Fenyő Miki a grundon, Nagy Ervin a gardróbban

Vágólapra másolva!
Folytatva múlt heti, ősszel moziba kerülő magyar filmeket bemutató összeállításunkat, most a jelenleg készülő alkotásokat vesszük számba, melyek többségét először a Filmszemlén láthatjuk majd. Várható Fenyő Miki zenés kamaszkora, a gardróbban csövező Nagy Ervin és Hajdu Szabolcs legújabb, egész Európát felölelő női története is.
Vágólapra másolva!

Pinprick (munkacím)
Rendező: Daniel Young
Főszereplők: Nagy Ervin, Rachel Blake, Laura Greenwood
Bemutató: Filmszemle környéke

Az amerikai Daniel Young afféle tiszteletbeli magyar: évek óta nálunk él, magyar filmesek közt mozog és tavasszal itt forgatta le első nagyjátékfilmjét. Hat éve dédelgette a családi/erotikus thriller ötletét, míg idén megvalósulhatott a terv, amely Nagy Ervinnek a gardróbba költözés mellett arra is lehetőséget biztosított, hogy rövid időn belül kétszer is szélhámos-gyanús figurát alakítson (vö. Kaméleon).

Olvasnivaló: riportunk a forgatásról

+ + +

Made in Hungária
Rendező:
Fonyó Gergely
Főszereplők: Szabó Kimmel Tamás, Fenyő Iván, Kiss Tünde, Valentin Titánia
Bemutató: február 14.

Forrás: [origo]

Fenyő Miki kamaszkora elevenedik meg sok Hungária-dalra felfűzve a jelenleg forgó musicalfilmben. A tavalyi Megy a gőzős-ben megismert Szabó Kimmel Tamásnak kell bebizonyítania, hogy legyűri a rock and rollt, és ha hihetünk a rosszarcú riválist alakító Fenyő Ivánnak, Tamás hangjára nem lehet panasz. A két női főszerepben két új arcot ismerhetünk meg - Valentin napon, ahogy azt a Neményi Ádám által gyártott filmeknél (S.O.S. szerelem!, 9 és 1/2 randi) már megszokhattuk.

Olvasnivaló: riportunk a film forgatásáról

+ + +

Bibliotheque Pascal
Rendező:
Hajdu Szabolcs
Főszereplők: Török-Illyés Orsolya, Oana Pelea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu
Bemutató: Cannes-ra lesz kész, moziban leghamarabb 2009 őszén láthatjuk

Forrás: [origo]

Félve írunk le bármit a filmről, amíg nem láttuk, annyi cím- és sztoriváltozaton ment már át. Ami biztos: a középpontban egy sodródó romániai magyar nő áll, aki a film során Európa különböző helyeire, köztük egy londoni luxusbordélyba is eljut. Hajdu ezúttal nem csak feleségét, a Macerás ügyek és az Off Hollywood főhősnőjét is játszó Török-Illyés Orsolyát, hanem négyéves kislányát is szerepelteti, aki egy különleges képességgel megáldott gyermeket alakít. A forgatás még ősszel is zajlik majd, így a bemutató időpontja egyelőre nincs kőbe vésve.

Olvasnivaló: a filmről részben elavult információkat tartalmazó interjúnk Hajdu Szabolccsal, a filmről semmilyen információt nem tartalmazó interjúnk Hajdu Szabolccsal

+ + +

1
Rendező:
Pater Sparrow (Verebes Zoltán)
Főszereplők: Mucsi Zoltán, Sinkó László, Kerekes Vica, Mácsai Pál, Czukor Balázs
Bemutató: Filmszemle

Forrás: [origo]

A Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című írásán alapuló filmet az eredeti elképzelés szerint az idei Filmszemlén mutatták volna be, végül csak most nyáron került sor a befejezésére. A rendező által kísérletinek titulált filmben egy könyvesbolt összes kötete átváltozik egy 1 című, az emberiség egy percét leíró könyvvé, ami beindítja a paranormális tevékenységekre szakosodott rendőri ügyosztály nyomozását. A London Film Schoolban végzett Verebesnek ez az első nagyjátékfilmje, de több, a honlapján részben megnézhető kisfilmet készített már.

Olvasnivaló: interjúnk Kerekes Vicával a filmről és még sok minden másról

+ + +

Pillangók
Rendező:
Forgács Gábor
Főszereplők: Rudolf Péter, Kéri Kitty, Galkó Balázs, Sipek Nicolas
Bemutató: december
Blog

Forrás: [origo]

A korábban segédoperatőrként az Én, a kém-en és az Underworld-ön is dolgozó Forgács Gábor első rendezése négy nehéz körülmények közt élő, némiképp tehetetlen, de mégis többre vágyó emberről szól. A főhősök sorsa az alkotók által "könnyfakasztó és nevetésre ingerlő"-ként jellemzett, tragikomikus történetben fonódik össze. A film javát nem mindennapi helyszínen, a siroki barlanglakásokban és a siroki várnál forgatták, úgyhogy a látványvilágot illetően mindenképpen frissességet remélünk tőle.

+ + +

Utolsó idők
Rendező:
Mátyássy Áron
Főszereplők: Kádas József, Vass Teréz
Bemutató: Filmszemle

Forrás: [origo]

Első film ez is, mégpedig a Simó Sándorral indult, Grünwalsky Ferenccel végzett osztályból, ahova Gigor Attila, Kocsis Ágnes és Faur Anna is járt. Szívmelengető filmre éppenséggel nem számítunk, a kulcsszavak: Kelet-Magyarország, olajcsempészet, lepukkantság. A főhős Iván, akinek megerőszakolják fogyatékos nővérét, ő bosszút esküszik, de végül nem oldódik meg semmi.