Nagy Ervin: Igyekszem nem hazudni

Vágólapra másolva!
Goda Krisztina Kaméleon című új filmjében Nagy Ervin végre megkapta azt az abszolút főszerepet, amellyel megszilárdíthatja pozícióját generációja legnépszerűbb színészei között. A december elején mozikba kerülő filmben egy szélhámost játszik, aki mindenkit átver, és folyamatos hazudozásban éli az életét. A Kaméleon forgatásának egyik utolsó napján ültem le beszélgetni a hullafáradt 32 éves színésszel, aki elmesélte, hogyan szabályozzák egymást Hámori Gabival és Csányi Sándorral, milyen a figurája nőkhez fűződő viszonya, valamint azt is elárulta, hogy a magánéletben könnyebb-e egy színésznek hazudnia. De mielőtt rátértünk volna a komoly témákra, két égetően fontos kérdést tettem fel neki, amelyekre már hosszú ideje szeretném megtudni a választ.
Vágólapra másolva!

- Amikor a Ledarálnakeltűntem-ben eldőlsz, mint egy zsák krumpli, az nem fáj?

- Nem, tompítok kézzel. Kicsit meredek, meg kell hozzá némi bátorság, de annyira nem veszélyes. A könyökömet szoktam beverni. Megműtötték egyszer, kiszedték belőle a porcdarabokat. Azóta jobban odafigyelek, és próbálom a másik kezemmel is csinálni. Már többen érdeklődtek a főiskoláról a "recept" iránt, majd tíz év múlva kurzust tartok belőle! (nevet)

- A Csodálatos vadállatok-ban a gyűrűs- és a középső ujjad között tartod a cigit. Ez honnan jött?

- Az egy manír, egy nyeglesége a figurának. Kevés napom volt, és ki akartam találni valami megjegyezhetőt. Egyébként tudod, honnan van? Kapás Dezsőről mesélték - aki fantasztikus színészpedagógus volt - , hogy állítólag ő tartotta mindig így a cigarettát. Azután egy osztálytársam is fél évig úgy cigizett, az nagyon vicces volt. Ebből az emlékből maradt.

- Már isten tudja hányadszorra dolgozol együtt Hámori Gabival és Csányi Sándorral. Hogyan változtak ők az idők során?

- Most kezdjem el analizálni a kollégáimat? Öregszünk. (nevet) A forgatás mindig érdekes dolog, mert egészen különböző helyzetekben kerül össze az ember. Nem tudom összemérni, mit változott Sanyi ahhoz a jelenethez képest, amit a Nincsen nekem vágyam semmi-ben forgattunk, meg amit ehhez a filmhez. Más műfajú, más típusú és más súlyú karakterek. Mondjuk, azt látom, hogy mindenkinek finomodik az eszköztára, és színesedik az "arzenálja"... ami talán a legfontosabb, hogy még hallgatunk egymásra. Nem futunk felesleges köröket. Ha munka van, nincs jópofi, és megmondjuk a másiknak a hibáit, vagy kijavítjuk, ha kell. Ez a jófajta generációs feeling működik. Csányi is simán odalöki nekem, hogy Ervin, ez necces, és én is megmondom neki, hogy szerintem ne riszáljunk annyit.

Fotó: Varga Anna
Hámori Gabriella és Nagy Ervin | Még több kép a Kaméleon forgatásáról

- Szerencsés, hogy összetalálkoztok életetek különböző időszakaiban, és ez még dokumentálva is van...

- - Hámorival már régóta szerettem volna együtt játszani filmen. A Terézanyu-ban az a négy nap nem ülte meg a gyomrunkat. Általában ilyen nexusban hoznak össze minket a forgatókönyvek. De a színházban is. Igen, ha jól emlékszem, én Hámori Gabival még csak úgy dolgoztam együtt, hogy szerelmespárt játszottunk..

- Játszottatok már együtt színházban is?

- Nagyon nagyot buktunk A Schroffenstein család-ban. Tizenkét vagy tizenöt előadás után levették. Ettől függetlenül jó emlék maradt.

- Mit szoktál csinálni a forgatási szünetekben, ha éppen nem interjút kell adnod?

- Megpróbálok aludni. Most például már négykézláb megyek, küzdök az életemért, a negyvennegyedik napon vagyok túl, és már alig látok ki a fejemből, úgyhogy retusálhat majd a fotósotok rendesen.


- El tudsz aludni 10-20 percekre?

- Igyekszem kifejleszteni ezt a képességet. Van is itt egy nyugágyszerűségem, abban pihenek. De ezt a forgatást megúsztam nagyobb fejreállások nélkül, csak amikor éjszakából megyünk nappalba, az elég kemény. De ha itt van, mondjuk, Trill Zsolti és megiszik két kávét, és lelőhetetlen, akkor nem kérdés, hogy mit csinálok a szünetekben, mert indul a baromkodás. Vele életemben először dolgoztam együtt, és jól összehaverkodtunk. A "Kárpátok Bruce Lee"-ja.

- Párhuzamosan színházban is játszol?

- Most nem, mert vége az évadnak, de ahogy itt végzek, megyek a Marica grófnő-be a Szegedi Szabadtéri Színpadra. Az merőben más műfaj, egy operett, amiben énekelek és táncolok.

- Amikor egyszerre forgatsz és színházban is játszol, az nem zavaró?

- Ütötte a vasat Goda Kriszta, hogy ezt elkerüljük. Én azt gondoltam, hogy tizenöt előadás mellett még menni fog, ő meg volt róla győződve, hogy maximum négy-öt. Nagy csaták voltak, de a színház kezdettől fogva partner volt, végül is a rendezőnek lett igaza. Ha nekem itt még el kéne mennem színházba esténként...

- Ez csak a fáradtság miatt, vagy...

- Többször túlóráztunk a forgatás alatt, tehát ha tizennégy órát dolgozol, amiből kilencen tényleg oda kell figyelni és utána bemenni a színházba, és még három órát odafigyelni, és ezt megcsinálod négyszer egy héten két hónapon keresztül, annak temető a vége. De nem akarok tovább nyavalyogni azért, mert egy 50 napos film főszerepét játszom és ez a velejárója, ennyi. A fáradtság csak akkor probléma, ha már a vásznon is látszik.


- Milyen a figurádnak a nőkhöz fűződő viszonya?

- A történet mozgatórugója, hogy szélhámos vagyok, nőket teszek tönkre, kicsalom a pénzüket, és lelépek vele. Utána belép a képbe Hámori Gabi. Azt nem akarom lelőni, hogy vele mi lesz, de meglehetősen fordulatos a cselekmény. Gabi az, aki fordít rajtam 180 fokot. A többi nővel való viszonyom egyszerű és célszerű: kihasználni őket elegánsan, feltűnés nélkül. Ez a történet szempontjából attól lesz izgalmas, hogy milyen trükkökkel és hányfajta szerepben tudom mindezt megtenni.

- Ez egy hidegfejű, számító figura?

- Eleinte igen, de nem csak a nőket, hanem a férfiakat is átveri. Folyamatos hazudozásban éli az életét, még a saját barátját is átvágja. Elégedetlen azzal az élettel, amit kapott a sorstól. Vidékről jött, intézetben nőtt fel, és a karriernek ezt a fajta útját találta ki magának. Veleszületett intelligenciája van, amivel ezeket a "prodzsekteket" kitalálja, felöltözik hozzájuk, különböző imidzseket és foglalkozásokat kreál, és utána ezeket következetesen végigviszi.

- Akkor kicsit olyan, mintha színész lenne.

- Annál sokkal ügyesebb, és jobban reagál a változó helyzetekre. Baromi érdekes, hogy ahogy kilép egy ajtón és belép egy másikon, már mást kell hazudnia, aztán megint mást, aztán a portásnőt kell elbűvölnie, mindezt kb. 3 percen belül. Ha ez jól össze van rakva, akkor egy nagyon pörgős és feszültséggel teli film lehet. Ha jól van játszva és jól vannak az arányok tologatva, és nem lesz egyszer sem sok, és nem gondolod azt, hogy hja, ahogy Móricka elképzelte a szélhámost. Nem jó szó rá az, hogy jutalomjáték, de ziccer mindenképpen. Ahogy közeledem a vége felé, egyre jobban kétségbe vagyok esve. Már itt vagyok a végén, lement a forgatás, és azt gondolom, hogy várjál, várjál, még nem is színészkedtem. (nevet) Életem legfárasztóbb munkája. Nekem ennyire nehéz melóm nemhogy filmben, de még színházban sem volt. Maximum Bodó Viktorral főpróbahéten. Kriszta 14 órában folyamatosan instruál, jön a kis papírjával és mondja, mondja, mondja... Diktátorkemény. Persze sokkal jobb kétszáz instrukciót kapni, mint egyet sem. Voltak nehéz időszakok, de az a lényeg, hogy a filmben működjenek a dolgok.


- Akkor ez egy abszolút főszerep?

- Negyvenkilenc napból negyvennyolcat végig forgattam. Nagyon meg fogom unni magam a moziban.

- Vissza szoktad nézni magadat felvételek után?

- Kriszta egyáltalán nem engedi, hogy visszanézzem magamat, mert azt gondolja, hogy az befolyásolna. Úgy tűnt, egyszerűbb, ha nem nyitok vitát és nem kezdünk el szkanderozni ezen. Mindenáron nem szorulok rá, ő pedig így nyugodtabb. A Szezon-t például végig visszanéztem, de van, amit meg egyáltalán nem. Ebben nem vagyok következetes. Mundruczó sem engedte meg életem első filmes munkájában. Vannak rendezők, akiket irritál, mert a színész elkezdi magát méricskélni. Én meg ezzel nem értek egyet, mert szerintem színésze válogatja. Valaki kifejezetten jól javítja magát.

- A magánéletben egy színésznek könnyebb hazudnia?

- Nem. Lebukom. Gyerekkoromban is mindig lebuktam. Igyekszem nem hazudni. Magamnak meg pláne nem. Csak annyit, mint minden normális ember. Nem hiszem, hogy könnyebben hazudnék, mint egy vízvezetékszerelő.