Korban hozzá nem illő társat keres

Vágólapra másolva!
Ha egy szerelmespár két tagja közt nem években, hanem évtizedekben mérhető a korkülönbség, az rendszerint rosszalló fejcsóválást, de legalábbis gyanakvó mosolyt vált ki a környezetükből. Ha hihetünk a filmeknek, az igazi gond viszont nem is a külvilág reakciója, hanem, hogy az ilyen románcokban az egyik partner általában nagy erőfölénnyel bír, és a kapcsolatban komplexusaik kiélését is kereső felek közt idővel borul a kényes egyensúly. Összeszedtük öt kedvenc idős-fiatal párunkat a moziból - előre eláruljuk, hogy csak egyetlen esetben ér szép véget a történetük.
Vágólapra másolva!

Alkony sugárút (Sunset Boulevard, 1950, R.: Billy Wilder)
A pár:
Gloria Swanson (51) és William Holden (32)

A filmklasszikusból kiderül, hogy súlyosan károsíthatja a fiatal férfiember egészségét, ha egy olyan nővel kezd, aki nem csak idősebb, sikeresebb és gazdagabb, hanem némiképp bolond is. Az anyagi gondokkal küzdő forgatókönyvíró és az egykori sztárszínésznő kapcsolata egy ideig remekül működik a kölcsönös kihasználás jegyében: a férfi munkát kap és ajándékokat, a nő pedig az illúziót, hogy még visszatérhet a rivaldafénybe. Ami felrúgja a műidillt: az igaz szerelem betoppanása - persze nem a szipirtyó életében. Wilder hét évvel később a jóval kedélyesebb Délutáni szerelem-ben kegyesebb volt idősebb férfiból és fiatal lánykából álló párjához, és a szoknyapecér Gary Cooper ott jó útra tért Audrey Hepburn kedvéért.

Nézd meg a film utolsó jelenetét!

+ + +

Diploma előtt (The Graduate, 1967, R.: Mike Nichols)
A pár:
Anne Bancroft (36) és Dustin Hoffman (30, de 21-et játszik)

Forrás: [origo]

Itt is egy idősebb, erősebb nő és egy kiszolgáltatott fiú talál egymásra, és itt is a fiú szerelembe esése vet véget a viszonynak, de a - nem csak a filmnek, hanem a Simon & Garfunkel-dalnak köszönhetően is - legendás figurává vált Mrs. Robinson lényegesen keményebben tartja a kezében a gyeplőt, mint a megháborodott színésznő. Hiába ő az, aki csalja a férjét egy egyetemistával, úgy fest, minden adu az ő kezében van, mert a srác szülei aligha néznék jó szemmel, ha fény derülne rá, hogy fiacskájuk az egyik barátjuk feleségével kavar. Bonyolítja a helyzetet, hogy a szülők és Mr. Robinson is pont Mrs. Robinson lányát szánják a fiúnak, és a zűrzavar a végén a híres templomi ablakdöngetős jelenetbe torkollik.

Nézd meg a film utolsó jelentét!

+ + +

Férjek és feleségek (Husbands and Wives, 1992, R.: Woody Allen)
A pár:
Sydney Pollack (58) és Lysette Anthony (29)

Forrás: [origo]

Woody Allen filmjeiben köztudomásúan gyakori az idősebb férfi-fiatalabb nő párosítás, melyben a férfit rendszerint maga a rendező alakítja. Habár az egyetemi professzort játszó Allen kikezd egyik húszéves tanítványával (Juliette Lewis), a középpontba mégsem ők kerülnek, hanem Allen figurájának a régi barátja, aki egy percre elhiszi, hogy megoldást jelenthet számára, ha problémás, frigid feleségét lecseréli egy mutatós fiatal szőkére. Persze elég egy közös este a pasi entellektüel barátainak társaságában, hogy rájöjjön, az asztrológiáról hablatyoló aerobic-oktató csaj mégsem az, amire vágyott, és semmi közös nincs bennük a lánnyal. A kapuzárási pánik által motivált affér lezárul, és a fickó lehiggadva térhet vissza feleségéhez (akit, megjegyezzük, a Pollacknál több mint húsz évvel fiatalabb Judy Davis alakít).

Nézd meg a tettlegességbe torkolló baráti összejövetelt!

+ + +

Jane Eyre (Jane Eyre, 1996, R.: Franco Zeffirelli)
A pár:
Charlotte Gainsbourg (25) és William Hurt (46)

Forrás: [origo]

A film alapjául szolgáló Charlotte Bronte-regény egyformán romantikus és hátborzongató, és bár Zeffirelli megszelídített pár dolgot a filmadaptációban, a sztori érzelmi magja sértetlen maradt: egy intelligens és kifinomult, de megtört és magányba keményedett férfi találkozik az alig felnőtt lánnyal, aki sokkal jobban hasonlít rá, mint elsőre gondolná. Ez az egyetlen pozitív példa, ami a filmtörténetből eszünkbe jutott, amikor a korkülönbség csak felszínes zavaró tényező, és nem akadályozhatja meg, hogy a lelki társak egymásra találjanak. Sőt, ha Jane idősebb és óvatosabb volna, valószínűleg nem merné teljes odaadással átadni magát a Rochester iránti szerelmének, és nem tudná megpuhítani a megkeseredett férfit.

Nézd meg Jane és Rochester félbeszakított esküvőjét és a film utolsó jelenetét!

+ + +

Anya és a szerelem (The Mother, 2003, R.: Roger Michell)
A pár:
Anne Reid (68) és Daniel Craig (35)

Forrás: [origo]

May, a megözvegyült anya, akitől a gyerekei három lépés távolságot tartanak és aki talán sosem volt igazán boldog a férjével, összegabalyodik a fia házas barátjával, Darrennel. Darren nem csak házas, de szeretője is van, aki nem más, mint May lánya, May fiával pedig függőségi viszonyban áll, mert neki dolgozik. Mindketten a menekülés hamis lehetőségét látják meg a másikban, és mindketten szánalmassá válnak az affér által. Maynek keserűen csalódnia kell, miután elhitette magával, hogy lehet jövője a fiatal férfival, a pénztelensége miatt kiszolgáltatott helyzetben levő Darren pedig felőrlődik három nő vágyai és elvárásai között. Életszerű dráma, csak erős szívűeknek.

Nézd meg a film előzetesét!