Meghalt Guillaume Depardieu

Vágólapra másolva!
Hétfőn, harminchét éves korában elhunyt Guillaume Depardieu, Gérard Depardieu fia. Az apjához fűződő konfliktusos kapcsolatáról, botrányairól, letartóztatásairól elhíresült fiatal színész tüdőgyulladásban hunyt el.
Vágólapra másolva!

Guillaume Depardieu színész, Gérard Depardieu fia hétfőn 37 esztendős korában elhunyt egy Párizs közelében fekvő kórházban. A színészcsaládba született férfi halálát "vírusfertőzés miatt kialakult súlyos tüdőgyulladás" okozta - közölte Gérard Depardieu Artmedia nevű filmvállalatának szóvivője. A fiatal színész Romániában dolgozott a L'Enfance d'Icare című thriller forgatásán, itt kapta el a fertőzést, ami miatt 10-én kórházba szállították.

Guillaume Depardieu 1974-ben debütált a filmvásznon híres apja oldalán a Pas si méchant que ca (Nem is olyan rossz ember) című filmben, majd számos francia produkcióban szerepelt. Háromszor jelölték a legígéretesebb fiatal színész César-díjára, melyet 1996-ban a Semmihasznák-ért meg is kapott. Mostanában a Szinglik-et és a tavalyi Berlinale versenyprogramjában is bemutatott Langeais hercegnő című drámát láthattuk tőle. A francia mozikban jelenleg is fut két legfrissebb filmje, Bertrand Bonello De la guerre-je (Háborúról) és Pierre Schöller Versailles című drámája, melyben főszerepet játszik, novemberben pedig bemutatják Sylvie Verheyde Stellá-ját, melyben szintén szerepel. Legismertebb filmjei a Semmihasznák, a Pola X, a Minden reggel és a Szeresd apádat! voltak, az utóbbi két alkotásban szintén édesapjával együtt játszott.

Rövid, de sűrű pályája során több mint húsz filmben szerepelt. Legemlékezetesebb alakítását talán Leos Carax felkavaró filmjében, a Pola X-ben nyújtotta, amelyben egy anyjával (Catherine Deneuve) és lánytestvérével vérfertőző viszonyba kerülő, zaklatott írót játszott. Saját bevallása szerint nagyban azonosult az önsorsrontó főhős figurájával.

Forrás: [origo]
Guillaume Depardieu a 2007-es berlini filmfesztiválon | Még több kép


A sztárszínész apa sikerei óriási súllyal nehezedtek karrierjére és életére, ami már fiatalon lázadásra ösztönözte. Azzal vádolta apját, hogy elhanyagolta őt, és hiába kapott anyjától, Elisabeth Depardieu színésznőtől sok szeretetet és törődést, apjával kapcsolatos konfliktusos érzései megmérgezték az életét. Többször került a bulvárcímlapokra verekedései, kábítószer-fogyasztása és ittassága miatt, idén júniusban is két hónap börtönbüntetésre ítélték ittas vezetésért. Augusztusi budapesti látogatása során is összetűzésbe került a törvénnyel, amikor egy szórakozóhelyen nem egyenlítette ki a számlát, majd meztelenre vetkőzött és fegyverrel fenyegetett meg egy pincért. 1995-ben komoly motorbalesetet szenvedett, 17 alkalommal operálták, ám öt évvel ezelőtt végül amputálni kellett a fél lábát. Ezerrel című önéletrajzi interjúkötete 2005-ben Magyarországon is megjelent. A színész egy hétéves kislányt hagy maga után, aki Elise Ventre színésznővel kötött házasságából született.

Filmrészlet: Egy emlékezetes jelenet a Semmihasznák című 1995-ös filmjéből
Zene: Guillaume Depardieu egy Juliette nevű francia énekesnővel közösen adja elő az Une lettre oubliée című dalt