Vágólapra másolva!
Nem új jelenség egy sikeres sorozat női főszereplőjének lecserélése, és a Múmia harmadik részében Rachel Weisz sajnálatos távozását egy hasonlóan izgalmas és elbűvölő színésznővel sikerült megoldani. Maria Bellót már ismerhetjük a Vészhelyzetből, az Erőszakos múltból és a World Trade Centerből is - itt az ideje, hogy megjegyezzük a nevét!
Vágólapra másolva!

1. A szép nevű színésznő olasz-amerikai apától és lengyel-amerikai anyától született az Egyesült Államokban. Politológiát tanult, majd jogásznak készült, de egy színdarabban vállalt szerepe eltérítette eredeti elképzeléseitől és hamarosan a televízió képernyőjén találta magát a Mr. és Mrs. Smith-sorozatban, aminek hasonló a története hírhedt nagyjátékfilmes utódjához. A Vészhelyzet producerei Mrs. Smithként figyeltek fel rá és rábízták a szimpatikus Del Amico doktornő szerepét a világ legsikeresebb kórházsorozatában, ahonnan, úgy tűnik, ő dobbantja a második legnagyobbat.

2. A kiugrás persze nem ment egyik napról a másikra, Mariának például szerepet kellett vállalnia a Sakáltanya című kínos kalandban, ami egy nagyon ostoba ismerősöm szerint ugyan a világ legjobb filmje, de mindenki más tudja, hogy ettől a jelzőtől igen messze áll. Mindenesetre a színésznő utólag kifejezetten a női méltóságának megsértéseként emlékszik a forgatásra, többek között azért, mert 32 évesen "túl öregnek" találtatott arra, hogy ő is a bárpulton táncoljon, meg kellett elégednie a kevély bártulajdonosnő szerepével.

3. Lényegesen magasabb színvonalú vállalkozás volt A szerencseforgató. A William H. Macyvel és Alec Baldwinnal forgatott rendhagyó Las Vegas-i szerelmi történet nagy kritikai siker volt, bár nálunk sajnos csak DVD-n jelent meg. Maria alakítását sokat dicsérték (Arany Glóbusz-díj jelölést is kapott), csakúgy mint bátorságát egy William H. Macyvel előadott, cseppet sem szemérmes szexjelenet kapcsán.

4. Hírhedt, sokat vitatott szexjelenettel az Erőszakos múlt is szolgált, ami máig Maria karriercsúcs-alakításának számít és az Oscar-jelölésről is valószínűleg csak azért maradt le, mert nem volt egyértelmű, hogy fő- vagy mellékszereplői kategóriában kampányolják (második Arany Glóbusz nominációját a főszereplők mezőnyében kapta). David Cronenberg nem éppen szokványos képregény-adaptációja egy merész és féktelen remekmű, amelyben Bello alakítása higgadt kiegészítője a Viggo Mortensen által előadott meglepő jellemfejlődésnek. A sikert gyorsan sikerült meglovagolni egy másik remek (bár jóval kisebb) alakítással a Thank You For Smoking!-ban.

Forrás: [origo]
Viggo Mortensen és Maria Bello az Erőszakos múlt című filmben

5. Maggie Gyllenhaal és Maria mindketten aggódó feleségeket alakítottak Oliver Stone World Trade Center-ében és érdekes egybeesés, hogy most, két évvel később pont ők a nyár legfontosabb cserejátékosai. Maggie A sötét lovag-ban vette át Katie Holmes helyét, Maria pedig a babaszünet (vagy friss Oscar-díja utáni magasabb gázsiigények) miatt a Múmia-sorozatból kiszállt Rachel Weisz helyére ugrott be a harmadik részre. Ez persze nem jelenti azt, hogy búcsút mondana a kockázatos függetlenfilmek világának, sőt, már két botrányosnak ígérkező projektje is bemutatásra vár: a korábban Nothing Is Private-ként is ismert Towelhead és a Downloading Nancy című sötét anti-lovestory.