A Fliegauf-rajongók imái meghallgattattak

2008.11.21. 0:30

Október elején kétségbeesésünkben egy hosszú cikkben tettük fel a kérdést, hogy mikor mutatják már be végre Magyarországon is Fliegauf Benedek tavalyi locarnói nagydíjas Tejút című filmjét. Úgy tűnik segélykiáltásunk nem talált süket fülekre, mert november 28. és december 3. között a budapesti Művész mozi egy Fliegauf-retrospektív keretében kétszer is levetíti az említett alkotást.

Forrás: [origo]
Egy kocka a Tejút című filmből


A hatnapos vetítéssorozat alatt Fliegauf összes eddigi filmjét megnézhetjük, köztük a rendező négy rövidfilmjét, a Feldmár Andrásról készült Van élet a halál előtt? című dokumentumfilmet, a berlini filmfesztiválon legjobb első film díjával kitűntetett Rengeteg-et, valamint a Dealer című alkotást, amiről kritikusunk azt írta, hogy olyan, "mintha valahol félúton megrekedt volna a szocióhorror és az esztétizáló művészfilm között". A rendezvény zárónapján, december 3-án lesz a bemutatója a rendező Csillogás című új dokumentumfilmjének, amelyben három olyan emberrel beszélget, akik halálközeli élményt éltek át. Közülük az egyik a Kossuth díjas író, Nádas Péter, aki 2004-ben egy elbeszélésben már megírta ezt a tapasztalatot Saját halál címmel, amiből tavaly Forgács Péter csinált kísérleti filmet.

Szintén december elejére időzítette a Mokép a már említett Tejút és Csillogás című filmek DVD-megjelenését. Külön izgalmas, hogy Tejút DVD-kiadásán helyet kap Fliegauf négy korábbi rövidfilmje is, a Beszélő fejek, a Hypnos, A sor és a Pörgés.

Forrás: Inforg
Szigeti Anikó, Balogh Edina és Keresztes Felícián a Dealer-ben


Megkerestük Szabó Mártont, a Művész mozi igazgatóját, aki elárulta, hogy januártól heti egy-két vetítés erejéig folyamatosan műsoron fogják tartani a Tejút-at, és a következő szavakkal invitálta a nézőket a Fliegauf-retrospektívre: "Nagyon jó lenne, ha ezekkel a filmekkel kapcsolatban megvalósulhatna, hogy az érték tényleg értékként szerepelne, és nem lenne elmismásolva, nem csak néhány ember lézengene a vetítéseken. Sajnos nem mindig szokott találkozni az érték a vásárlói értékkel még a Művész moziban sem."

Pár héttel ezelőtt egy szombat estén volt szerencsém megtekinteni a Tejút-at az amszterdami filmmúzeumban. (Mert hát mit csinál a magyar turista egy Amszterdamban töltött hosszú hétvégén? Megnézi a Tejút-at!) Rajtam és mozipartneremen kívül még négy másik ember volt a teremben: egy idős házaspár, egy nagyon idős bácsi, és egy furcsa fiú. A nagyon idős bácsi a film felénél kiment.

Fliegauf Benedek retrospektív a Művész moziban

november 28., péntek
19.30 Van élet a halál előtt?
21.30 Kisfilmes blokk (Beszélő fejek, Hypnos, A sor, Pörgés)

november 29., szombat
19.45 Kisfilmes blokk
21.30 Rengeteg

november 30., vasárnap
18.45 Dealer
21.45 Rengeteg

december 1., hétfő
18.45 Dealer
21.30 Tejút

december 2., kedd
19.30 Tejút
21.30 Van élet a halál előtt?

december 3., szerda
19.30 Csillogás