Felállunk. "Hát ez volt a legjobb film az idei szemlén" - jelenti ki a mögöttem ülő fiatalember a rombuszmintás pulóverben, a terem elégedett zsongással kiürül. És nehéz vele vitatkozni, mert Szajki Péter Intim fejlövés-e tényleg az idei legjobbak közül való. Olyan film, amit vitrin mögött kéne mutogatni, bíborpárnán. Tessék, itt a hétmillió forintból készült egész estés, remek nagyjátékfilm. De leginkább egy nagy, gyöngyfehér vásznon kéne mutogatni, moziban. Mert Szajki fogott egy DV-kamerát és forgatott egy brilliáns kamaradrámát. Pedig a szokások rabja vagyok: szeretem a 35 mm-re megcsinált filmeket és borsózik a hátam a home videós, éles-vékony textúrától. De azt hiszem, olyan jó ez a forgatókönyv, hogy Szajki akár zsírkréta-rajzokkal is lemodellezhette volna nekem a négy sztoriból összeálló Intim fejlövés-t. De ez sem igaz, mert ennek a filmnek nemcsak ütős a forgatókönyve van, tele hihetetlenül jó szövegekkel és fordulatokkal, hanem erős, komoly színészei. A mindig tökéletes Kovács Lehel, a csodálatos Nagy-Kálózy Eszter, vagy Gáspár Tibor, aki egyszerre képes kisstílűen szánalmas és mélyen tragikus figurát játszani. Vagy Huszár Zsolt, akiről utoljára két éve írtam le, hogy sokkal több filmet kéne csinálnia.

Forrás: [origo]

Szajki évek óta forgatókönyveket ír és ez az első filmje. Teljesen kész, kiforrott anyag. Talán kevesebb közelit, kevésbé remegő kézikamerát tettem volna bele. De másba nem nagyon lehet itt belekötni. Abban nagyon erős, ami nélkül nem dráma a kamaradráma: dialógusokban. Emberi párbeszédek, szavak, és mögöttük karakterek. Poénok. Sok a röhögnivaló helyzet, de van idő elkomolyodásra is. Lehet, hogy egyszer moziba kerül a Intim fejlövés, de aki teheti, nézze meg ma este a Szemlén. Vagy vegye meg DVD-n. Kéne egy jó kampány; kultfilm lehet belőle.

---------------

Intim fejlövés
Rendező: Szajki Péter
Forgatókönyv: Szajki Péter
Operatőr: Petrik András
Szereplők: Andai Katalin, Botos Éva, Földes Eszter, Gáspár Kata, Gáspár Tibor, Huszár Zsolt, Kovács Lehel, Lass Bea, Nagy Zsolt, Nagy-Kálózy Eszter, Réthelyi András, Stubnya Béla, Szabó Győző, Várkonyi Eszter, Zeck Júlia, Zrínyi Gál Vince
40. Magyar Filmszemle, versenyszekció - nagyjátékfilm
színes, 73 perc

Mikor és hol vetítik?
2009. február 2. 22.00 - Palace MOM Park, 2-es terem