Fülledt, déli, poszt-Katrina krimivel versenyzik az évszaknak megfelelően fagyos Berlinben a francia veterán rendező, Bertrand Tavernier. Az In the Electric Mist (Az elektromos ködben) egy 1993-as James Lee Burke bestseller filmváltozata, a hőse pedig a szikár, kurta szavú Dave Robicheaux detektív, aki egy hajmeresztően kegyetlen sorozatgyilkos után nyomoz. Valaki fiatal prostituáltakat szed ízekre, és a szálak Robicheaux egykori barátja, a helyi maffiafőnök felé vezetnek. Közben felbukkananak egy negyven évvel korábbi gyilkosság áldozatának földi maradványai is, és a detektív egy idő után szellemeket kezd látni. Komolyan, beszélget velük, főleg egy szakállas, polgárháborús tábornokkal. A végére természetesen az is kiderül, hogy minden összefügg mindennel.

Forrás: [origo]

Taverniernek sikerült elég nagynevű színészeket összeszednie az első angol nyelvű filmjéhez: főhősét, Robicheaux-t, Tommy Lee Jones játssza, a detektív feleségét a ma is gyönyörű Mary Steenburgen, a maffiózó a remek John Goodman. A sztoriban egy filmforgatás is szerepel; Peter Sarsgaard játssza az állandóan részeg fiatal filmsztárt, a Nem vénnek való vidék-ben újrafeldezett Kelly MacDonald pedig a barátnőjét.

Forrás: [origo]

De hiába a minőségi csapat, furcsán távoli, hosszúra nyújtott, halványan érdektelen film az In the Electric Mist. Igen, New Orleans és környéke egzotikus, misztikus, buja és zabolátlan, sok filmet csináltak már erről. Tommy Lee Jonest pedig lehet, hogy soha az életben nem látjuk már máshogy, csak a kemény, egyenes, száraz humorú nyomozó szerepében. És akármilyen fantasztikusan jó ebben, egy idő után teljesen mindegy, melyik filmben játszik, a háttér elmosódik és marad Tommy Lee Jones, a karakter: a színész, aki mindig ugyanazt a nyomozót játssza. A hosszú, másfél órás felvezetés után a majdnem kétórás krimi végén ripsz-ropsz oldódik meg a sok rejtély. Csak a sok, lazán mászkáló szellemre nem talál választ Robicheaux nyomozó.

---------------

In the Electric Mist
Rendezte: Bertrand Tavernier
Szereplők: Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Kelly Macdonald, Mary Steenburgen
Berlini filmfesztivál, versenyszekció