Oscar: Egész külön cikket lehetne szentelni Kate Oscar-jelöléseinek és az ezzel kapcsolatos apró tudnivalóknak (l. még az R betűnél), de itt most csak felsoroljuk, hogy 6 eddigi jelöléséből kétszer a legjobb női mellékszereplők (Értelem és érzelem - 1996 , Iris - 2002) négyszer pedig a legjobb főszereplők (Titanic - 1998, Egy makulátlan elme örök ragyogása - 2005, Apró titkok - 2007, A felolvasó - 2009) mezőnyében versenyzett. Eddig egyszer sem nyert, amiből már neki is elege van. Érdekesség, hogy hat jelöléséből kétszer is olyan filmben szerepelt, ahol karakterének idősebb kori változatát egy másik színésznő alakította, aki szintén jelöléshez (Titanic - Gloria Stuart, Iris - Judi Dench) jutott. A felolvasó-ban viszont ő öregszik vagy harminc évet - lehet, hogy ez kell ahhoz a fránya Oscarhoz.

Pucérkodás: "Szeretek kitárulkozni. Kevés dolog hoz zavarba. Igen, én az a típusú színésznő vagyok, aki abszolút hisz a meztelenségben." - Isten áldja Kate Winsletet ezért a hozzáállásáért; a Titanic-tól A felolvasó-ig, a Lidércfény-től az Apró titkok-ig és a Szentek és álszentek-től az Iris-ig valóban sosem riadt vissza a pőreségtől. A nyilvánvaló esztétikai élményen kívül ez a rettenthetetlen hozzáállás minden esetben javára vált az alakításainak, mert karakterei hús-vér ösztönlények lettek, akiket szexualitásuk legalább annyira meghatároz, mint a mondandójuk vagy cselekedeteik.

Forrás: [origo]
Apró titkok | Patrick Wilson és Kate Winslet


Rekordok:
Még egy utolsó bekezdés az Oscarral kapcsolatban: Kate a második jelölése óta folyamatosan rekordokat döntöget, hiszen már a Titanic idején ő volt a legfiatalabb színésznő (22 éves), aki két jelöléssel büszkélkedhetett. Harmadik, negyedik, ötödik és idén a hatodik nominációja még tovább emelte ezt a rekordot. Mint tudjuk, a hatból majdnem hét jelölés lett idén, hiszen A szabadság útjai-ért is versenyben volt, de az Amerikai Filmakadémia (a brittel ellentétben, ott két filmmel is jelölt a főszereplők között idén) szabályai nem teszik lehetővé, hogy egy színész egy kategórián belül duplázzon. Ezt szemfülesen egy kategóriacsalással próbálták kikerülni, de Oscar a legtöbb díjkiosztóval szembemenve nem vette be, hogy Kate A felolvasó mellékszereplője. Így hiába nyert a Golden Globe-on a fő- és mellékszereplői kategóriában is, A szabadság útjai kipottyant az Oscar-versenyből. Ennek következtében egy holtversenyes győzelmet (1989) leszámítva ez az első alkalom, hogy a legjobb drámai főszereplőnő Golden Globe-nyertes nem Oscar-jelölt.

Forrás: [origo]
Kate Winlset a két Golden Globe-jával


Szuburbia:
Szinte minden évben akad egy rém lehangoló dráma, ami nyomatékosítja a nézőkben, hogy az amerikai kertvárosi lét maga a pokol. Kate az utóbbi időben kétszer is (Apró titkok, A szabadság útjai) emlékezetesen alakított unatkozó, kétségbeesett feleséget, mindkétszer összegabalyodott a szomszéddal, és mindkétszer megpróbált elmenekülni a lassú halálból - mindkétszer végzetes következményekkel. A valóságban New Yorkban élnek Mendesszel, és Anglában is fenntartanak egy vidéki házat.

Forrás: [origo]
A szabadság útjai | Leonardo DiCaprio és Kate Winslet


Titanic:
Minden idők legnagyobb kasszasikeréről biztosan tudjuk, hogy nem Kate Winsletre és Leonardo DiCaprióra íródott. Állítólag Matthew McConaughey, Macaulay Culkin, Christian Bale, Stephen Dorff, Billy Crudup, valamint Gwyneth Paltrow és Claire Danes is versenyben voltak a főszerepekért, de James Cameron kiváló érzékkel választott, hiszen Jack és Rose a kilencvenes évek Rómeó és Júliája lett, és a főszereplők között vibráló levegő jéghegyet tudott volna olvasztani. A mesés siker DiCapriót sajnos hosszú évekre beskatulyázta a tinibálvány szerepbe, amit Winslet tudatosan - nagy hollywoodi gázsikról való lemondás árán is -elkerült. Barátságuk azonban megmaradt, és szerencsére most, 12 évvel később újra együtt láthatjuk őket a vásznon.

Forrás: [origo]
Titanic | Kate Winslet és Leonardo DiCaprio


Vulgaritás:
Kate interjúit megtekintve remekül lehet szórakozni azon, hogy időről időre kicsusszan a száján valami kis trágárság, és gyakran annyira szenvedélyesen belelovalja magát egy témába, hogy elfelejt ügyelni a nyelvezetére. Az Oscar-balszerencséjén kívül ezt a tulajdonságát is remekül kiaknázta a már emlegetett Futottak még... epizód, és a hálószobai jó tanácsaiba még a kevésbé prűd tévénéző is belepirul. Hasonló volt a helyzet John Torturro rendezői próbálkozásával, a Románc és cigarettá-val is, ahol mocskosszájú, tüzes csábítót alakított - a filmmusical többi része említésre sem érdemes, de az ő fergeteges és meghökkentő jelenetei miatt érdemes egy esélyt adni neki.

Forrás: [origo]
Románc és cigaretta | Kate Winslet


Zene:
Az imént említett Románc és cigaretta volt eddig Kate egyetlen musicalszerepe, de még négy másik filmjében is énekelt: a Mennyei teremtmények-ben a Bohémélet-ből ad elő egy áriát, az Iris soundtrackjén egy ír népdallal szerepel, a Hamlet-ben is danolászik, a Karácsonyi ének-hez pedig ő énekelte fel a főcímdalt, amit ki is adtak kislemezen, és Nagy-Britanniában a slágerlista hatodik, Írországban pedig az első helyéig jutott.