Vágólapra másolva!
Megkerestünk egy tucatnyi filmest, akik az elmúlt évben valami klasszat csináltak, és kifaggattuk őket 2008-as sikereikről, kudarcaikról és filmélményeikről, illetve 2009-es vágyaikról, mániáikról, terveikről. Mesélt nekünk többek közt Fenyő Iván, Nagy-Kálózy Eszter, Csuja Imre, Tompos Kátya és Trill Zsolt is.
Vágólapra másolva!

Trill Zsolt

Trill Zsolt az utóbbi tíz évben számos filmet (Jadviga párnája, Johanna, Dolina) dobott fel intenzív jelenlétével, de tavaly végre sikerült neki az igazi áttörés. A Kaméleon Tibikéjeként tökéletes volt, az ő humora és melegsége nélkül sokkal nehezebb lett volna szeretni azt a meglehetősen komor filmet.

- Mi volt tavaly a legnagyobb szakmai élményed és miért?

- Goda Krisztával és Sopsits Árpival (A hetedik kör - a szerk.) is forgattam egy-egy filmet, mindkettő nagyon jó élmény volt. A debreceni Csokonai Színházban pedig csináltuk az Úri muri-t és Osztrovszkij Vihar-ját. Ez a négy volt a leginkább emlékezetes.

- Mi volt tavaly a legnagyobb filmélményed és miért?

- Ritkán érek el moziba, mert nincs sok időm, de láttam a Párizs, Texas-t Wim Wenderstől, ami nagyon izgalmas volt. És láttam még egy nagyon jó orosz filmet is, aminek az volt a címe, hogy Osztrov (Sziget).

- Kivel dolgoznál szívesen, ha lenne időgép, és nem számítana, hová születtél?

- Lehet, hogy nagyképűnek hangzik, de például Tarkovszkíjjal és Fellinivel nagyon szívesen dolgoztam volna. Ha velük csinálok egy-egy filmet, akkor már bármikor meghalhatnék.

- Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

- Talán a Szindbád-ot.

- Kibe szerettél bele tavaly a vásznon?

- Egyetlenegy kedvenc filmszínésznőm van: Juliette Binoche. Őt idén is láttam a Párizs című filmben a Francia Filmnapokon. És a feleségembe (Szűcs Nelli színésznő - a szerk.) is mindig újra beleszeretek, akárhányszor látom játszani.

Fotó: Ránki Dániel
Trill Zsolt | Nézz még több képet! | Fotó: Ránki Dániel [origo]


- Mi volt az a jó tanács, amit meg kellett volna fogadnod és mégsem tetted?

- Az ember mindig kap tanácsokat, de én elfelejtem őket, az a baj. Mindig attól függ, hogy milyen konkrét szituációban vagyok és mi jut éppen eszembe. Hogy ha olyan ember mondta a tanácsot, aki tényleg fontos volt, az néha beugrik, és akkor hirtelen átgondolom a helyzetet.

- Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

- Magára a színházra. Meg ha van egy-egy film, akkor azokra is beindulok. Egyszerű életet élek, olyan szürke vagyok, mint a többi ember, ezért nem is tudok semmiféle extrém kattanásról beszámolni.

- Mi az, amiről nem szeretnél többé egy szót se hallani?

- Ilyen nincs. Mindig visszatérnek a dolgok. Elfelejtődnek bizonyos kérdések, és aztán kis idő múlva vagy sokkal később, újra felszínre jönnek.

- Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

- Anyukám azt szerette volna, hogy állatorvos legyek, de már az elején eldőlt, hogy az nem fog menni, mert félek a vértől. Ha vért látok, azonnal elájulok. Eleinte féltett ettől az egész színházasditól, de soha nem mondta, hogy ne csináljam, és szerintem már megbékélt vele.

http://www.youtube.com/v/QtuUgt48bLw&hl=en&fs=1
Mundruczó Kornél Rövid ideig tartó csend című kisfilmje, a főszerepben Tóth Orsi és Trill Zsolt


- Mit tartasz te a legnagyobb teljesítményednek?

- Nem csináltam még olyat, amire nagyon büszke lehetnék. Remélem, hogy egy úton vagyok, és hátha egyszer megadatik az, hogy valami igazán izgalmasat tudjak csinálni. Voltak részeredmények a színházban és filmezés közben is.

- Miről szóljon az idei éved?

- Jó munkákról. Izgalmas kérdésekkel foglalkozni a színházban vagy akár filmen is. Semmi másról.

- Mi volt tavaly a legnehezebb feladat, amit sikerrel megoldottál?

- Az olyanfajta színházcsinálásban, amivel én is foglalkozom, minden nagyon nehéz, és semmit sem oldottam meg. Amit az Úri muri-ban csináltam, az részeredmény. Ha egy pici dolog megszületett ott, az már jó. Vagy ha a Kaméleon-ban egy jelenet összejött, akkor már azért megérte csinálni. Ezért is kell még többet dolgozni.

Fotó: Ránki Dániel
Trill Zsolt | Nézz még több képet! | Fotó: Ránki Dániel [origo]


- És mi volt az, amibe belebuktál?

- Volt ilyen, de nem tavaly történt. Különben az se rossz, ha megbukik az ember. Néha az is kell, lehet belőle tanulni.

- Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi és miért?

- Annyira nem vagyok kíváncsi most egyikre sem. A Filmszemlére majd kíváncsi leszek, mert az valamilyen szinten egy összefoglalás. Például Sopsits filmjére tényleg kiváncsi vagyok.