2008 a moziban: Legjobb női alakítás

Vágólapra másolva!
Többször hangsúlyoztuk, hogy 2008 a nők éve volt a moziban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy lehetetlenség volt leszűkíteni a megszokott ötre az év legjobb női alakításainak számát. Végül kiemeltünk ugyan ötöt, de a kapcsolódó képgalériában négyszer ennyi színésznőt méltatunk, köztük szupersztárokat, mint Keira Knightley, Angelina Jolie vagy Penélope Cruz, fiatal reménységeket, mint Gubik Ági vagy Anamaria Marinca, veteránokat, mint Meryl Streep vagy Frances McDormand. Külön öröm, hogy az ünnepelt színésznők között akad magyar, albán, spanyol, francia, kínai, cseh, amerikai, brit és török is.
Vágólapra másolva!

Nézd meg képgalériánkban 2008 húsz legjobb női alakítását!

5. Meryl Streep (Mamma Mia!)

Forrás: [origo]

Még 15 csodálatos idei női alakítás itt a képgalériában


A hollywoodi színésznők legnagyobbika rácáfol minden előítéletre: ötvenen felül is lubickol a jobbnál-jobb szerepekben, sorra gyártja a kasszasikereket, minden műfajt kipróbál, és ha úgy tartja kedve, hát, holdjáró cípőben, flitteres ruhában idétlenkedik ABBA-nótákra. A Mamma Mia! nem csak az év legvidámabb filmje, de a korral és nemmel járó előítéletekre leginkább fittyet hányó is - mind sztárját, mind közönségét illetően.

Olvasnivaló: A film, és a karaoke-verzió kritikája

+ + +

4. Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona, Elégia)


A spanyolok büszkesége két évvel ezelőtt (Volver) anyanyelvén bizonyította be, hogy remek színésznő, idén pedig angolul is duplázott. A Vicky Cristina Barcelona fergeteges mellékszerepéért komoly Oscar-esélyesnek számít, az Elégiá-ban pedig legendás szépsége épp olyan fontos volt, mint érzékeny és intelligens színészi megközelítése.

Olvasnivaló: Penélope A-tól Z-ig, a Vicky Cristina Barcelona kritikája, az Elégia kritikája

+ + +

3. Gubík Ági (Pánik)


Külön öröm számunkra, ha egy ragyogóan tehetséges magyar színésznő tűnik fel a semmiből. Till Atilla első rendezésében Almodóvar-babérokra tört és annyiban mindenképpen jogos a párhuzam, hogy kiváló érzékkel választott főszereplőnőt, aki a film drámai és komikus csúcspontjait is magabiztosan hozza.

Olvasnivaló: Interjú Gubík Ágival, a Pánik kritikája

+ + +

2. Tilda Swinton (Michael Clayton)


Régóta tudjuk, hogy Tilda Swinton egy csoda, de erre végre Hollywood is ráeszmélt, és régóta esedékes első jelölésére rögtön odaadták neki az Oscart. A komplexusait kíméletlenséggel leplező vállalati jogász szerepében minden apró rezdülésig makulátlan hiteles volt, és azóta elhalmozzák új szerepajánlatokkal. Idén a berlini filmfesztiválon (Julia) és az Égető bizonyíték-ban is imádtuk.

Olvasnivaló: A Michael Clayton kritikája, Interjúnk Tilda Swintonnal

+ + +

1. Anamaria Marinca (4 hónap, 3 hét, 2 nap)


Nem volt kérdés az első hely, hiszen 2008-ban ez volt az egyetlen film, amelyet szinte egy az egyben a főszereplőnőnek kellett elvinnie a hátán, és rajta állt vagy bukott a siker. A cannes-i Arany Pálma-nyertes román abortuszdrámában márpedig együtt lélegzett, zihált, fújtatott és sóhajtott fel a néző a talpraesett főhősnővel és gyakran egész jeleneteken keresztül elég volt csak az arcát nézni, hogy tudjuk, mit érez. Briliáns alakítás egy megkerülhetetlen remekműben.

Olvasnivaló: Interjú Anamaria Marincával, A román az új szexi, A 4 hónap, 3 hét, 2 nap kritikája