Vágólapra másolva!
Az őszi moziszezon felhozatala különösen erős lesz magyar filmekből. Végre itthon is a nézők elé kerülnek a Filmszemle olyan külföldi fesztiválokat már megjárt nagyágyúi, mint a Delta és A nyomozó, közönségfilmes fronton pedig a sztárpárossal felszerelkezett Goda Krisztina és a Valami Amerika folytatásával jelentkező Herendi Gábor tarolhat.
Vágólapra másolva!

Delta
Rendező:
Mundruczó Kornél
Főszereplők: Lajkó Félix, Tóth Orsi
Bemutató: szeptember 11. - [origo] filmklubos vetítéssel

Feltehetően a legtöbben kívülről fújják már Mundruczó Kornél negyedik filmjének hullámvasútszerű pályáját a forgatás felénél elhunyt Bertók Lajos tragédiájától kezdve a Lajkó Félixre átírt második verzió megszületésén keresztül a jól sikerült cannes-i premierig és a kritikusok díjáig. A Duna-deltában egymásra találó testvérpár tragikus-szépséges története most végre a nagyközönség számára is elérhetővé válik, és mindenki maga tesztelheti, hogy a film központi elemét jelentő meditatív ácsmunka hipnotikus hatást tesz-e rá. Ráadás: a bemutatóhoz kapcsolódóan a Cirko-Gejzír retrospektív vetítéssorozatot szervez Mundruczó kis- és nagyjátékfilmjeiből szeptember 15-e és 17-e közt.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, interjúnk Mundruczó Kornéllal, interjúnk Tóth Orsival, miniinterjúnk Erdély Mátyás operatőrrel

+ + +

Tabló (Egy romazsaru története)
Rendező:
Dettre Gábor
Főszereplők: Mucsi Zoltán, Csuja Imre, Scherer Péter, Tordy Géza
Bemutató: szeptember 18.

Forrás: [origo]

A korábban Romazsaru címen futó film az idei szemle titkos gyöngyszeme volt, nem sokan látták, de akik igen, azokban általában mély nyomot hagyott. A Kertész Ákos regényén (A gyűlölet ára) alapuló film krimibe oltott lehangoló társadalmi körkép, középpontjában egy roma származású nyomozóval, aki egy gyilkossági ügyet próbál felgöngyölíteni. Mucsi végre nem csak poénból káromkodik.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

+ + +

A nyomozó
Rendező:
Gigor Attila
Főszereplők: Anger Zsolt, Rezes Judit, Terhes Sándor
Bemutató: október 2. - [origo] filmklubos vetítéssel
Előzetes

Forrás: [origo]

Az idei Filmszemle meglepetéssikere volt Gigor Attila első filmje, amely azonnal bevette magát a szívünkbe, bezsebelt öt díjat, majd Karlovy Varyban is sikerrel szerepelt. A Sírhant művek-et is megidéző thriller kiindulópontja: egy szótlan kórboncnok elvállal egy bérgyilkosságot, hogy pénzt szerezzen beteg édesanyja gyógyíttatására - ennél többet nem is érdemes előre tudni a csavaros sztoriról. Igazi különlegessége a magyar filmben fehér hollónak számító nagyon erős feketehumor.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, Filmszemlés interjúnk Gigor Attilával, Karlovy Varys miniinterjúnk Gigor Attilával és Anger Zsolttal

+ + +

Para
Rendező:
Fazakas Péter
Főszereplők: Csuja Imre, Für Anikó, Bánsági Ildikó, Scherer Péter
Bemutató: október 16.
Előzetes

Forrás: [origo]

Az eddig főként a reklámszakmában tevékenykedő, illetve kisfilmeket készítő Fazakas rendezői bemutatkozása az alkotók szerint ugyan vígjáték, de a thriller határáig is elmerészkedik. Főhőse néhány ezotéria-mániás jó barát, élükön Csuja Imrével, aki egy halál torkából visszatért egykori rendőrt alakít. Amikor véletlenül egy emberrablás tanúi lesznek, Imre, aki nem akar "másodszor is pancserként meghalni", úgy dönt, kezébe veszi az ügyet. Csak reméljük, hogy tényleg vicces lesz, de ha netán nem, akkor legalább láttuk a vásznon túl ritkán felbukkanó, remek Für Anikót.

Olvasnivaló: rövidhírünk a Para forgatásáról

+ + +

Mázli
Rendező:
Keményffy Tamás
Főszereplők: Lukáts Andor, Lázár Kati, Gyuricza István
Bemutató: október 23.
Előzetes

Forrás: [origo]

A szerintünk az Én kis falum-ra, az alkotók szerint pedig a Lottózsonglőrök-re hajazó film falusi komédia, amely azt mutatja be, hogy hogyan esnek szét a kis településen az emberi viszonyok, miután a helyiek olajat találnak falujuk alatt. Keményffyről annyit kell tudni, hogy bár ez az első nagyjátékfilmje, viszonylag tapasztalt filmes: nem csak kisfilmet rendezett már (Szerencsés ember), hanem számos produkción dolgozott operatőrként (Status YO!, A Morel fiú, Most látszom, most nem látszom). Ezúttal viszont nem ő áll a kamera mögött, hanem Garas Dániel (Moszkva tér, Szezon).

+ + +

Immigrants - Jóska menni Amerika
Rendező:
Csupó Gábor
Bemutató: október 30.
Előzetes

Forrás: [origo]

Csupó új filmjében eddigi munkásságától (A Simpson család, Híd Terabithia földjére) némiképp elrugaszkodva a felnőtt animáció terepére merészkedik. Második egész estés rendezése a világ különböző tájairól érkezett bevándorlókról szól, akik egy Los Angeles-i társasházban laknak, élükön az orosz Vladdal és a magyar Jóskával. A dús keblekben sem szűkölködő animációs film két főhősének hangját a Will és Grace Willje, Eric McCormack, illetve Hank Azaria szolgáltatja.

+ + +

Kaméleon
Rendező: Goda Krisztina
Főszereplők: Nagy Ervin, Trill Zsolt, Hámori Gabi, Csányi Sándor
Bemutató: december 4. - [origo] filmklubos vetítéssel

Forrás: [origo]

A sikeres rendezőnő harmadik, egyelőre nem definiált műfajú (mi magunk közt csak pszichologizálós thrillerkomédiának hívjuk) nagyjátékfilmjéhez nehéz nem felfokozott elvárásokat fűzni a két csodás főszereplő ismeretében: alig várjuk, hogy Nagy Ervint és Hámori Gabit újra együtt lássuk a vásznon. Emellett a nőkből élő szélhámos és a sérült balerina találkozása remélhetőleg tartogat néhány tényleg nem várt csavart is.

Olvasnivaló: riportunk a film forgatásáról, interjúnk Goda Krisztinával, interjúnk Hámori Gabival

+ + +

Valami Amerika 2
Rendező:
Herendi Gábor
Főszereplők: Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Oroszlán Szonja
Bemutató: december 18. - [origo] filmklubos vetítéssel

Forrás: [origo]

A kétezres években hamvaiból új életre kelő magyar közönségfilmgyártás első hírnöke egyértelműen Herendi Gábor Valami Ameriká-ja volt. A folytatásokkal kapcsolatban nem árt óvatosnak lenni, no meg azóta - hál' istennek - a léc is magasabbra került, de eltelt elég idő ahhoz, hogy reménykedjünk benne, az alkotóknak sikerült megfelelően szellemes sztorit kiötölniük, amely igazolja a Tompos Kátyával felturbózott, szeretett régi arcok visszatérését.

Olvasnivaló: riportunk a film forgatásáról