Isten volt

2008.09.28. 18:55

A következő fordulat akkor következett az életében, amikor elvállalta a Győzni Indianapolisban című film főszerepét. Ehhez két hétig autóversenyzői tanfolyamra kellett járnia, ami annyira megfertőzte, hogy soha többé nem akart felhagyni vele. "Ez az egyetlen dolog az életemben, amiben végre őszintén kamasz lehetek" - nyilatkozta. (Woodward soha nem is rajongott érte.) Ezentúl úgy rendezte, hogy az év felét filmezéssel, a további hat hónapot pedig autóversenyzéssel tölthesse. 

Ezekben a félévekben forgatta a legismertebb filmjeit, pl. a Butch Cassidy és a Sundance kölyköt, vagy később A nagy balhé-t. Már nem volt fiatal, de még simán felvehette a versenyt Robert Redforddal. Még jól is álltak egymásnak, így bevonultak a világ leghíresebb párosai sorába. (Ha létezik egyáltalán ilyen lista.)

A '70-es években esett az a bizonyos "sötét folt" hibátlan életén: egyetlen fia, Scott nem tudott megbirkózni apja hírnevével, illetve azzal, hogy ennek árnyékában kell élnie. (Ő is a színészettel próbálkozott, de dolgozott kaszkadőrként is.) Végül a drogokhoz folyamodott segítségért,és 1978-ban meghalt túladagolásban. Newman - érthető módon - sokáig nem tudta feldolgozni a történteket, éjszakákon át csatangolt New York utcáin nem törődve azzal, hogy felismerik-e, és még hevesebben vetette magát az autó- és most már a motorversenyzésbe is. Minél veszélyesebb volt, annál jobban vonzotta, de még ebben is csak sikereket ért el. Később létrehozta a Scott Newman alapítványt is, ami a drogok és az alkohol csábításától igyekszik megóvni a fiatalokat.

Forrás: [origo]
Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) | Nézz még több képet!


A '80-as évek újabb fordulatot hoztak a számára: elege lett a műanyag ízű saláta dresszingekből. (Amerikában már akkor telenyomták a bolti élelmiszereket konzerváló és ízfokozó anyagokkal.) Neki volt egy saját receptje, még étteremben is azt öntötte a salátára, csak kikérte hozzá az alapanyagokat. Egy karácsonyra aztán minden barátjának adott egy üveggel ajándékba, és megszületett benne az ötlet, hogy ezt piacra lehetne dobni. Sosem az üzlet érdekelte, csak az, hogy az ő saját készítésű, jó minőségű öntetét ehessék az emberek. A cég alapításakor eldöntötte, hogy a befolyó összeget teljes egészében jótékony célra fordítja, de persze azt még álmában sem gondolta, hogy az öntettel (ami később spagetti szósszal egészült ki) több pénzt fog keresni, mint a színészettel valaha. A Newman's Own termékei mostanáig több mint 250 millió dollárt hoztak, és valóban mind a beteg gyerekeket segítő alapítványba ment.

1988-ben létrehozta az első nyári táborát halálos betegséggel küzdő gyerekek számára, amit Hole in the Wall Campnek (Lyuk a Falon Tábornak) nevezett el Butch Cassidy bandája után. A connecticuti birtokon, amit erre a célra vásárolt, volt egy tavacska, köré pedig egy olyan western falut építtetett, amilyenben Butch élt volna. Ez lett a tábor birodalma. A bejáratnál egy tábla fogadta a gyerekeket: "Itt kezdődik a móka." Az első nyáron 288 beteg gyerek nyaralt az ő meghívására, azóta pedig - amikor már több hasonló tábort épült Floridában, Kaliforniában, Izraelben, Írországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában - több mint 110 ezer gyerek. Magyarországra is azért látogatott két évvel ezelőtt, hogy a mozgalmához csatlakozó Bátor Tábort segítse.

Forrás: [origo]
Senki bolondja (1994) | Nézz még több képet Paul Newmanről!


Nem csoda, hogy Newman élete utolsó évtizedeiben inkább erről vált híressé, még Oscar-díjat is kapott érte. De ahogy korábban utaltunk rá, színészileg is ekkor érett be igazán. Idősen is gyönyörű emberként emlékezetes alakítást nyújtott például A pénz színe című Scorsese-filmben - amiért végre egy színészi Oscart is nyert, vagy a Mr. és Mrs Bridge-ben, amiben ismét feleségével játszhatott együtt (hogy csak kettőt említsünk azok közül, amiket bárki kikölcsönözhet DVD-n).

"Azt szeretném, ha az embereknek Newmanről egy szellemiség jutna eszébe, ami tettekre képes, és egy szív, egy tehetség, aminek semmi köze a kék szemekhez" - mondta. Azt hiszem, elérte.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK