Pindroch Csaba, a meg nem értett rendező

Fotó: Skyfilm, Fekete András

- Mi az a jellemvonása a figurádnak, ami leginkább megnehezíti az életét?

- Az önmarcangolása, a művészi hiúsága, a siker utáni vágya.

- Mi volt az a dolog az első filmből, aminek legjobban örültél, hogy átmentették a folytatásba?

- Vannak, akik számon kérik, hogy miért kapaszkodik ennyire az első részbe a film, de nekem nagyon tetszik, hogy a kisebb szereplőket is majdnem mind visszahozták. Nagyon nagy szeretetben forgattunk, és Herendi Gábor úgy gondolta, hogy ha az elsőnél közös volt a siker, legyen most is az.

- Ha az életben találkoznál azzal a figurával, akit Ónodi Eszter játszik, mi lenne róla a véleményed?

- Én boldog kapcsolatban élek, de hipotetikusan udvarolnék neki, mert helyes nő.

- Mit köszönhetsz a Valami Ameriká-nak?

- Szerintem főleg a magyar mozi lehet hálás a Valami Ameriká-nak azért, hogy behozott a moziba egy újabb korosztályt, hogy a Moszkva tér-rel és a Kontroll-lal együtt újra elindított valamit a magyar filmben. Az én életemet megkönnyítette és annyiban meg is nehezítette, hogy ha valaki itthon sikeres filmben szerepel, az utána megnehezíti a dolgát, mert a rendezők nem annyira szeretik, ha valaki ismert. Bár újabban már vannak jó ellenpéldák is ezzel kapcsolatban.

- Mondj egy dolgot, ami szerinted jobban sikerült a folytatásban, mint az első részben!

- Sokkal jobb vagyok, mint az első részben, sokkal elégedettebb vagyok magammal. Az egész film sokkal profibb, pörgősebb, már nem az az "amatőr báj" jellemző rá, amit Herendi Gábor szokott emlegetni az elsővel kapcsolatban, de ez is lélekből jött.

- Szerinted melyik a legjobb folytatás a világon?

- A Gyűrűk Ura második része.

- Melyik a kedvenc szöveged az új filmből?

- A végén van egy blokk, ahol megjelennek a főszponzorok, és a T-Home-nál megkérdezem, hogy megvan-e nekik a Bűnös város.

- Voltál már Amerikában? Mi a kedvenc helyed ott?

- '95-ben a Filmművészeti másodéves hallgatójaként jártam a Tennessee-beli Knoxville-ben, ami Tarantino szülővárosa és nem több. Akkor utaztam először a tengerentúlra, ami nagy élmény volt, de nem azt láttuk, amit a filmek alapján elképzeltünk. Egy kisváros volt, ahol se taxi, se szép lányok nem voltak. A Jack Danielsnek viszont volt ott egy mintaboltja, ami meghatározó élmény volt. A New York-i forgatás viszont egy csoda volt, eljutottam más filmek forgatási helyszíneire is, például a Brooklyn Bridge közelében oda, ahol a Legenda vagyok egyik jelenetét felvették.

- Melyik a kedvenc musicaled?

- A Hair... A fenét, nem! A Grease.

- Mi az a poén az első részből, amire a legtöbbször emlékeztetnek, amit rád kiabálnak az utcán stb.?

- Tegnap véletlenül pont hallottam, hogy szóba került a rádióban, ott a fekete óvszert emlegették, amit Esztertől kaptam, meg a kis kifli-nagy kiflit.

- Miről szólhatott a Bűnös város?

- Nagy tervem kiadni DVD-n, csak sajnos nem az enyém a jog. Szól a szerelemről, az elmúlásról, a kiüresedésről, azokról a dolgokról, amikről a magyar nóták.