Már tavaly említettük, hogy Audrey Tautou főszereplésével film készül Coco Chanel életéről, és hogy emellett még egy másik Coco-film is előkészítés alatt áll. Az igazság az, hogy nem is két, hanem három alkotás készül(t) a divat nagyasszonyáról, de nem feltétlenül fogunk Coco-túladagolást kapni, mert mindegyik más részletre koncentrál hosszú és izgalmas életéből. Legtöbbet a szimplán Coco Chanel-nek nevezett tévéfilm próbál markolni, amelyet már szeptemberben bemutattak az amerikai televízióban és az iTuneson meg is vásárolható. Christian Duguay (A Sakál árnyéka, A harc mestere) életrajzi filmje nem csak Chanel pályájának kezdetét és fiatalkori szerelmeit mutatja meg, hanem az idős Chanellel is foglalkozik, ezért Cocót értelemszerűen két színésznő formálja meg: az időset Shirley Maclane alakítja, a fiatalt pedig a szlovák Barbora Bobulova, akit korábban például Ferzan Özpetek Szent szív-ében lehetett látni. Ha hihetünk a kritikáknak, a háromórás eposz meglehetősen szentimentálisra sikerült, és a szerelmi nyűglődés részletes taglalása mellett elsikkad benne Chanel karrierje.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Mads Mikkelsen mint Sztravinszkij és  Anna Mouglalis mint Chanel

Lehet, hogy a két készülőben levő mozifilm alkotói ügyesebbek lesznek, mindenesetre az már biztos, hogy ők szerényebbek voltak, és csak kisebb szeleteket próbáltak kihasítani a 87 évet megélt Coco sztorijából. Jan Kounen (Dobermann, Blueberry, 99 Francs) Coco Chanel and Igor Stravinsky című filmje nem meglepő módon a divattervező és az orosz zeneszerző afférjára koncentrál. Chanel szeretője a 10-es években Boy Capel volt, aki nagy szerepet játszott a befutásában, de '19-ben egy motorbalesetben meghalt. Állítólag ezután lépett a színre Sztravinszkij, de a film bevallottan nem ragaszkodik a történelmi hűséghez. A szereposztás igencsak ígéretes: a Novó-ból és a Köszi a csokit!-ból ismert Anna Mouglalis formálja meg Cocót, Sztravinszkijt pedig a zseniális Mads Mikkelsen alakítja. Képek a filmből itt találhatók.

Forrás: [origo]
Audrey Tautou mint Coco Chanel

A végére hagytuk azt a filmet, ami feltehetően a legtöbb figyelmet kapja majd: az Audrey Tautou-féle Coco avant Chanel-t (Coco a Chanel előtt). A cím itt is elmondja a lényeget: Anne Fontaine (Vegytisztítás) Coco korai éveire, nehéz sorból való felemelkedésére koncentrál a már forgó, jövőre mozikba kerülő filmben. Boy Capel természetesen itt is nagy szerepet kap, Alessandro Nivola (Góóól!) alakítja. Hogy külsőre rendben lesz a film, arról nem csak Tautou bájos fürtöcskéi, hanem a kosztümtervezést felügyelő Karl Lagerfeld is gondoskodik majd, aki a Chanel divatház művészeti igazgatója. Ennél több Coco Chanel-film már nekünk is sok volna, de azért megjegyezzük, hogy a Wikipedia tudni véli, hogy három másik projekt is előkészítés alatt áll: egy William Friedkin és egy Daniele Thompson-film, valamint egy, amelyben Demi Moore (!) játszana.