáskodott a Hatalmas szív felett, ami igazán gyümölcsöző együttműködésnek bizonyult.