Vágólapra másolva!
Az utóbbi években a legütősebb horrorfilmek Franciaországban készültek. Persze nem csoda, ha a magyar mozibajáróknak ez nem tűnt fel, ugyanis itthon - valami forgalmazók közötti titkos paktum miatt - kizárólag gagyihorrort vetítenek. Ki érti ezt? Mi mindenesetre megnéztük, hogy a franciák milyen filmekkel hozzák a világra a frászt mostanában.
Vágólapra másolva!

Az egyes filmek taglalása előtt, nézzük meg, mik azok a jellemzők, amik összekötik ezeket az alkotásokat, amik miatt érdemes egy csoportban kezelni őket:

1. Az alapszituáció két nagyon hasonló, jól bejáratott formulát követ:

  • elhagyatott ház lakóit meglátogatja egy pszichopata vagy pszichopaták kicsiny csoportja
  • városi arcok egy isten háta mögötti motelben/kastélyban kapnak az aberrált helybéliek vendégszeretetéből.

2. A természetfeletti tényezők totális kiiktatása (semmi szellem vagy szörnyeteg), a történetek hangsúlyozottan valóságszerűek és jelenidejűek - az Ils egy megtörtént esetet dolgoz fel, az A l'intérieur számos alkalommal utal a lakáson kívül zajló zavargásokra, a Frontiere(s) főhősei pedig a zavargások aktív résztvevői.

3. Mindegyik film kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt játszódik.

4. Háromnak fiatal lány a főhőse (Magasfeszültség, A l'intérieur, Frontiere(s)), a Sheitan szereplőgárdájában is két erős női karakter van, az Ils házaspárjából pedig szintén a női fél a dominánsabb (a férj egy sérülés miatt elég hamar felesége segítségére szorul).

5. Egy szuszra elmesélt, kompakt történetek - a Frontiere(s) kivételével az összes film játékideje alig éri el a 80 percet.

6. A Magasfeszültség-en kívül egyik filmet sem vetítették a magyar mozikban.

7. Kettő karácsony estéjén játszódik, kettőben terhes a főhősnő, kettőt Romániában forgattak, kettőnek egy Baxter nevű ember volt a vágója.

Magasfeszültség (Haute tension) - 2003

Rendezte: Alexandre Aja
Szereplők: Cécile De France, Maiwenn Le Besco, Philippe Nahon

Forrás: [origo]

Mi a para? Az elhagyatott hétvégi házban alvó családhoz az éjszaka közepén becsönget egy elmebeteg állat.

Kell ez nekem? Kell bizony. Ha megbocsátod a forgatókönyv következetlenségeit, zsigeri borzongásban verhetetlen.

Legnagyobb para: A benzinkutas jelenetben annyi a feszültség, hogy a néző már irgalomért könyörög.

Para-zajok: Hintanyikorgás, tücsükciripelés, cédépattogás, sípolás, gépzúgás, ellenpontozásként pedig italo-disco és gagyi-sanzon.

A kutya azért megússza? Nem, sajnos a kutyát lelövik.

Hollywoodi dobbantás a rendezőnek: 2006-ban csinált egy elég felejthető (legalábbis mi megnéztük és elfelejtettük) remake-et A sziklák szemé-ből, a Kiefer Sutherland főszereplésével készült Mirrors című második amerikai filmje ma nyit a tengerentúli mozikban. Itt megnézheted a Mirrors első három percét.

Sheitan - 2006

Rendezte: Kim Chapiron
Szereplők: Vincent Cassel, Roxane Mesquida, Olivier Barthelemy, Ladj Ly, Nico Le Phat Tan, Leila Bekhti, Julie-Marie Parmentier

Forrás: [origo]

Mi a para? Kanos partiarcok egy vidéki házban aftereznek, a gondnok teljesen őrült, a helyi srácok meg mintha mind vérfertőző kapcsolat útján születtek volna.

Kell ez nekem? Vincent Cassel zakkant, vicsorgó alakítását muszáj látni mindenkinek.

Legnagyobb para: A nyugisabb részek a leghatásosabbak, például a kezdő bulijelenet, az édeshármas vagy a lovacskázás a barlangtóban.

Para-zajok: Hárfa, xilofon, női dúdolás, amúgy faltól falig hip-hop.

A kutya azért megússza? Elharapja a torkát egy másik kutya.

Hollywoodi dobbantás a rendezőnek: Alapítótagja a 135 művészt (rendezők, színészek, zenészek, táncosok, stb.) magába tömörítő Kourtrajme nevű kollektívának, ők csinálták többek között azt a Justice-klipet, amelyik április végén két napig mindenkinek a kedvence volt. Hollywoodi felkérésről eddig még nem érkezett hír.

Ils - 2006

Rendezte: David Moreau, Xavier Palud,
Szereplők: Olivia Bonamy, Michaël Cohen

Forrás: [origo]

Mi a para? Értelmiségi házaspár az éjszaka közepén tébolyító zörejekre lesz figyelmes. Valaki mászkál odalent!

Kell ez nekem? Ha szeretsz mit-tennék-a-helyükben játékot játszani, butaság lenne kihagynod.

Lenagyobb para: Amikor a végén kiderül, hogy kik voltak "ők".

Para-zajok: Vízcsobogás, tévésistergés, kattogás, kopácsolás, nyikorgás és egy madár kerepelő hangja.

A kutya azért megússza? Beszalad az erdőbe, többet nem látjuk.

Hollywoodi dobbantás a rendezőknek: A szem újráját készítették el Jessica Albával a főszerepben, amitől senki sem ájult el.

A l'intérieur - 2007

Rendezte: Julien Maury, Alexandre Bustillo,
Szereplők: Béatrice Dalle, Alysson Paradis, Nathalie Roussel, François-Régis Marchasson

Forrás: [origo]

Mi a para? Nagyon terhes nő a szülés előtti estén arra ébred, hogy egy ismeretlen nő áll az ágya mellett és egy nagy ollót készül a hasába döfni (mármint a terhes nő hasába, nem a sajátjába).

Kell ez nekem? Iszonyúan brutális, de pszichológiailag megalapozott. Az alkotók kíméletlen következetességgel viszik el a történetet a sokkoló végkifejletig. A cikkben tárgyalt öt film közül az A l'intérieur tette ránk a legmélyebb benyomást.

Legnagyobb para: Amikor másodszor jelennek meg a rendőrök.

Para-zajok: Mesteri a hangdesign, minden egyes para-jelenet külön hangeffektet kapott - egyszer nyivákoló szalagcsévélés hallatszik, máskor bugyogó zúgás, de van egyre hangosodó ciripelés és csilingelés is.

A kutya azért megússza? Cica van benne, de neki kitekerik a nyakát.

Hollywoodi dobbantás a rendezőknek: A páros jelenleg a Neiges (Hó) munkacímű filmet készíti elő, és állítólag felkérték őket a Rob Zombie által újraindított Halloween-sorozat második epizódjának megrendezésére.

Frontiere(s) - 2008

Rendezte: Xavier Gens
Szereplők: Karina Testa, Samuel Le Bihan, Estelle Lefebure, Aurélien Wiik, David Saracino, Chems Dahmani, Maud Forget, Patrick Ligardes

Forrás: [origo]

Mi a para? Külvárosi fiatalok, miután kimolotovkoktélozták magukat Párizsban, egy tanyasi motelben húzzák meg magukat. A személyzet náci érzelmű kannibálokból áll.

Kell ez nekem? Persze, hogy kell. Mondom, náci kannibálok!

Legnagyobb para: Kergetőzés a kampókon lógó hullák között.

Para-zajok: Sistergés, zúgás, recsegés, bakelitlemez pattogás, malacvisítás.

A kutya azért megússza? Nincs benne kutya.

Hollywoodi dobbantás a rendezőnek: Már túl van egy rossz élményen a Hitman-nel, amelynek több jelenetét a stúdió egy másik rendezővel forgattatta újra.

Már jön az utánpótlás

Franciaországban is majd csak szeptember elején mutatják be a Martyrs című alkotást, amely az előzetese alapján tökéletesen beleillik a fenti sorba. A Martyrs egyik főszereplője a Virágok völgyé-ből ismert Mylene Jampanoi, akit néhány nap múlva a világ leggyönyörűbb színésznőjének kiáltunk ki.