Ahol a kurtafarkú túr - malacok a moziban

Vágólapra másolva!
"Hús, hús, hús, egyél húst, a zöldségektől leszel olyan mélabús" - a Bëlga egyik korai slágerét dúdoljuk magunkban, miközben szemünk éhségtől kopog. Üveges tekintetünket a Városliget és a hétvége felé tartjuk, mert ezen a hétvégén a Vajdahunyad Várában rendezik meg az Első Mangalica Fesztivált (aki szereti a disznóhúst, az mindenféle mangalicából készült ízletes ételt kóstolhat meg itt: lesz csülök, kolbász, töpörtyű, hurka, pörkölt, kocsonya és sült malac). Bár alapvetően nem rajongunk annyira a disznóhúsokért, exkuzálnánk is magunkat minden vegetáriánus olvasónk előtt, de nem hagyhattuk ki, hogy ne tekintsük át a malacok filmes vonatkozásait.
Vágólapra másolva!

Ha kismalacok és mozi, nyilván adja magát, hogy soroljuk az animációs és rajzfilmeket, hiszen a malacok mindig is hozzátartoztak a gyerekfilmekhez, néha még jobban is, mint a jól bejáratott, de egy idő után unalmassá váló kiskutyák, kismacskák, nyuszik meg egerek. Ott van ugye a malacok királynője, vagyis királya, a legidősebb malac film- és mesesztár, Malacka, aki Micimackó mellett félt és remegett évtizedekig.

Kevésbé ismert, de ugyanannyira karakteres a Bolondos Dallamok sorozat Cucu Malaca, aki Tapsi Hapsi és Dodó Kacsa mellett nem ért el olyan népszerűséget, mint társai, de kiderült, hogy mégis van rá igény: a Walt Disney külön sorozatot szentelt Cucu Malac kalandjainak. Nem hagyhatjuk ki a Muppet Show mindig mosolygós és vidám Miss Röfijét, aki szerelmes lett Breki békába, és néhány éve külön bélyeget is kapott Angliában. Lehetne még sok rajzfilmes malacot sorolni (A három kismalac, Pippo, Hampton J. Pig), de inkább nézzük meg a filmtörténet öt legemlékezetesebb malac "alakítását".

A filmtörténet Top 5 malaca

1. Macska-jaj (1999): az évezredváltás előtti Kusturica-film nagy siker volt, világszerte sikeressé tette a rezesbandákat, de ami elsőre eszünkbe jut a filmről, az a Trabantot szájjal lebontó óriásmalac. Ennek az üzenete valami olyasmi akart lenni, hogy az ősi kultúrákban a koca a termékenységet és a jómódot jelenti, a Trabant meg tudjuk mit jelentett, tehát a piacgazdaság elkezdte fogyasztani a Keletet. Az egyik legemlékezetesebb malac szerep.

2. A tanú (1969): "Dezsőnek meg kell halnia". Ő pedig a hazai filmgyártás legemlékezetesebb disznaja. Bacsó Péter filmszatírája Dezső feketevágásával kezdődik: az 1950-ben játszódó filmben Pelikán József dunai gátőr nem tud húst venni a gyerekeinek, ezért titokban levágja a család egyetlen vagyonát, a pincéjükben nevelt disznót. Miközben szegény Dezső utolsó percei peregnek a pincégben, a Pelikán-gyerekekből álló őrs énekpróbát tart (Ej, haj száll az ének...) és a dal hangja elnyomja a disznó visítását. A filmtörténelem első számú disznója, aki a politikai rendszer áldozata lett.

Forrás: [origo]

3. Babe (1995): az Oscar-díjas családi moziban a háziállatoké a főszerep, és egy önmagát pásztorkutyának képzelő zseniális kismalacé. A szeretetreméltó kisállat szövetkezik a helyi birkákkal, hogy nélkülözhetetlenné tegye magát a farmon. Babe annyira felismeri sorsában (és a disznóvágásban rejlő) veszélyeket, hogy kitanulja a birkaterelést, ami annyira elnyeri gazdája tetszését, hogy még az év terelőversenyére is benevezi. Az öntudatos, gondolkodó kismalac példája.

4. Taxidermia (2006): Pálfi György zseniális test- és családtörténetében a nagyapa, Morosgoványi Vendel tisztiszolgaként élt a második világháborúban: a hadnagy és családja állatként bánt vele, egyetlen társa a család disznaja volt, akivel megosztotta a hideg ólt. A folyamatos maszturbálások és szexuális képzelgések után a disznóvágás éjszakáján meghágja a frissen megölt malac tetején a hadnagynét. A leölt disznó, a kocaszerű feleség és Vendel testnedvei keverednek, aminek meg is lesz az eredménye: az újszülött fiú, Balatony Kálmán malacfarokkal születik. Ezen kívül nem sok megerőszakolt disznóról tudunk a filmtörténetben.

Forrás: [origo]

5. Rudi, malac a családban (1996): Peter Timm, a Go Trabi, Go rendezőjének vígjátékában egy átlagos német család tombolán nyer egy rózsaszín ormányost, és ha már megnyerték, hazaviszik a lakásukba, a paneltömbök közé. A kilencvenes évek Németországában forgatott film egyszerű, ütős, szórakoztató, és van olyan jó humora, mint a Go Trabi Go-nak. A filmnek folytatása is készült Rudi malac újra száguld címmel 2007-ben.

Meg kell még említeni Kovács Kristóf Malaccal teljes című filmjét, amely a tavalyi filmszemlén dokumentumfilm kategóriában rendezői díjat nyert (és az Országos Diákzsűri különdíját is elnyerte). A filmben végigkísérhetjük a a malacok útját a születéstől egészen hurkatöltőbe kerülésig, miközben egy igaz történetet is átélhetünk: hogy hogyan jut el egy Vajszó nevű kis falu lelkes polgára (Balogh Lajos) a nemzetközi böllérverseny második helyezéséig.