Szótlan férfiak a föld fogságában

2009.01.31. 23:06

Az Apaföld keményre csiszolt sorstragédia: apa, fia és az anyaföld feszülnek benne egymásnak. Nagy Viktor Oszkár első filmje egyszerre szikár és súlyos darab - a végzete feltartóztathatatlan, a jelene lassan hömpölyög át a mázsás lelkiismerettel sújtott jövőbe. A tragikus hős a kisportolt testű, sértett lelkű kamasz (Ravasz Tamás) és börtönből szabadult, megtisztulni vágyó apja (Derzsi János). A megtisztulás ebben a filmben az életet és életcélt adó föld, a rög, ami magához láncol, és amitől súlyt kap minden kósza, bűnben csapongó lélek. Az apa már megtalálta a választ, de a fiú még csak most kezdi keresni.

Forrás: [origo]

Nincs kommunikáció; amit az apja néha, a foga közül kurtán odavakkant, a fiúban torz, taszító ugatásként visszhangzik tovább. Amikor a nő, akit megkíván, visszautasítja, az apjának viszont igent mond, már gyilkos indulat tombol benne. De akár akarja, akár nem, reggelente mégis a földeken találja magát, ahol apjával együtt szótlanul dolgoznak. Karókat döfnek a földbe, sebet ejtenek az égen. Szépen, lassan alakot ölt a szőlős, az apa álma. És amikor már akár idillbe is csaphatna a családi vállalkozás, ránk omlik a tragédia.

Forrás: [origo]

Erős film. Nagy biztos mozdulatokkal rakja össze a történetet és megtalálta a főszereplőjét is: a lefojtott indulatoktól forrongó Ravasz Tamás a fiatal Kozák András és Michael Shannon delejes keveréke. Dobos Tamás fájóan szép képei pedig szinte egy másik bolygóra, egy másik, örök időbe hajítják az ősi történetet.

---------------

Apaföld
Rendező: Nagy Viktor Oszkár
Forgatókönyv: Nagy Viktor Oszkár
Operatőr: Dobos Tamás
Szereplők: Derzsi János, Ravasz Tamás,, Nagy Andrea, Znamenák István, Bicskey Lukács, Babcsán Bencer
40. Magyar Filmszemle, versenyszekció - nagyjátékfilm
színes, 80 perc

Mikor és hol vetítik?
2009. február 1. 17.00 - Palace MOM Park, 1-es terem