Beleremeg a lábad

2008.07.07. 21:32

5. Képtelen képregény (1997)

Kik csókolóznak? Alyssa Jones (Joey Lauren Adams) és Holden McNeil (Ben Affleck)

Mikor csókolóznak? Nagyjából a film felénél, azaz az ötvenhetedik percben.

 

 

Akik ezt tartják Kevin Smith legjobb filmjének, főleg azzal érvelnek, hogy a szellemes/ordenáré szövegelés helyett itt végre valódinak tűnő figurák valódinak tűnő drámái kapnak főszerepet. A csókban kulmináló intenzív érzelmi hullámvasútra tényleg nem lehet panaszunk: miután Holden szívet tépően szerelmet vall a leszbikus Alyssának, a lány hasonlóan szívet tépően leordítja a fejét. Aztán eső, kocsi, sebes léptek zaja...

+ + +

4. A birodalom visszavág (1980)

Kik csókolóznak? Han Solo (Harrison Ford) és Leia Organa (Carrie Fisher)

Mikor csókolóznak? Az ötvenedik percben.

 

 

Han, Luke és Leia tisztázatlan viszonya először egy Hant féltékennyé tevő Leia és Luke közti (testvér)csókot eredményez, de később, amikor a Yodát kereső Luke végre eltűnik egy időre a képből, Han a tettek mezejére lép. Az űrhajószerelés miatt piszkos kéz nem elégséges ürügy a csábító üzemmódba kapcsolt rámenős csempész lerázásához, és Leia máris egy olyan ölelésben találja magát, amit legalább annyira várt, mint amennyire tartott tőle. De a Csillagok háborúja-univerzumban a meghitt pillanatok rövidre szabottak, most épp C-3PO akasztja meg a bontakozó románcot.

+ + +

3. Visszafordíthatatlan (2002)

Kik csókolóznak? Marcus (Vincent Cassel) és Alex (Monica Bellucci)

Mikor csókolóznak? A film vége felé, egy óra huszonöt percnél, de a történet kronológiája szerint a legelején.

 

 

A szinte elviselhetetlenül brutális filmről csak azért lehet ép lélekkel távozni, mert a fordított időrendnek köszönhetően Alex és Marcus idilli együttlétével fejeződik be, ami amellett, hogy a későbbiek ismeretében szívfacsaró, némi feloldást is nyújt. A zuhanyfüggönyön keresztül adott csókot hosszú, kedves évődés előzi meg - minden idők egyik legszebb szerelmes jelenete minden idők egyik legvisszataszítóbb filmjében.

+ + +

2. A por (2002)

Kik csókolóznak? Ross (Jason Schwartzman) és Nikki (Brittany Murphy)

Mikor csókolóznak? Egy óra tizenkilenc percnél.

 

 

Tény, hogy a csókolózó felek nem a világ legvonzóbb figurái: egy elhanyagolt kinézetű, orrát vakaró speed-függő srác és egy prostisminkben és -szerelésben imbolygó speed-függő csajszi. Búcsúcsókjuk viszont lehengerlő részben spontaneitása, részben a majdhogynem a szájukba bújó kamera miatt, amelynek hála szinte nyelvünkön érezzük a csók ízét. Nem lehet nem átélni.

+ + +

1. Brokeback Mountain (2005)

Kik csókolóznak? Ennis (Heath Ledger) és Jack (Jake Gyllenhaal)

Mikor csókolóznak? Egy óra három perc körül.

 

 

Az igazi szerelmek sosem múlnak el. Ennis és Jack évek óta nem látták egymást, mindketten megnősültek, gyerekeik születtek, de mindez megszűnik létezni abban a pillanatban, amikor újra meglátják egymást. A szenvedély olyan erővel robban ki a két férfi közt, hogy egy pillanatra a nézőben is elakad a levegő. A két kiváló színész és Ang Lee igazi tüzet izzított a szerelmesek közt, olyat, ami a lehető legtávolabb áll Hollywood műrománcaitól.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK