Pálfi György kibírhatatlan lett

2009.01.29. 10:51

Pálfi már a Taxidermia bemutatása idején tervezte Paradicsom című, óvodások közt fölvett kísérleti filmjét, de ebből egyelőre csak egy kb. tízperces részt láthatunk, ami a Nem vagyok a barátod kísérőfilmjeként, Nem leszek a barátod címmel megy le. A kisfilmben az ovisoktól megszokott "leszel a barátom? - nem leszek a barátod - legyünk barátok!"-vonalon mozgó párbeszédekbe fülelhetünk bele. A kissrácok aranyosak - vagy mégsem?

Forrás: [origo]
Fátyol Kamilla a Nem vagyok a barátod című filmben

Az alkotók improvizációs filmnek titulálják a nagyfilmet, amiben kilenc budapesti fiatal néhány napjának eseményei futnak keresztbe-kasul. A kis szkeccsek a film végére sem formálódnak összefüggő sztorivá, a félamatőr szereplők improvizációin alapuló szituációkból csak egy hangulat bomlik ki. Egy baromi szar hangulat. A rendezői instrukció a jelenetek felépítéséhez minden esetben az lehetett, hogy mindenki ásson le magába, és hozza felszínre a legocsmányabb, leginkább szégyellnivaló tulajdonságait, és ha netán valami derűs vagy kedves gesztus jönne elő, azt sürgősen dobja ki a kukába. Ezt abból gondolom, hogy a szereplők egytől egyig totálisan antipatikusak, minden helyzetben undorítóan viselkednek és (igaz, még csak egyszer láttam a filmet) egyetlen pozitív húzást sem tudok felidézni egyiküktől sem. A legempatikusabb dolog, ami a játékidő során történik, hogy az András nevű figura nem hagyja saját hányásában megfulladni a Sophie nevű figurát, hanem először meghánytatja és csak utána fotózza le a félájult csaj meztelen fenekét.

A film attól válik igazán elviselhetetlenné, hogy nagyon jók a szereplők és a saját tűrhetetlen figuráján belül mindenki végig teljesen hiteles marad. Abszolút elhiszem őket, de mégsem hiszem el, hogy ilyen volt Budapest 2008 januárjában (szintén a szinopszist idézem, ami azt mondja, az alkotók szerint ilyen volt). Bret Easton Ellis jóléttől rothadó világa jut eszembe a lerobbant budapesti helyszínek sűrű szerepeltetése ellenére, a kiüresedett alakok ugyanolyanok. B.E.E. munkásságát pont az ilyen jellegű figurák folytonos használata miatt némiképp egysíkúnak tartom, Pálfi viszont szerintem többet tud az emberekről. A Hukkle és a Taxidermia sem sugárzott éppen rózsás képet rólunk, de érzékeny volt és árnyalt, míg a Nem vagyok a barátod már a totális kiábrándultság filmje. Fáj ez nekem, és az is, hogy Pálfi, aki vizuálisan annyira igényes és fantáziadús, most (nyilván szándékosan persze) amatőrvideó-hangulatú képeken mesél.

Forrás: [origo]
Czene Csaba a Nem vagyok a barátod forgatásán

Amikor vége a Nem vagyok a barátod-nak, azon tűnődöm, mi köti össze Pálfi fejében a kisfilmmel. Hogy már négyévesen látszik a kiskölykökön, hogy mekkora köcsögök lesznek, amikor felnőnek? Másra nem tudok gondolni.

-------------------------------

Nem vagyok a barátod
Rendező: Pálfi György
Forgatókönyv: Pálfi György, Ruttkay Zsófia, Réthly Attila (és a szereplők)
Operatőr: Dala István
Szereplők: Szülek István, Országh Gyöngyvér, Kim Corbisier, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt, Gosztonyi Csaba, Czene Csaba, Farkas Kati, Tóth Eszter
40. Magyar Filmszemle, versenyfilm
színes, 87 perc

Mikor és hol vetítik?
2009. január 31. 19:00 - Budapesti Kongresszusi Központ, Pátria Terem
2009. február 1. 12:30 - Palace MOM Park, 1-es terem
2009. február 1. 18:30 - Palace MOM Park, 2-es terem