Vágólapra másolva!
Második alkalommal osztja ki szerdán az Európai Parlament a Lux-díjat, ami az európai értékeket legjobban közvetítő idei mozifilmnek jár. A három finalista között ott van Mundruczó Kornél már eddig is agyondíjazott Deltája, de kérdés, hogy van-e esélye egy Václav Havelről szóló dokumentumfilm, illetve egy belga bevándorló-dráma ellenében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén adják át a 2008-as Lux-díjat, ami az elismerés mellett gyakorlati segítséget is jelent a díjazott európai alkotás számára, hiszen az Unió mind a 23 hivatalos nyelvén feliratozzák majd a mintegy 87 ezer eurónyi értékű első díj részeként. Tavaly Fatih Akin török-német cseredrámája, A másik oldalon nyerte a Lux-díjat, noha kétszer is elhangzik benne a "Bassza meg az Európai Unió!" felkiáltás.

Az idei jelöltek közül kettő lényegesen apolitikusabb, egy pedig dokumentumfilm lévén kakukktojás, mégis az EP-képviselők kedvence lehet. Hamarosan helyszíni tudósítással is jelentkezünk Strasbourgból, az Európai Parlamentből, addig is tekintsük át a három idei döntős filmet:

+ + +

Delta
Rendező: Mundruczó Kornél
Szereplők: Lajkó Félix, Tóth Orsi, Gáspár Sándor, Monori Lili

Forrás: [origo]

Miről szól? Rendszeres olvasóinknak, illetve a magyar filmrajongók többségének aligha kell bemutatnunk Mundruczó Kornél testvérdrámáját, amelyben a táj beszédesebb, mint a főhősök. A Duna-delta elzárt világába hazatérő fiú minimalista, előre borítékolható tragédiája alaposan megosztja a közönséget, mégis a nemzetközi fesztiválokon évek óta a legnagyobb magyar siker. Nehéz elképzelni, hogy az európai parlamenti képviselőket is elvarázsolja, bár senki ne higgye, hogy a rangos testületben nem akadnak botcsinálta filmkritikusok. A független brit képviselő, Tom Wise például a következőképpen nyilatkozik honlapján a Deltá-ról: "...a vérfertőző kapcsolat talán hoz némi bevételt Franciaországban és Németországban, de a filmbéli falu parasztjai természetesen nem fogadják el, mivel ők nem olyan kifinomultak, mint azok a művészlelkek, akiknek eszébe jut olyan filmet készíteni, amelyben a karaktereknek még nevük sincsen...Van itt minden: vérfertőzés, nemi erőszak, gyilkosság és szép tájak, mintha Tarantinót kereszteznék Ansel Adams természetfotóssal. A filmet beválogatták a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába, de mivel a Lux-díjnak az európai értékeket kellene népszerűsítenie, szerintem csak egy éjbeborult lelkű anyakínzó akarhatja, hogy ez a film képviselje a nemzetközi porondon."

Milyen európai értékeket közvetít? Wise fentebb idézett véleménye tanulságos ugyan, de nem látja a fától az erdőt. Nyilvánvalóan nem a vérfertőzésben kell a Delta európai értékeit keresni, a másság elleni gyanakvás, intolerancia, kirekesztés és végül erőszak azonban szomorúan aktuális jelenségek a mai Európában - ez a párhuzam remélhetőleg nem csak a művészlelkeknek esik le. Pluszpont lehet még, hogy európai koprodukció (magyar-német, romániai helyszíneken) és a kontinens egzotikusan ismeretlen végein játszódik.

Eddigi díjai: cannes-i filmfesztivál (2008) - FIPRESCI-díj, 39. Magyar Filmszemle (2008) - Legjobb eredeti filmzene, Gene Moskowitz-díj, Arany Orsó-díj a legjobb filmnek .

További olvasnivaló: Kritika a filmről, Interjú a rendezővel, Interjú a női főszereplővel, Tudósítás a cannes-i bemutatóról, Interjú a film gyártásvezetőjével

+ + +

Lorna csendje (Le Silence de Lorna)
Rendező: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Szereplők: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione

Forrás: [origo]

Miről szól? A Zöld kártya sajátos, lehangoló, nyugat-európai változata: egy belgiumi albán bevándorló névházasság útján szeretne állampolgárságot szerezni. A férjjelölt azonban súlyos kábítószerfüggő, akinek akárhogy is nézzük, újdonsült neje az egyetlen támasza. Az orosz maffiózókkal kötött üzlet azonban úgy szól, hogy Lornának meg kell szabadulnia a junkie-férjtől, amitől elpárolog eredeti gyakorlatias hozzáállása, és teljesen bekattan. A Dardenne testvérek filmjei nem éppen arról híresek, hogy könnyed témákat boncolgatnának, a nemzetközi díjkiosztók mindenesetre bolondulnak realista drámáikért. A nézők - főleg, akik szórakozni járnak moziba - nem feltétlenül, de meg kell hagyni, ez az egyik legkönnyebben fogyasztható filmjük.

Milyen európai értékeket közvetít? Nyugat-Európában manapság választásokat lehet nyerni a bevándorló-kérdés feszegetésével, a téma szenvtelen megközelítése a pró és kontra oldalról is szerezhet híveket. Ráadásul a film Belgiumban játszódik, így az Európai Unió tisztviselői számára ismerős valóságot ábrázol.

Eddigi díjai: Cannes (2008) - Legjobb forgatókönyv

Hazai bemutató: 2008. november 27.

További olvasnivaló: Cannes-i minikritika

+ + +

Havel polgár (Obcan Havel)
Rendező: Miroslav Janek, Pavel Koutecký
A filmben feltűnik: Olga Havelova, Vaclav Klaus, Dagmar Veskrnova, Milos Zeman, The Rolling Stones, Bill Clinton, Jacques Chirac

Forrás: [origo]

Miről szól? Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy Magyarországon vajon hányan ülnének be a moziba egy Göncz Árpád életéről szóló dokumentumfilm kedvéért. A cseheknél mindenesetre a Havel polgár az év egyik legnagyobb kasszasikere (a bemutatás hónapjában már több mint százezer néző), sőt, minden idők legjövedelmezőbb dokumentumfilmje lett. A Nyugat-Európában és Amerikában is rendkívül népszerű, drámaíróból lett elnököt 13 éven keresztül követték a kamerák Csehszlovákia felbomlásától a 2003-as elnökválasztási kudarcon keresztül napjainkig. Elszabott nadrágok, korpa a zakón, öregecske feleség lecserélése fiatalabbra, láncdohányzás és beszédtréning - egy politikus mindennapjai szórakoztató stílusban. A 71 éves Havel egészsége az utóbbi időben gyengélkedik, de túlélte a film eredeti rendezőjét, Pavel Kouteckyt, aki egy másik film forgatása közben kizuhant egy épületből. A 40 háromórás VHS-kazettányi anyagból Miroslav Janek vágott össze egy kétórás dokumentumfilmre valót.

Milyen európai értékeket közvetít? Egy európai politikus emberi arca - keresve sem lehetne ideálisabb filmtémát találni az Európai Parlament képviselői számára. Havel önmagában európai érték, hiszen a békés kelet-európai rendszerváltás egyik szimbóluma, akit évről évre a Nobel-békedíj várományosai között említenek. Úgy tűnik, Lux-díjat előbb nyerhet. A Delta esetében már idézett brit képviselő, Tom Wise szavaival élve: "Ennek a filmnek szerethető a témája, ellentétben a két versenytársával."

Eddigi díjai: A berlini filmfesztivál Forum 2008 szekciójában indult.

A Lux-díj jelöltjeinek előzeteseit itt lehet megtekinteni, a győztest szerda dél körül jelentik be a strasbourgi plenáris ülésen.

Köszönet Lángi Alajosnak és Ertl Istvánnak.