Meghalt Michael Crichton

Vágólapra másolva!
Hatvanhat éves korában elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendező, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzője, mint Az Androméda törzs, a Gyilkos nap, a Zaklatás vagy a Jurassic Park. A honlapján közölt gyászjelentés szerint kedden halt meg rákbetegségben. A vezetéknevét úgy ejtik: krájton.
Vágólapra másolva!

Michael Crichton az amerikai science-fiction irodalm egyik legelismertebb és legnépszerűbb szerzőjének számít. Több mint tucatnyi bestseller fűződik nevéhez, amelyeket harminc nyelven több, mint 150 millió példányban adtak el szerte a világban.

Steven Spielberg 1993-ban Crichton Őslénypark című 1990-es regénye alapján forgatta nagysikerű filmjét, a Jurassic Park-ot. A Harvard orvosi karán végzett Crichton nevéhez fűződik a Vészhelyzet című, ugyancsak világsikert aratott amerikai kórházsorozat is. Crichton több, mint két méter magas volt, egy gyermek apja, ötször nősült, és a vezetéknevét "krájton"-nak kell ejteni.

Tizennégyéves volt, amikor az első cikkét lehozta a New York Times. A Harvardon először írást tanult, majd antropológiára váltott. Egy évet Cambridge Egyetemen töltött ösztöndíjjal, majd elvégezte a Harvard orvosi szakát. Az egyetem alatt nyolc kalandregényt írt John Lange álnéven, valamint Jeffrey Hudsonként egy orvosi-detektív regényt, ami elnyerte a műfaj legrangosabb elismerését, az Edgar díjat. Állítása szerint, ebben az időszakban naponta körülbelül 10 000 szót írt.

Magánéletét mindig is igyekezett óvni a nyilvánosságtól, azonban az 1988-ban megjelent Travels című önéletrajzi kötetében meglepő nyíltsággal mesél többek között arról az időszakról, amikor öt éven keresztül képtelen volt írni, és világ legkülönbözőbb pontjain próbálta végig a létező összes New Age-es, kanálhajlítós, növényhez-beszélős, ördögüzős, aura-olvasós technikát, hogy visszanyerje a képességét. Az írói blokk 1985-ben minden ok nélkül megszűnt és Crichton folytatta a munkát.

Forrás: AFP
Michael Crichton 2005 januárjában egy díjátadón


Szigorú munkarendjéről így nyilatkozott a Time magazinnak 1995-ben: "Amikor nekilátok az írásnak, rendszerint már legalább öt éve érlelem az adott témát, és egészen konkrét elképzelésem van arról, hogy hogyan akarom megcsinálni. A legtöbb lehetséges problémát előre megoldom, írás közben nem nézek utána semminek - a kutatómunkát már korábban elvégzem. A könyv első verzióját általában 6-10 hét alatt írom meg, heti hét munkanappal számolva. Először reggel hatkor kelek, majd fél hatkor, ötkör, és így tovább, mindig egyre hamarabb. Amikor eltelik egy hónap és már fent vagyok hajnali kettőkor, elkezdek aggódni. Ilyenkor vagy nagyon hamar befejezem a vázlatot, vagy félre kell raknom a tervet."

Michael Crichton regényeiből készült filmek:

Idővonal (2003)
A 13. harcos (1999)
A gömb (1998)
Jurassic Park 2 - Az elveszett világ (1997)
Kongó (1995)
Zaklatás (1994)
Gyilkos nap (1993)
Jurassic Park (1993)
Gyilkos robotok (1984)
A nagy vonatrablás (1979)
Feltámad a vadnyugat (1973)
Az Androméda törzs (1971)