Ha vasárnap, akkor Sátántangó

2008.09.16. 13:33

Amikor felkeltem reggel és szomorúan tapasztaltam, hogy ma is milyen zord az időjárás, rögtön eszembe jutott, hogy utoljára akkor volt ilyen rémes idő, amikor egy téli vasárnap délutánt és estét azzal töltöttem, hogy a Cirko-Gejzír moziban megnéztem Tarr Béla szünetekkel együtt 7 és fél órás kultfilmjét, a Sátántangó-t. Itt a tél újra, és a Cirko szerencsére már ezen a hétvégén gondoskodik a betevő tarrbélánkról. A szeptember 20-24-ig tartó karrier-retrospektív csúcspontja természetesen ezúttal is a Sátántangó, aminek megtekintése maga a mester szerint sem megerőltetőbb, mint egy átlagos munkanap. Ezzel együtt öt nyomós érvet sorakoztatunk fel, hogy miért muszáj szeptember 21-én a fél vasárnapot a Cirko-Gejzír mozitermében tölteni:

Forrás: [origo]

1. Időben tényleg annyi, mint egy átlagos munkanap, viszont jobb a társaság és lényegesen egyedibb, különlegesebb az élmény (kivéve persze ha valaki egy saras tanyán dolgozik). Ráadásul nagyon kevés ember képes arra az önfegyelemre, hogy otthon, tévében nézze végig a filmet - őket általában kicsit furcsának is tartják.

2. Tarr Béla az egyetlen kortárs magyar rendező, akinek Angliában vagy Franciaországban rajongói tábora van. Ha elmész Párizsba, szóba elegyedsz egy helyi művészlélekkel, körbe fog röhögni, ha megtudja, hogy magyar vagy és nem láttad a Sátántangó-t!

3. Tarr kínosan ügyelt rá, hogy a film megtekintése ugyanannyi időt vegyen igénybe, mint Krasznahorkai László alapul szolgáló regényének az elolvasása. Mozizni köztudottan kevésbé fárasztó, mint olvasni, ráadásul itt valóban hű adaptációról van szó.

4. A vetítés szüneteiben lehet nassolni kis sajtos dolgokat az előtérben, de ha igazán autentikus szeretnél lenni, vigyél hagymát, szalonnát, egy demizson házipálinkát és mezítlábas cigarettát! Az igazi hardcore rajongók pedig a Rocky Horror Picture Show-hoz hasonlóan tematikus partikat is szerveznek a vetítés utánra felesivó versennyel és tehénrodeóval a sárban.

5. Sokan úgy tartják, hogy az életnek két része van: élet a Sátántangó előtt és élet a Sátantangó után.  Egy új korszakba lépés pedig több, mint amit egy szeptemberi borongós vasárnaptól valaha is várhatnánk.

TARR RETRO - CIRKO
szeptember 20, szombat 20.30 - A londoni férfi
szeptember 21, vasárnap 14.00 - Sátántangó
szeptember 22, hétfő 18.30 - Családi tűzfészek | 20.30 - Szabadgyalog
szeptember 23, kedd 18.30 - Őszi almanach 20.30 - Panelkapcsolat
szeptember 24, szerda 18.30 - Kárhozat | 20.30 - Werckmeister harmóniák