Vágólapra másolva!
Kinek a gázáremelés, kinek Tarantino új filmje jut az eszébe 2009 közeledtéről. Mi az utóbbi csapatban maradva még tizennégy hasonlóan nyomós érvet vonultatunk fel arra nézve, hogy miért is érdemes várni az új évet. Visszatér ugyanis a Terminátor, Sherlock Holmes, Heath Ledger, Peter Jackson, Wolverine, Almodóvar, Apatow és az Antikrisztus.
Vágólapra másolva!

Januártól áprilisig remélhetőleg az idei Oscar-szezon összes nagyágyúja megérkezik a magyar mozikba, így most nem térünk ki a The Curious Case of Benjamin Button-ra, a Frost/Nixon-ra, vagy a Gran Torinó-ra. Bízunk abban is, hogy a 2008-as filmfesztiválok legnagyobb sikerei, mint az Entre les murs, a The Wrestler vagy a Gomorra is elérnek hazánkba, a jövő évi magyar terméssel pedig a januári Filmszemle idején foglalkozunk majd bővebben.

Most kizárólag azokat a filmeket tekintjük át, amelyeket nagyon várunk, biztos lesznek 2009-ben, de még senki nem láthatta őket:

15. Angyalok és démonok
Rendező: Ron Howard
Szereplők: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor

Forrás: [origo]
Angyalok és démonok | Ewan McGregor


Talán balgaság egy olyan filmet várni, amelynek az első része az utóbbi évek egyik legkeserűbb csalódása volt, és alapanyaga egy pont ugyanolyan népámító ponyvaregény, mint A Da Vinci-kód-é. Mégis, a Howard és Hanks duó van elég ambiciózus ahhoz, hogy ne elégedjen meg másodjára is Dan Brown rajongótáborának kötelező moziba csábításával. Dögunalmas történelemórák és vérszegény szerzetesek helyett tehát autós üldözések a Vatikánban, világra szóló összeesküvések, no meg szemforgató, hamis papok - élükön Ewan McGregorral.

Remélhetőleg legalább olyan jó lesz, mint: Az ördögűző

Korábban: Első előzetes, Jelenetfotók a filmből, Első képek a forgatásról, A Da Vinci-kód kritikája

+ + + + +

14. X-Men Origins: Wolverine
Rendező: Gavin Hood
Szereplők: Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Liev Schreiber, Dominic Monaghan

Forrás: [origo]
X-Men Origins: Wolverine | Hugh Jackman


Mielőtt Brett Ratner egy negyedik részben is lemészárolta volna a Bryan Singer által útra indított mutáns-sikerszériát, Hugh Jackman, aki a legtöbbet köszönheti a sorozatnak, észbekapott és gyorsan saját kézbe vette az irányítást. A legérdekesebb karakter így külön eredet-történetet kapott új ellenségekkel és új, madmaxesebb irányvonallal. A későbbi mutánsok közül páran állítólag cameóban tűnnek fel, sőt remélhetőleg magyarázatot kapunk Logan vaskarmaira és figyelemreméltó barkójára is. Időközben zöld utat kapott egy Magneto-prequel is, de ha Wolverine-nek sikerül kasszát robbantani, akkor még egy sereg mutáns külön filmet kaphat.

Remélhetőleg legalább olyan jó lesz, mint az: X-Men 2

Korábban: Első előzetes, Első képek a forgatásról

+ + + + +

13. Sherlock Holmes
Rendező: Guy Ritchie
Szereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Kelly Reilly, Mark Strong

Forrás: [origo]
Sherlock Holmes | Robert Downey Jr.


Megpróbáljuk egy bizonyos popénekesnő említése nélkül beharangozni Guy Ritchie sokadik visszatérési kísérletét: egy másik híres feleség, Susan Downey már a RockNRollá-ban is producerként egyengette Ritchie útját, de következő projektjéhez megszerezte az időközben újra nagyágyúvá vált férjét. A forrás Arthur Conan Doyle novelláin kívül egy akciódús képregény, így nem csak a szereposztás utal arra, hogy a huszonegyedik század magánnyomozója egy cseppet sem lesz ódivatú és öreguras. Ja, és Ritchie állítólag Watson nőjével, Kelly Reilly-val (Lakótársat keresünk) kavar a forgatáson.

Remélhetőleg legalább olyan jó lesz, mint a: Vasember

Korábban: Az első képek, Jude Law lesz Watson, Robert Downey Jr a világ legmenőbb embere

+ + + + +

12. Terminator Salvation
Rendező: McG
Szereplők: Christian Bale, Sam Worthington, Bryce Dallas Howard, Helena Bonham Carter, Roland Kickinger

Forrás: [origo]
Terminator Salvation | Christian Bale és Sam Worthington


Remélhetőleg már mindenki túltette magát azon a szentségtörésen, hogy Arnie nélkül folytatódik a gyilkos gépek sagája, főleg, hogy a sorozat-újratöltésekben már gyakorlott Christian Bale-t vetik be a Skynet ellen. A Connor családon kívül feltűnik még egy Schwarzenegger-imitátor (Roland Kickinger) és Helena Bonham Carter is, de a rajongótábor még mindig azért szorít, hogy az időközben politikai pályára lépett eredeti címszereplő is feltűnjön, legalább egy cameo erejéig. Ezek a fotók akár optimizmusra is okot adhatnak.

Remélhetőleg legalább olyan jó lesz, mint a: Batman: Kezdődik!

Korábban: Állítólag jó lesz az új Terminátor, Ízelítő előzetes

+ + + + +

11. Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
Rendező: Werner Herzog
Szereplők: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer

Forrás: [origo]

Apropó szentségtörések, az idei év legborzalmasabb ötleteinek egyike kétségtelenül az a hír volt, hogy remakelik Abel Ferrara 1992-es Mocskos zsaru-ját Nicolas Cage-dzsel. Persze bármely remake Nicolas Cage-dzsel borzalmas ötlet, na de pont Harvey Keitel hátborzongató és féktelen jutalomjátéka! Amiért ez a képtelen projekt mégis megtalálta a helyét erre a listára, az nem más, mint a rendező személye. Werner Herzog ugyanis sokoldalú, kreatív, kellően kattant és tökös rendező, aki jót röhög azon, hogy Ferrara halálok halálát kívánja az új változat minden résztvevőjének, főleg, hogy szerinte szó sincs remake-ről, az új Mocskos zsaru sokkal inkább újraértelmezés és szerelmeslevél New Orleans városához. Csak annyit kérünk még, hogy Nic Cage kímélje meg a világot az alul semmi jelenettől, sokan Harvey Keitel pőre látványából sem épültek még fel.

Remélhetőleg legalább olyan jó lesz, mint a: Mocskos zsaru

Korábban: Harvey Keitel masztizik, Harc a Mocskos zsaruért