Vászonra velük!

2008.10.10. 16:17

#2 - Váradi Gábor

Született: 1978. március 6.

Ő lehetne a magyar... Crispin Glover.

Hol figyeltünk fel rá? Váradi Gábort most hétfőn a TÁP Színház Minden Rossz Varieté című előadásában láttam életemben először, és az ő csodálatos személyisége adta az ötletet ehhez az egész cikksorozathoz. Aki még sosem volt TÁP Színházon, annak elmesélem, hogy egy tipikus előadásuk úgy néz ki, hogy 25-30 színész helyet foglal a színpadon, majd egyenként mindenki kap pár percet, hogy megcsillantson valamit a tehetségéből. Ennek a raccsoló fura fiúnak ehhez tíz másodperc is elegendő volt. Kiállt középre, bejelentette, hogy ő most lemegy kutyába, megpróbál benyúlni magának, és ez nem fog sikerülni. Feltett egy piros bohócorrot, négykézlábra ereszkedett, egyik kezével hátranyúlt a lábai közé, előrebukfencezett, majd elterült. Ezután felállt, és meghajolt. Az előadás végén, amikor mindenkinek az volt a feladata, hogy azt kell eljátszania, ahogy meghal, Váradi megismételte a kutyás-bukfencezős számát, csak ezúttal kiterülve maradt. Ez így leírva lehet, hogy nem tűnik túl viccesnek, pedig nagyon is az volt.

Miben láthatjuk legközelebb? Shu Műhely: JátszMa (Sirály, október 15-16.), TÁP Színház: Teliholdkor az emberek olyan bolondosok (Merlin, október 20-21.)

Forrás: [origo]

Miket csináltál eddig?

- 1992-től 2001-ig egy amatőrtársulat tagja voltam abban a kerületben, ahol lakom. 2001-ben, amikor Halász Péter és Jeles András megkapta a Városi Színház épületét, akkor hirdettek meghallgatást, amire elmentem, és bevettek. Szerepeltem Halász- és Jeles-előadásokban is. Jeles filmjében, a József és testvérei-ben is játszottam egy kis szerepet. A Hólyagcirkusz Társulat Kedves ismerősök című előadásában is benne voltam, amit szintén Jeles András rendezett. 2006 novemberében hívott el Vajdai Vili a TÁP Színház varietéjébe, és nagyjából azóta vagyok ott is. Amire most készülök, az egy adaptáció Samuel Beckett A játszma vége című drámájából. Lesz még egy táncelőadás is (Coffein Projects), amelyben zenélek, élőben fogok rögtönözni fogok gitárral és effektekkel. Amúgy inkább zenével foglalkozom, zongorázni és gitározni tanultam, és van egy hangtechnikusi szakmám is. A budapesti indonéz nagykövetségen tanultam évekig gamelánt. Ez a tradicionális indonéz zenéknek a gyűjtőneve.

Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Civil lenni.

Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Mikor mit. Talán valamelyik varietét vagy ezt a készülő Beckettet.

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Mundruczó Kornél.

Láttál valami jó filmet mostanában?

Delta.

Láttál valami jó darabot mostanában?

- A Katona és a Krétakör Előtte-utána című közös előadása.

Mi a véleményed Crispin Gloverről?

- Nem ismerem őt.

Varga Ferenc

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK